2022. december 2., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megint bebizonyosodik, hogy egyesek megpróbálják a nacionalista hisztériakeltést politikai célokra felhasználni.

A marosvásárhelyi Apdo Lider „emberijog-védő” szervezet kommünikében tiltakozik az ellen, hogy „Maros, Hargita és Kovászna megyék tanácselnökei úgymond székelyföldi képviseleti irodát szándékoznak nyitni Brüsszelben”.

A szervezet elnöke, Cornel Brişcaru a Maros Megyei Tanács elnökét, Lokodi Emőkét támadja, aki szerinte második alkalommal „képeszti el” a megye lakóit: először akkor, amikor magyar állampolgárságot kért és kapott, most pedig ezzel.

Brişcaru szerint „minden normális országban, amikor egy közjogi méltóság, teljesen törvénytelenül, ilyen projektet promovál, vissza kellene adja a mandátumát, amellyel Románia állampolgárai bízták meg azért, hogy az érdekeiket képviselje, s nem azért, hogy ellenük dolgozzék”. A továbbiakban előzmény nélkülinek nevezi, hogy egy megyei tanácselnök „alkotmány-ellenes és az állam integritását veszélyeztető döntéseket hoz”, és aggodalmának ad hangot, mivel a kormány helyi képviselője, Marius Paşcan prefektus, illetve a kormányzópárt alelnöke, Dorin Florea polgármester nem reagál a tanácselnök kezdeményezésére. Ezért „nyilvánosan felszólítja a román hatóságokat, sürgősen tegyenek meg mindent a kezdeményezés megakadályozására”.

Egyértelmű diverzióról van szó

Borbély László környezetvédelmi miniszter, az RMDSZ politikai alelnöke a Népújság kérdésére kijelentette:

– Megint bebizonyosodik, hogy egyesek megpróbálják a nacionalista hisztériakeltést politikai célokra felhasználni: vagy figyelem-elterelésre, vagy szavazatszerzésre.

Egyértelmű diverzióról van szó, ez a képviselet két megyének (Hargita és Kovászna) a képviselete, amelyre van megyei tanácsi határozat, ez az igény évek óta köztudott, tehát nem újdonság. Most jutottak el oda, hogy találtak egy helyiséget, amelyet felajánlott a Régiók Háza. Úgy, ahogy Brüsszelben van például Kolozsvárnak vagy más megyének képviselete, természetes, hogy a székelyföldi megyéknek is legyen.

– Három megyéről van szó, Maros megye is idetartozik, nem?

– Hargita és Kovászna megye felvállalta Maros megye képviseletét is Brüsszelben, mert a székelyföldi érdekeket fel kell vállalni. Ezt egyértelműen elmondtuk, nem mától, nem tegnaptól, nincs ebben semmi alkotmányellenes, törvényellenes, ilyen szempontból kiderült, hogy egyesek ezt olcsó népszerűséghajhászásra használják.

Szóróanyagot küldenek Brüsszelbe

Lokodi Edit Emőke, a megyei tanács elnöke nem kívánt reagálni az Apdo Lider támadásaira. Mint mondta, Hargita és Kovászna megye tanácsa határozatot fogadott el a brüsszeli képviselet megnyitásáról. Maros megye tanácsában nem született ilyen határozat, a tanácselnök tájékoztatta a testületet erről a lehetőségről és arról, hogy szórólapokkal kívánja népszerűsíteni a megyét Brüsszelben. Ehhez nincs szükség tanácsi határozatra, a megyei tanács a világon bárhova küldhet szóróanyagot. Tanácsi határozatra akkor lenne szükség, ha alkalmazottakat is küldene a brüsszeli képviseleti irodába.

xxx

Olvasóinkat tájékoztattuk, hogy székelyföldi képviseleti iroda nyílik Európa fővárosában, Brüsszelben. Az ünnepélyes megnyitóra ma és holnap kerül sor. Az irodának a Magyar Régiók Házában biztosítottak helyet a magyar kormány támogatásával a magyarországi régiók, valamint a Magyar Turizmus Zrt., a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviselete, a HunInEu-iroda, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma által kezdeményezett Magyar Nemzeti Kisebbségek Európai Érdekképviseleti Irodája mellett. Az irodát a Kovászna és Hargita megyei tanács tartja fenn. A képviseletet április elejétől június végéig, valamint szeptember közepétől december közepéig működtetik majd.

A román ellenzék felhördült a hírre. Alkotmány- és törvényszegést emlegetett, illetve azt próbálta belesulykolni a köztudatba, hogy a magyarok veszélybe sodorják az ország integritását. Ehhez a kórushoz csatlakozott a marosvásárhelyi Apdo Lider, amely, mint fentebb láthatták, vehemens támadást intézett a megyei tanács elnöke ellen.