2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Online oktatás az orvosi egyetemen

A Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti és Műszaki Egyetem október 16–30. között áttér az online oktatásra. Az egyetem közleménye szerint a Sars-CoV-2 vírus terjedése miatt az intézmény felfüggeszti minden közvetlen tevékenységét a hallgatókkal. A diákoknak azt javasolják, hogy térjenek vissza állandó lakhelyükre, akik pedig ragaszkodnak ahhoz, hogy az egyetemi bentlakásokban maradjanak, azokat újra elosztják, hogy csökkentsék a közvetlen érintkezést. Egyelőre abban reménykednek, hogy a november 2–15. közötti vizsgaszessziókat megtarthatják. Amennyiben változik a járványhelyzet, időben tájékoztatják majd a diákokat – áll az egyetem vezetőségének közleményében.


Csendőrségi állások

A marosvásárhelyi Ferdinánd király mobil csendőralakulat személyzetet alkalmaz október 19-től november 8-áig külső forrásból, ideiglenes jelleggel. 33 betöltetlen altiszti tisztségbe várják azokat a jelentkezőket, akik eleget tesznek a követelményeknek. Bővebb felvilágosítással a www.jandarmeriamobilamures.ro honlapon szolgálnak.


Látnivalók a Kultúrpalotában

A Kultúrpalotában keddtől péntekig 9–16 óra között, szombaton és vasárnap 9 órától 14.30-ig fogadják az érdeklődőket. A jelenleg látogatható terek az előcsarnok, a lépcsőházak, a Tükörterem, a szecessziós kiállítás, a Bernády-emlékszoba, a Dandea-emlékszoba és a nagy hangversenyterem. A Művészeti Múzeumban megtekinthetők Zsögödi Nagy Imre képei. A Maros Megyei Múzeum–Művészeti Múzeum által szervezett kiállítás 125 munkáját mutatja be, melyek tekintélyes részét, mintegy 100 művet a festő 1959-ben adományozta a múzeumnak. A tárlat Nagy Imre művészi útkeresésének néhány irányát tárja elénk: az olajfestékkel, vízfestékkel, temperával, tintával és fametszéssel készített művei technikai szakértelmét is bizonyítják. Helyszín: Kultúrpalota, jobb szárny, II. emelet. A tárlat 2021. január 31-ig lesz látogatható. Belépőjegy a palota jegypénztáránál váltható legkésőbb fél órával zárás előtt. A pénztárnál lehet jegyet venni az egykori városháza tornyába való felmenetelhez is, a torony keddtől péntekig 9–15 óra között van nyitva.


Az elmélet gyakorlata/A gyakorlat elmélete – online 

Az érdeklődők figyelmébe ajánlják a KAB színháztudományi szakbizottságának előadás-sorozatát. A sorozat első két előadását Duška Radosavljević londoni dramaturg, egyetemi tanár és Christopher Balme müncheni színháztudós, egyetemi tanár tartja az átrendeződő színházi munkakörökről és az ezzel járó új típusú szakemberképzésről, oktatási stratégiákról. Az október 19-én (hétfőn) és 20-án (kedden) 12 órától kezdődő előadások angol nyelven, magyar szinkronfordítással követhetők az MTA KAB Zoom-csatornáján, hétfőn a https://zoom.us/j/94483483598, kedden a https://zoom.us/j/91963822288 Zoom-linken. (Elérhetőség: a Zoom-szobában a menüsor földgömb ikonjára, majd az English-re kattintva hallható a tolmácsolás – a visszatérés az angol nyelvű előadáshoz a Földgömbre, majd a German-re kattintva lehetséges.)


Mezőgazdasági támogatásokra lehet pályázni

A mezőgazdasági minisztérium a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségen (APIA) keresztül az országos vidékfejlesztési program (PNDR 2014–2020) keretében a vírusjárvány miatt kiegészítő támogatást nyújt állattenyésztőknek és növénytermesztőknek. Egyszeri támogatás igényelhető a gazdák által benyújtott kérvények alapján a farm nagysága szerint. Egyik feltétel, hogy a gazdáknak szerepelniük kell az APIA nyilvántartásában (bejegyzési kóddal), igényelniük kellett a támogatást a 2020-as mezőgazdasági évre, és meg kell felelniük a pályázati kiírás feltételeinek. A támogatás keretösszege 150 millió euró. A kérvényeket október 23-ig lehet benyújtani az APIA megyei kirendeltségeihez. A pályázati útmutatót a http://www.apia.org.ro/ro/ajutor-de-stat-covid- 19/masura-21 elérhetőségről lehet letölteni, bővebben az APIA Maros megyei kirendeltségének www.apiamures.ro honlapján.


Székhelyet igénylők figyelmébe

Azok a civil szervezetek, politikai alakulatok és közintézmények, amelyek a törvényeknek megfelelően jöttek létre, és nem lakhatási célra helyiségeket igényelnek, november közepéig jelezhetik igényüket. Marosvásárhely polgármesteri hivatala a nem lakhatási célú helyiséget igénylők tudomására hozza, hogy  október 15. – november 15. között lehet feliratkozni a 2021-re szóló prioritási listára való felkerülés érdekében. Akik az előző években is igényeltek helyiséget, és szeretnének felkerülni a listára, ugyancsak meg kell jelenniük az iratcsomó frissítése céljából. A típuskérvényeket a 10-es irodában (földszint) lehet beszerezni – tájékoztatott Cosmin Blaga-Zătreanu ügyvezetőigazgató-helyettes.