2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Folytatódnak az előkészületek a kedvezőtlen adottságú területekre összpontosító húsmarha-támogatási rendszer kidolgozására és minél hamarabbi elindítására.

Folytatódnak az előkészületek a kedvezőtlen adottságú területekre összpontosító húsmarha-támogatási rendszer kidolgozására és minél hamarabbi elindítására, tájékoztat Tánczos Barna, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, aki a héten a téma kapcsán a katalán mezőgazdasági minisztérium állattenyésztési szakértőjével, Eduard J. Torressel folytatott tárgyalásokat Bukarestben. A hústámogatási tervezetet a szaktárca július végén terjeszti Brüsszel elé.

„Amint az a Torresszel való tárgyalásokból is kiderült, a tagállamok nagy többségében már létezik húsmarhatámogatás. Az Európai Unióban a húsmarhatartás jelentős támogatásban részesül, és e támogatásból – ha csak fokozatosan is – a hazai termelők is részesülhetnek. Meggyőződésem, hogy Románia óriási potenciállal rendelkezik ezen a területen, ezért mindenképp szükséges, hogy állami támogatást biztosítsunk ennek az ágazatnak is” – fogalmazott Tánczos Barna. Az államtitkár szerint a húsmarha-támogatási rendszer, a termelési biztonság és a stabil piaci környezet megteremtése mellett, a gazdálkodók méltányos jövedelemigényének kielégítését s a fogyasztók megfizethető áron történő élelmiszerellátását jelentené.

„Ahhoz, hogy hosszú távon Románia ne csak fiatal borjak exportálója legyen, hanem az ország természeti adottságait kihasználva, a húsmarha-gazdaságokat egy versenyképes, magas hozzáadott értékkel működő ágazattá fejlesszük, szükség van egy hosszú távú támogatási politikára” – magyarázta Tánczos Barna. Hozzátette, a támogatás elsődleges célja, a szarvasmarha-állományok drasztikus csökkenésének visszafordítása mellett, a kedvezőtlen adottságú területeken megőrizni a hagyományos marhatenyésztést.

A tervezet értelmében első lépésként húsmarha-támogatásban a tejkvótával nem rendelkező gazdák nyolc hónaposnál idősebb tehenek és üszők után részesülhetnek, de csak abban az esetben, ha az állatállomány szerepel a Gazdaságok Országos Nyilvántartásában (RNE). „A feltételrendszert még nem véglegesítettük, várhatóan a jövő héten kerül elfogadásra, addig pedig a minisztérium további egyeztetéseket folytat a szarvasmarhatartó egyesületekkel” – hangsúlyozta a vidékfejlesztési államtitkár.

Elmondta, a támogatás keretösszegét tekintve a szaktárca egyelőre évenkénti 6.500.000 eurós összeget jelölt ki országos szinten mintegy 21.500 szarvasmarha után.