2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az illegális munkát büntették 

Októberben a Maros Megyei Területi Munkafelügyelőség 42 ellenőrzést tartott a megyében az illegális munkaviszonyok kiszűrése érdekében. A felügyelőség illetékesei 11, egyéni munkaszerződéssel nem rendelkező személyt azonosítottak. Az észlelt szabálytalanságok miatt 37 cég kapott büntetést, közülük hét be nem jelentett munkavégzés miatt. A felügyelők 30 esetben figyelmeztették, 21 esetben megbírságolták a munkatörvénykönyv előírásainak megszegőit, a kiszabott pénzbüntetés összértéke 267.300 lej. Illegálisan dolgozó alkalmazottakat a pékipar, a zöldövezetek karbantartása, a kereskedelem és a vendéglátóipar terén működö cégeknél talált az ellenőrző hatóság. Október 26–30. között zajlott a közszállítók munkavégzését ellenőrző országos kampány, melynek során a felügyelőség illetékesei hét munkaadót büntettek meg, a kiszabott pénzbírság összértéke 6000 lej. 


Videókonferencia a biogazdaságról 

A Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Egyesülete (ASIMCOV) a Fenntartható Fejlődés Főosztállyal közösen november 11-én, tegnap a biogazdaság és fenntarthatósági alapelvek témakörében tartott videókonferenciát. A rendezvényt Borbély László államtanácsos nyitotta meg, bemutatva a 17 fenntarthatósági alapelv gyakorlatba ültetésének helyzetét Romániában. A klaszterek a következő öt évre vonatkozó, a fenntartható fejlődéshez és a biogazdasághoz kapcsolódó terveiket vázolták fel. Bemutatásra került a Román Akadémia projektje, a Berural is, amelynek fő célja Kovászna megye biogazdasági stratégiájának kidolgozása. A Közép-romániai Fejlesztési Régió Ügynöksége a 2021–2029-es finanszírozási periódus azon programjait mutatta be, amelyek támogatják ezeket a kezdeményezéseket. A rendezvény partnere a Román Akadémia és a Közép-romániai Fejlesztési Régió Ügynöksége volt. 


Online mesefesztivál 

A sepsiszentgyörgyi Tipe Tupa Egyesület november 21–28. között az interneten szervezi meg az V. Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivált. A rendezvény minden programja az esemény Facebook-oldalán – https://www.facebook.com/holnemvoltmese – zajlik. A szervezők lehetőséget biztosítanak a könyvkiadóknak, hogy mesekönyveiket a mesefesztivál Facebook-oldalán népszerűsítsék. Bővebb tájékoztatás az esemény Facebook-oldalán. 


Villa Dolorosa – a Liviu Rebreanu Társulat bemutatója 

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulata november 14-én, szombaton 19 órától a Villa Dolorosa című, legújabb nagytermi előadása bemutatójának internetes élő közvetítésére várja az érdeklődőket. A darab rendezője Theodor-Cristian Popescu. Jegyek az eventim.ro honlapon válthatók, a következő linkre kattintva: https://www.eventim.ro/ro/bilete/villa-dolorosa-online-1218515/performance.html. Minden megvásárolt jegyen egyéni kódot tüntetnek fel, melyet a szolgáltató egy órával az előadás kezdete előtt e-mailben elküld a vásárlónak az esemény linkjével együtt. Az élő adás a kód beírása után válik elérhetővé. A jegy ára 19 lej. Az előadás időtartama három óra, a 14 éven felüli nézőknek ajánlott.


A Mentor Könyvek Kiadó könyvvásáros bemutatói 

A Mentor Könyvek Kiadó és a Marosvásárhelyi Könyvvásár szervezésében november 13-án, pénteken 14.45-től Soós István Manófittyem naplója című kötetét mutatják be. A szerzővel és Kiss Borával, a könyv illusztrátorával Kovács András Ferenc beszélget. Szintén pénteken 16.15-től Sebestyén Mihály Európa magánföldrajza című novelláskötetéről a szerzővel a Mentor Könyvek Kiadó vezetője, ifj. Király István beszélget. Ugyanaznap 18.15-től Káli István Áll az ördög, s csodálkozik című novelláskötetéről a szerzővel a könyv szerkesztője, Zsidó Ferenc beszélget. Mindhárom rendezvényt a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár Facebook-oldalán lehet követni.