2022. december 5., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Így, a tavasz vége felé, a megsokasodott kerti munkák mellett sok kártevő és kórokozó is elterjed. A következőkben ezekről olvashatnak egy rövid összefoglalót. Nagyon fontosnak tartom, hogy szó essen róluk, hiszen ha pontosan tudjuk, mi ellen kell megvédenünk a növényeinket, sokkal eredményesebben permetezhetünk. Ha a különböző vegyszereket meggondolatlanul alkalmazzuk, akkor nemcsak a kártevőket, hanem a hasznos szervezeteket is elpusztíthatjuk.

Először a kártevő rovarokról ejtek pár szót.


Levéltetvek
 Fotók: Szigeti BotondA levéltetvek

Kártételüket úgy fejtik ki, hogy szívogatják a leveleket, amelyek ezáltal elsősorban torzulnak, pödrődnek. Ez a kis rovar felelős a vírusátvitelért is az egyik növényről a másikra. Érdekessége az, hogy a levéltetvek nem tudják hasznosítani a szervezetükben a cukrot, ezért ezt kiválasztják. Ez a cukor okozza, hogy a levél csillogó lesz, és ragadni kezd, majd megjelennek rajta a gombabetegségek. Ez a tény viszont nagyon is kedvez a hangyáknak, amelyek a levéltetveket valóságos rabszolgának tartják a cukortermelés miatt, így amikor már kedvezőtlen a tetvek számára az adott hajtásrész, akkor a hangyák átviszik őket egy más ágrészre. Valóságos testőrökként védik munkásaikat a katicabogarak ellen. 

A bundásbogár 

Sokan tapasztalják, hogy a gyönyörűen virágzó gyümölcsös nem terem. Ezért nagy valószínűséggel ez a bundás, kemény kitinborítású rovar lehet a felelős, mivel lerágja a virágok porzóit és bibéit.


BundásbogárHagymalégy

 Ha a szépen növekvő hagymán azt észleljük, hogy a levelei elkezdenek csavarodni, már gyanakodhatunk, hogy ez a kártevő a felelős érte. A csavarodás csak a kisebbik probléma, inkább csak esztétikai, mintsem valós baj, az viszont sokkal nagyobb gond, hogy a hagymalégy lárvái megrágják a föld alatti részt, egészen a levelekig, ezért a hagyma eladhatatlanná válik.

Nagyon fontos, hogy virágzáskor ne permetezzünk, ha nem muszáj, viszont ha mégis szükséges, akkor mindenképpen csak gyors felszívódású rovarölőt használjunk, és csakis a naplemente után végezzük a munkálatokat. Ezzel az apró odafigyeléssel megvédjük a méheket, így biztosítva a kiskertünk beporzását és a méhek egészségének megmaradását.

A következőkben egy fontos baktérium okozta betegségről lesz szó.

 A tűzelhalás 

Az almatermésűeket sújtja ez a betegség. Virágzáskor a kórokozó a bibéken keresztül jut be a növénybe, majd a gyümölcskötődés után jelentkezik. Elsősorban abban nyilvánul meg, hogy a friss hajtásvégek pásztorbotszerűen meghajolnak. Ezek később felszaporodnak a növény szervezetében, ami úgy jelentkezik, mintha az alma- vagy a körtefát leforrázták volna, így a levelekkel és a kötött termésekkel együtt összeszáradnak. Ezzel a kórokozóval szemben csak virágzáskor lehet hatékonyan védekezni.


TűzelhalásKét vadon nyíló idénynövényről

A következőkben érdekességképpen bemutatnék egy nálunk is őshonos növényt, az erdei tulipánt. Ez a növény a szerény megjelenése ellenére is nagyon szép látványt nyújt. Fontos megjegyezni, hogy csak kellő napfényben nyílnak ki a filigrán sárga tulipánok. 

Az elkövetkező időszakban fog nyílni a csillagnárcisz is, ami viszont védett növény, így szedése pénzbüntetéssel járhat. Emellett ezeket a növényeket azért sem érdemes leszedni, mivel nagyon rövid ideig tartanak a vázában, ezért inkább csak fényképeket készítsünk, és a természetes élőhelyén csodáljuk őket. 

Ne feledjék, kertészkedni kiskertben és tömbházban is egyaránt öröm, és a vadvirágok a vadonban igazán szépek.


Erdei tulipán

Kapcsolódó cikkek:

Marosvásárhelyt elárasztotta a szemét

2022-11-14 17:19:00 // Mezey Sarolta

Elkezdik a szerződésbontás procedúráját a Brantner köztisztasági vállalattal