2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Romániában hősként ünneplik a budapesti vizes világbajnokságon két aranyérmet nyert David Popovici-ot, akinek pályafutását a MOL Románia is támogatta.

A 17 éves bukaresti úszó ifjúsági világcsúccsal nyerte meg hétfőn a 200 méteres gyorsúszást, szerdán pedig a 100 méteres gyorsúszásban is győzött. Ő a román úszósport első férfi világbajnoka. A román közvéleményt és tévétársaságokat annyira felkészületlenül érte a sikere, hogy a hétfői döntő élő közvetítésének a jogát egyik romániai televízióadó sem vásárolta meg, így a romániai sportrajongók csak idegen adókon izgulhatták végig Popovici versenyzését. A szerdai döntőt már a román köztelevízió élőben közvetítette, és több televízió is Budapestre küldte a stábját.

Az ifjú világbajnok a verseny végén lenyűgöző higgadtsággal és magabiztossággal nyilatkozta, hogy mostani díjai csak a pályafutása kezdetét jelentik, és ezekkel a sportot, a mozgást, az egészséges életmódot kívánja népszerűsíteni hazájában. Camelia Potec olimpiai bajnok, a Román Úszószövetség elnöke arra emlékeztetett, hogy David Popovici nem a semmiből érkezett a világbajnokságra, 11 éves kora óta évről évre megdöntötte a korosztálya országos csúcsait.

A fiatal sportoló pályafutását a MOL Románia is támogatta. A Kolozsváron működő Közösségért Alapítvány a magyar kőolajtársaság forrásaiból finanszírozott MOL Tehetségtámogató Programján keresztül 2018-ban és 2020-ban nyújtott utazási és eszközbeszerzési támogatást az úszónak, májusban pedig Popovici tavalyi felterjesztésére tüntette ki Mentor-díjjal az edzőjét, Adrian Rădulescut.


A győztes román David Popovici (k), a második helyezett koreai Hvang Szun Vu (b) és a harmadik helyezett brit Tom Dean (j) a férfi 200 méteres gyorsúszás eredményhirdetésén a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 20-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Robert Glință ötödik 50 m háton

Justin Ress nyerte a férfiak 50 méteres hátúszó döntőjét, megelőzve honfitársát, Hunter Armstrongot. Az amerikai eleinte nem örülhetett, mert kizárták, a bírák azonban később visszavonták döntésüket, így végül mégis ő lett a világbajnok. A határozat a románok egy másik úszója eredményét is érintette: Robert Glință lett az ötödik, hat századmásodperccel gyengébb idővel, mint az olasz Thomas Ceccon. 

Katie Ledecky rekordja

 Rekordot állított fel az amerikai Katie Ledecky az úszó-világbajnokságon azzal, hogy pénteken 800 méter gyorson sorozatban ötödször nyert. Erre még nem volt példa, ebben a számban összességében a nyolcadik világversenyén – vb-n és olimpián – győzött, ilyen sorozata a sportágban csak honfitársának, Michael Phelpsnek volt 200 méter pillangón. A 25 éves Ledecky 19. vb-aranyát gyűjtötte be, amivel immáron egyedül második az örökrangsort 26 elsőséggel vezető Phelps mögött.

Az amerikaiaké minden idők legsikeresebb szereplése az uszodában

A Duna Arénában rendezett úszó-világbajnokság szombati zárónapján az amerikaiak történelmet írtak, ugyanis saját rekordjukat megdöntve 45 dobogós helyezéssel zárták a viadalt. Öt éve, ugyancsak Budapesten 38 érmet szereztek.

A rekordbeállításra nem kellett sokat várniuk, rögtön az első döntőben, férfi 50 méter háton Justin Ress szerezte meg az aranyérmet honfitársa, Hunter Armstrong előtt. Ress már a bajnoki interjúra készülődött, amikor kizárták, ám a program végén érkezett a hír, hogy a bírák visszavonták ezt a döntésüket, így mégis Ress lett a világbajnok.