2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Általában két gyereket helyeznek el egy családnál

Hivatásos pótszülőket toboroz a Maros Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Igazgatóság, olyanokat, akik befogadnának a családjukba két 7 évesnél kisebb gyereket. Jelenleg a megyében az igazgatóság alkalmazásában lévő több mint kétszáz pótszülő négyszáz gyermeket nevel. Az európai szociális alapból támogatott, ötéves futamidejű TEAM-UP projekt keretében évente öt hivatásos pótszülőt alkalmazhatnak.

Fotó: Nagy Tibor  (archív)


A gyermekvédelmi igazgatóság olyan személyek jelentkezését várja, akik családban élnek, otthon szeretnének dolgozni, és felvállalnák két 7 évesnél kisebb gyermek nevelését, rendelkeznek szülői tapasztalattal, egészségesek, megfelelő lakhatási körülményeket tudnak biztosítani a gyerekeknek, valamint büntetlen előéletűek. A hivatásos pótszülői állás iránt érdeklődők a gyermekvédelmi igazgatóság marosvásárhelyi, Trébely utca 7. szám alatti székhelyén, a C épületszárnyban, a 20-as irodában jelentkezhetnek, vagy a 0265-213-512-ös telefonszámon igényelhetnek részletes tájékoztatást. Az érdeklődőkkel ismertetik a pótszülővé válás feltételeit, ingyenesen biztosítják számukra a szükséges pszichológiai és szociális felmérést, elemzik az egészségi állapotra, anyagi helyzetre, valamint a lakhatási körülményekre vonatkozó iratokat. Majd azok, akik eleget tesznek a feltételeknek, ingyenes felkészítőn vesznek részt, mielőtt hivatásos pótszülőkké válnának, az igazgatóság munkaszerződést köt velük, és elhelyezik náluk a gyermekeket. A munkaszerződés értelmében az érintettek a gyermekek száma, egészségi állapota, illetve a régiség függvényében 2000-2600 lej körüli havi nettó bérre számíthatnak. Ehhez még hozzáadódik a gyermekpénz, illetve az elhelyezési pótlék, ami hatszáz lej az egészséges, és kilencszáz lej a fogyatékkal élő gyerekek esetében.
A gyermekvédelmi igazgatóságnak az európai szociális alapból támogatott, TEAM-UP: Előrelépés a minőségi alternatív gyermekellátás terén elnevezésű projekt keretében lehetősége van évente öt hivatásos pótszülőt alkalmazni. Mivel a projekt futamideje öt év, összesen 25 pótszülővel bővül a Maros megyei hálózat, akiknél ötven gyereket tudnának elhelyezni. Deak Elida, az igazgatóság igazgatóhelyettese lapunknak elmondta, eddig tizenegy pótszülőt alkalmaztak, és szeretnének még az idén további egy személyt, jövőben pedig öt hivatásos pótszülőt toborozni. Hozzátette, jelenleg a megyében 233 hivatásos pótszülő nevel összesen 405 gyereket, de évente mennek nyugdíjba közülük, ezért folyamatosan gondoskodni kell az utánpótlásról, hiszen sok az olyan gyerek, akiket ki kell emelni a családi környezetből, és el kell helyezni. Mint mondta, a rendszerben dolgozó pótszülők többnyire két gyerekről gondoskodnak, de olyanok is vannak, akiknek egy, illetve három gyermek van a gondjaikra bízva. Amennyiben van rá lehetőség, a testvéreket nem választják el, főként ilyen esetekben nevelkedik kettőnél több gyermek a pótszülőknél.