2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

a szlovák bürokraták viselkedését

Eltúlzottnak és hisztérikusnak nevezte a pozsonyi „külügyi bürokraták” reagálását a magyar–szlovák válogatott labdarúgó-mérkőzésen történtekre az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a mérkőzést Andrej Danko szlovák parlamenti elnökkel nézte végig, aki a lefújás után „tiszteletre méltó” interjút adott, az együttműködést, a hangulatot dicsérte. A miniszter úgy vélekedett, hogy a szlovák külügyi bürokratáknak a politikai vezetőkhöz hasonlóan azon kellene dolgozniuk, hogy a közép-európai együttműködés minél hatékonyabb és szorosabb legyen.

A szlovák diplomácia arra hívta fel a figyelmet, hogy a hétfői mérkőzésen sértő, szlovákellenes jelszavak hangzottak el, és megsértettek egy állami jelképet is. 

Szijjártó Péter hangsúlyozta: számára fontos a sportszerűség és az ellenfél tisztelete, majd hozzátette: „ha én minden egyes olyan eset után behívnám a szlovák nagykövetet a külügyminisztériumba, amikor egy sporteseményen szlovák szurkolók tiszteletlenül viselkednek magyar emberekkel, sportolókkal, a magyar nemzettel szemben, akkor a szlovák nagykövet állandóan ott lenne a minisztériumban”.

A budapesti Európa-bajnoki selejtezőt feszült hangulat jellemezte a lelátókon. A szlovákiai vendégek számára fenntartott szektorban a rendőröknek kellett elválasztaniuk egymástól a hazai csapatnak drukkoló, magyar nemzetiségű szlovák állampolgárokat a szlovák szurkolóktól. A feszült hangulathoz az is hozzájárult, hogy a magyar szurkolók kifütyülték a szlovák himnuszt, de a szlovák oldal sem viselkedett úriemberekhez méltóan. A szlovák fociválogatott fizioterapeutája csapata sikerén felbuzdulva nadrágját letolva meztelen fenekét mutogatta a magyar szurkolóknak. A Szlovák Labdarúgó-szövetség szóvivője jelezte, hogy sajnálják a történteket, és foglalkoznak az üggyel.

A szlovák fociválogatott fizioterapeutája letolja nadrágját, hogy meztelen fenekét mutogassa a magyar szurkolóknak. Fotó: Parameter


Vizsgálat sálgyújtogatás miatt

A magyar Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) terrorellenes egysége nyomozást indított a múlt hétfői, Magyarország – Szlovákia Eb-selejtező kapcsán. A rendőrség Facebook-beszámolója szerint a nézőtéren megpróbáltak felgyújtani egy sálat, amely Szlovákia címerét ábrázolta. A magyar Főügyészségen csütörtökön tettek feljelentést, az ügyben nemzet, faj és vallás ellen irányuló bűncselekmény gyanújával indítottak eljárást. A magyar hatóságok a nézőtéren és a mérkőzés után történtekkel kapcsolatban két személyt vettek őrizetbe: egy magyar és egy szlovák szurkolót – előbbit garázdaság, utóbbit hivatalos személy elleni támadás miatt.