2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kiutalták a támogatásokat a fogyatékkal élő személyeknek 

Mintegy 900 fogyatékkal élő marosvásárhelyi személy jogosult a polgármesteri hivatal által kiutalt havi támogatásra. Az augusztusi összegeket késve, szerdán utalták át a kincstárba – nyilatkozta lapunknak Cosmin Blaga szóvivő. Hozzátette, azoknak, akik bankkártyán kapják a pénzt, csütörtökön már a számlájukon lesz az összeg, postai kézbesítéssel azonban öt napon belül kapják meg a támogatást az érintettek. A szóvivő közölte, a szeptemberi összegeket a polgármesteri hivatal e hónap 15-én utalja át. 


Védőmaszk hátrányos helyzetűeknek

3.449.150 védőmaszkot biztosít a Maros megyei hátrányos helyzetű személyek számára az egészségügyi szaktárca. A maszkokat kedden vették át a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság illetékesei, akik meg is kezdték az 50 darabos csomagok szétosztását a polgármesteri hivatalokban. A hét végéig le kell zárulnia a folyamatnak, amelynek során 68.983 jogosult jut védőmaszkhoz. A küldeményből az alábbi kategóriák részesülnek: a 2001/416-os törvény alapján biztosított szociális segélyből részesülő családok tagjai; a 2010/277-es törvény alapján biztosított családfenntartási pótlékban részesülő családok tagjai; a 704 lejnél kisebb összegű nyugdíjat kapók; azok a rokkantsági kategóriákba besorolt személyek, akiknek kizárólag szociális juttatásokból származik jövedelmük (a 2006/448-as törvény 42-es és 58-as cikke alapján). 


Búcsú a kápolnánál

Szeptember 13-án, vasárnap 18 órakor tartják a Marosvásárhely és Marosszentgyörgy határában levő Fürszt-telepi kápolnánál a Szent kereszt felmagasztalása búcsú ünnepét. Az ünnepi szentmisét és a szentbeszédet Oláh Dénes főesperes celebrálja. 


A varázstükör – bemutató az Ariel színházban

A varázstükör című előadás bemutatójával kezdi az évadot az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház szeptember 12-én, szombaton délután 6 órától. Az előadást 13-án, vasárnap délelőtt 11 órától megismétlik. Az 5 év feletti gyerekeknek ajánlott bábjáték szövegkönyvét Papp Melinda írta középkori vásári komédiák nyomán. Az előadás díszleteit és bábjait Matyi Ágota tervezte, a zenét Babarci Bulcsú szerezte, a rendező Sramó Gábor, a pécsi Bóbita Bábszínház igazgatója. Az előadás létrejöttét a Bethlen Gábor Alap támogatta. A helyek száma korlátozott, ezért a jegyvásárlást megelőzően szükséges a telefonos helyfoglalás, naponta 9–13 óra között, a 0740-566-454-es mobilszámon. Az előadás helyszíne az Ariel színház légfertőtlenített nagyterme, ahova maszkkal, a bejáratnál történő érintésmentes lázmérés és kézfertőtlenítés után lehet majd belépni, ezért a közönségnek legalább 10-15 perccel kezdés előtt meg kell érkeznie a bejárathoz. A szervezők kérik a jelenlevőket, hogy az előadás végén szerre, az esetleges torlódást elkerülve hagyják el a termet. A 6 év alatti gyerekeknek a maszk viselése nem kötelező.