2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elismerések a Maros Megyei Klinikai Kórház orvosainak

A Maros Megyei Klinikai Kórház orvosi közössége a Romániai Orvosi Kollégium elismerő oklevelében részesült a koronavírus-járvány idején tanúsított helytállásáért, elhivatottságáért. A Romániai Orvosi Kollégium elnöke, dr. Daniel Coriu professzor által aláírt oklevelet a Román orvos Romániáért ünnepség keretében adták át. Nemrég, április 7-én a Maros Megyei Klinikai Kórház két orvosa, dr. Gîrbovan Elena Cristina és dr. Brânduşa Ţilea megkapta a Románia elnöke, Klaus Iohannis államelnök által adományozott magas kitüntetést, az Egészségügyi Érdemrend lovagi fokozatát. Május 6-án, az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának kolozsvári ülésén az Ezüstfenyő díjat adományozták dr. Ianoşi Edith Simonának, a Maros Megyei Klinikai Kórház orvosigazgatójának. Egy másik megtisztelő kitüntetés a Maros Megyei Prefektúra által december elsején adományozott Marosfelfalui Fibula díj, amelyben dr. Anca Meda Georgescu és dr. Mircea Stoian orvosok részesültek.

Találkozó Marosvásárhely elöljáróival

Május 19-én, csütörtökön 16 órától az RMDSZ Maros megyei szervezetének székházában, a Dózsa György utca 9. szám alatt, az I. emeleten a Maros megyei Magyar Nyugdíjasok Klubjának tagjai találkozhatnak Portik Vilmos alpolgármesterrel, valamint Kovács Mihály Leventével, az RMDSZ marosvásárhelyi elnökével, akikkel a város gondjairól lehet beszélgetni, javaslatokat tenni.

Szászcsávási hétvége a megyeszékhelyen

Májusban Marosvásárhelyen két napot szentelnek a szászcsávási kultúrának, az Isteni kéz című dokumentumfilm vetítése köré szervezett, átfogó programsorozatra várják az érdeklődőket. Filmvetítés, tánc- és népdaltanulás, koncert, valamint táncház is lesz. Május 13-án, pénteken, 19 órától a Maros Művészegyüttes termében vetítik az Isteni kéz című filmet, amit beszélgetés követ László Barna rendezővel. Szombaton 10-17 óra között az Erdélyi Hagyományok Háza Sáros utcai székhelyén népdaléneklő mesterkurzust tart Nyitrai Marianna népdalénekes, néprajzkutató. Ugyanott 10-18 óra között táncoktatást tart Tőkés Csaba Zsolt és párja, Edit. Este 8 órától a Sörház utcai Jazz Clubban Nyitrai Marianna és az Üsztürü koncertezik, amit 21 órától táncház követ.

Beszélgetés az életbátorságról

A Női Akadémia szervezésében az életbátorságról beszélget Tófalvi Zselyke író és dr. Kádár Annamária pszichológus május 19-én 19 órakor a marosvásárhelyi várban, a várgaléria alatt, a házasságkötő teremmel szemben. A szervezők várják az érdeklődőket. A belépés ingyenes.

Szép Palkó a gyermeknapon

Június 1-jén, a gyereknapon a marosvásárhelyi várban 19 órától a Szép Palkó mesés-táncos előadást mutatja be a Maros Művészegyüttes. Rossz idő esetén az előadás az együttes kövesdombi székházában lesz. A belépés díjtalan.

Kirándulás Székelyvarságra

Május 21-én a Maros megyei Magyar Nyugdíjasok Klubja kirándulást szervez Székelyvarságra. Érdeklődni, feliratkozni a 0744-928-299-es telefonszámon lehet naponta 10-13 óra között.

Hírszerkesztő: Menyhárt Borbála