2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Segítség karanténban lévőknek 

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal a szociális igazgatóságon keresztül, a 725/2020-as számú rendelet előírásainak megfelelően élelmet biztosít a házi elkülönítésben levő és a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság nyilvántartásában szerepelő, kiszolgáltatott személyek számára (a 18/2017-es sürgősségi kormányrendelet 7. cikkelyének 2. bekezdése szerint), a házi elkülönítés/karantén 14 napos időtartamára, a SARS-COV 2-vírus terjedésének korlátozása érdekében. Bővebb tájékoztatás a szociális igazgatóságon, a 0365/430-859-es telefonszám 103-as mellékállomásán kérhető. 


Bezár a szászrégeni ócska- és csütörtöki piac 

A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság rendelkezései értelmében október 15-től, tegnaptól Szászrégenben bezárt a csütörtöki piac, valamint a hetente megtartott ócskapiac. 


Online nemzetközi orvostudományi konferencia 

A vírusjárványra való tekintettel a MOGYTTE diákligája online szervezi meg a 24. Marisiensis nemzetközi orvostudományi és gyógyszerészeti konferenciát, amelynek munkálataiba, műhelymunkáiba, előadásaira október 24. és december 13-a között lehet bekapcsolódni regisztráció alapján. Jelenleg a világ minden tájáról mintegy 1500-an jelentkeztek különböző szaktémával (orvosi, fogorvosi és gyógyszerészet). Az előadók között orvosok és diákok is vannak. A legjobb szakdolgozatokat díjazzák. Az érdeklődők a www.marisiensis.ro honlapon jelentkezhetnek a konferenciára. 


4 run 4 fun 

Ezzel a címmel szervez terepfutóversenyeket – a vírusjárvány alakulásának a függvényében – a hasonló nevű egyesület az elkövetkezendő időszakban. Október 24-én a Szász Albert-emlékversenyre kerül sor, november 7-én éjszakai futamot rendeznek, november 21-én Klosz Péter-emlékverseny lesz, december 5-én pedig megtartják a hagyományos Mikulás-futást. Az említett versenyeken a gyermekeknek rövidebb (maximum 2 km-ig), a felnőtteknek hosszabb távot (8–10 km) is kijelölnek. Korcsoportonkénti rajt a Somostetőn levő egykori transzformátorház (jelenleg szabadidősport-egyesületek öltözője) előtt lesz. Az útvonalakat a szervezők a Somostetőn és a környékbeli erdőben (a Cinege-tetőig) jelölik ki. Iratkozni október 17-étől lehet online, illetve majd a versenyek helyszínén, a rajtvonal mellett felállított „titkárságokon”. A szervezők a későbbiekben külön-külön közölnek részleteket a versenyekről. 


Házi kedvencek a kávézóban 

A marosvásárhelyi George Enescu utca alatti 112 Coffee & Co kávézóban október 17-én, szombaton délelőtt 11 órától újra megtartják az állattartók és házi kedvencek – kutyák, macskák – találkozóját. A PetPortrait.ro Studio és a helyszínt biztosító kávézó közös, Pup-up Café nevű rendezvényére tizedik alkalommal kerül sor. 


Kézművesvásár a várban 

A hét végén, október 16-ától 18-áig, naponta 11 és 19 óra között a vár előtti téren a marosvásárhelyi Mercur Egyesület szervezésében újra vásárt tartanak: kézműves, gasztronómiai és természetes anyagokból készült kozmetikai szereket árusítanak. A rendezők felhívják a figyelmet arra, hogy a téren kötelező a védőmaszk viselése és a távolságtartás.