2022. október 4., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megnyílt az Univers all üzletkomplexum 

A volt marosvásárhelyi téglagyár egyik egykori gyárcsarnokában augusztus 15-étől Univers all üzletkomplexum működik. Amint a neve is jelzi, nagy és kisbani áron több fogyasztási cikk vásárolható, rendelhető ott. Többen azon árusok közül, akik a Transilvania üzletkomplexumban árultak, itt béreltek helyiséget. Az Univers all komplexumban hétfőtől péntekig 7.30-17, szombaton 8-13 óra között várják a vásárlókat, vasárnap zárva van. 

Nem lesz ivóvíz Jedden

Augusztus 18-án 8-14 óra között a jeddi Horizont negyedben nem lesz ivóvíz, a hálózatot működtető Aquaserv Rt. karbantartási munkát végez. 

Újdonságok a marosvásárhelyi állatkertben

A napokban érkezett meg a marosvásárhelyi állatkertbe a miskolci vadaskertből két szürkemarha. Az állatok egykor csordákban legeltek a Hortobágyon. Ez az első lépés afelé, hogy több őshonos fajta háziállatot (bánáti lúd, tarka pulyka, erdélyi racka, bivaly, szürkemarha, mangalica, báznai sertés, kopasznyakú tyúk stb.) telepítsenek az állatkertbe azzal a szándékkal, hogy majd egy autentikus parasztudvart alakítsanak ki. Romániában egykor tartottak szürkemarhákat, ezek azonban az 1950-es évek után eltűntek. Ugyanakkor a múlt vasárnap került a külső kifutóba az a két kis oroszlán, amelyek június 1-jén születtek az állatkertben. A kölykök most érték el azt a kort és védettséget, hogy anyjukkal együtt megkezdhetik a kültéri életet a kifutóban.

Még van jegy 

Augusztus 20-24-e között Sepsiszentgyörgyön, a Sepsi Arénában újra előadják Szörényi-Bródy-Boldizsár István, a király című rockoperáját. A székelyföldi nagyprodukcióban több Maros megyei előadó is szerepel. Mint ismeretes, Sepsiszentgyörgy önkormányzata, a Kónya Ádám Művelődési Ház, a Vox Humana Kulturális Egyesület és Kovászna Megye Tanácsa együtt hozta létre Erdély legnagyobb és legegyedibb élő zenés produkcióját. Az előadást dupla szereposztással játsszák, a közel negyvenfős szereplőgárdához csatlakozik a hattagú rockzenekar, a 158 tagú kórus, a 63 tagú táncegyüttes, a 33 tagú szimfonikus zenekar, valamint a statiszták. Jegyek augusztus 22-ére, 23-ára és 24-ére kaphatók. Foglalás a https://bit.ly/3P7gV elérhetőségen. 

Készenlétben volt a rendőrség a vallási ünnepen

Augusztus 12. és 15. között, Nagyboldogasszony ünnepén a Maros megyei rendőrök 411 alkalommal voltak bevetésen, amelyek során 52 esetben állapítottak meg törvénysértést, továbbá 460 bírságot róttak ki (összesen 200.000 lej értékben), 12 személy ellen kezdeményeztek bűnvádi eljárást. A közlekedési rendőrök 40 jogosítványt és 20 forgalmi engedélyt vontak be különböző szabálysértésekért. 

Eifert János fotókiállítása Marosvásárhelyen

Augusztus 18-án 18 órától lesz a marosvásárhelyi vár Szűcsök bástyájában Eifert János Balogh Rudolf-díjas néptáncos, fotográfus, fotóművész, fotóriporter és aktfotós Ars poetica című művészfotó-kiállítása. Eifert János 1960 és 1977 között a Honvéd Együttes hivatásos táncosa volt, 1978-tól dolgozik fotósként, képszerkesztőként. A Magyar Fotóművészek Szövetsége szakkollégiumának, mesterkurzusának vezető tanára. Műveivel a világ rangos nemzetközi diaporámafesztiváljain számos díjat, grand prix-t nyert. Magyarországi nemzetközi fotókiállítások és fesztiválok művészeti vezetője, a jelenkori Fotóművészeti Gyűjtemény és Dokumentáció ötletadója és társalapítója, első művészeti vezetője; a Hungart alelnöke, a Szerzői Jogi Szakértő Testület tagja, az Artphoto Galéria internetes kiállítóhely art direktora, a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájának művészeti vezetője. Több fotómagazin szerkesztője, alkotója. Eifert Jánosnak 150 önálló kiállítása volt, 650 csoportos kiállításon szerepelt. A marosvásárhelyi tárlat egy hónapig, szeptember 18-ig látható.

Újra Szovátán a Maros Művészegyüttes 

Augusztus 25-én 19 órától a Maros Művészegyüttes Szovátán, a telep központjában levő Petőfi téren felállított színpadon tart előadást, amelyen elsősorban megyénk néptáncait mutatják be. 

Boka Tummtokoté-koncert 

Augusztus 20-án, szombaton 20 órától a Bolyai tér 9. szám alatti színTéren Boka Tummtukoté, az Iszlai Renáta és Boka duett koncertezik. A színTér a kicsit titkos, folyton alakulásban levő dolgok otthona, a felfedezés helye. A duó 2022 tavaszán alakult Magyarországon. A klasszikus zenei elemektől a bossa nován át a kísérleti free jazzig széles palettából merítkezik, zenéje improvizatív. Bár a formáció még fiatal, több koncertjük volt már, érdekes zeneviláguk újdonság Erdélyben.

Hírszerkesztő: Vajda György