2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem vagyunk választási kampányban, de egy kis magyar botrány mindig jól jön, politikai tőkét jelenthet az elkövetkezendőkre. Ezért is reagáltak oly hevesen a román politikusok a magyar köztársasági elnöknek a múlt héten a kijevi Krími Platform alakuló ülésén elhangzott kijelentésére. Negyvenhat ország képviselőinek a jelenlétében azt mondta: a magyarok tudatába mélyen beleégett mind a nagyhatalmi agresszió, mind pedig Trianon traumájának emléke, ezért a magyarok pontosan tudják, hogy Ukrajna népe számára miért annyira érzékeny seb a Krím annexiója.

A román külügy diplomáciai csatornákon tiltakozott a Kijevben elhangzottak ellen, hogy „nagyon nem helyénvaló” a magyar köztársasági elnök beszéde. Annál vehemensebb volt egyes kormánypárti és ellenzéki politikusok reakciója. Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartják ugyanakkor, hogy sem a csúcsértekezleten jelen lévő Florin Cîţu miniszterelnök, sem Klaus Iohannis államfő nem replikázott, nem védte meg a „nemzeti érdeket”.

A PSD elnöke szerint Romániának nincs miniszterelnöke, sem államfője, aki állást foglalna, amikor az országot „a legmagasabb szinten alázzák meg”, és „Iohannis nemzetárulást követ el azáltal, hogy nem szólal fel a magyar államelnök szavai ellen.” De mélységesen felháborított egy Maros megyei szociáldemokrata képviselőt is az a tény, hogy a román vezetők nem reagáltak az ominózus kijevi beszédre.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a képviselőház elnöke is tiltakozott amiatt, hogy a magyar állam elnöke Krím annexióját Trianon traumájához hasonlította, és azt vetette Cîţu, jelenlegi legádázabb politikai vetélytársa szemére, hogy az elvtelen magyar támadással szemben nem volt képes a helyszínen megvédeni Romániát.

Nem hagyhatjuk ki végül a magyarellenességéről elhíresült Dan Tanasă AUR-os képviselőt sem, aki ugyan kissé megkésve, de annál nagyobb vehemenciával harapott rá Áder János nyilatkozatára. Az elnöki kijelentés után négy nappal reagált a történtekre, és – kiderült –, főleg az fájt neki, hogy a román államfő nem reagált nyilvánosan az „elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan” kijelentésekre. „Amikor egy államfői szintű megnyilatkozásra Románia csak egy külügyminiszteri nyilatkozattal képes reagálni, akkor megalázkodik, és szolgaként viselkedik” – jelentette ki.

Nagy tehát a politikusok felháborodása, jó alkalom, hogy szidják Magyarországot, és igencsak jól jön a belső politikai ellenfelek lejáratásához is: Ludovic Orbannak különösen jó a szeptemberi kongresszus előtt, a szociáldemokrata ellenzéki pártvezérnek pedig alkalmat ad a kormánypárt és az államfő pocskondiázására.

A politikusok ezúttal is „hozták a formájukat”.