2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Jótékonysági motorozás Magyarfülpösre

Hetedik alkalommal kerül megrendezésre a magyarfülpösi jótékonysági motoros felvonulás a Daimler MC Nomads chaptere és a szászrégeni Sons of Attila RC szervezésében. Idén a vírus okozta helyzet miatt ugyan elmarad a mulatság, de a magyarfülpösi Szivárvány házban élő gyerekek számíthatnak a motorosok segítségére. A szervezők szívesen látnak bárkit, aki adakozni szeretne. Gyülekező: szeptember 12-én, szombaton 14 órakor a marosvásárhelyi sportcsarnok előtt vagy 16 órakor a szászrégeni Lidl parkolójában. A motorosok egy tank benzin árával támogatják a Szivárvány házat működtető alapítvány munkáját.


Takarítás és kenuzás a Bözödi-tónál

Az önkéntesség országos hete alkalmából az Outward Bound Románia Szedünk & Evezünk címmel kenuzással egybekötött takarítóakciót szervez a Bözödújfalusi-tó környékén. Az idei év tematikája a fenntartható városok és közösségek, ehhez csatlakozva szeretnék felkelteni az érdeklődést a környezet védelme és tisztántartása iránt. A családbarát programra szeptember 12-én, szombaton kerül sor, találkozó délelőtt 9.30-kor a Bözödi-tó mellett a gátnál. Bővebb tájékoztatás az Outward Bound Romania, illetve az esemény Facebook-oldalán található.


Fotópályázat

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület marosvásárhelyi szervezete fotópályázatot hirdet Épített örökségünk Maros megyében címmel, a Székelyföld Napok keretében. A pályázaton bárki részt vehet. A részvétel ingyenes, a fotókat elektronikusan kell beküldeni szeptember 15-ig az atixzs@yahoo.com e-mail-címre. Bővebb tájékoztatás az esemény Facebook-oldalán.


III. gyermek-szólótáncverseny

Október 2-án tartja meg a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes a kövesdombi előadótermében a III. gyermek-szólótáncversenyt. A vetélkedőn teret biztosítanak a 9-14 éves korú gyerekek egyéni és páros megmérettetésének, ezáltal feltérképezvén az Erdélyben élő ifjú tehetségeket. A díjazottak „Gyöngyös kivarrt zsebkendő”, illetve „Címeres kalapdísz” titulussal gazdagodnak. Három kategóriában lehet indulni: egyéni fiú, egyéni lány, és párban. A jelentkezéseket a gyermekszolo@gmail.com e-mail-címre várják szeptember 16-áig. A jelentkezési lapot a https://forms.gle/D6Eknoi5pG6khXnK8 linken lehet kitölteni. A zenei és technikai igényeket legkésőbb szeptember 16-áig kell eljuttatni a gyermekszolo@gmail.com e-mail-címre. Ha a járványhelyzet miatt a fenti időpontot nem lehet beltéri rendezvényként szervezni, a versenyt online tartják meg. Amennyiben sikerül az együttes előadótermében megszervezni a rendezvényt, a nézők részéről előzetes helyfoglalás szükséges a 0751-013-707-es telefonszámon.


Abszint

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata az Abszint című produkcióval szeptember 9-én 19.30 órakor várja közönségét a színház Kistermében. A színmű szerzője és rendezője Olt Tamás, a kaposvári Csiky Gergely Színház művészeti igazgatója. Az előadás Marosvásárhelyen a kaposvári Csiky Gergely Színházzal koprodukcióként került színpadra. Szereplők: Sebestyén Aba, Berekméri Katalin, László Csaba, Tollas Gábor. Díszlettervező: Pintér Réka; jelmeztervező: Lakatos Márk; koreográfus: Gulyás Anna; jelmeztervező-asszisztens: Moldován Orsolya; zenei vezető: Apostolache Kiss Zénó. A járványügyi szabályozások miatt a beltéri előadások is csak korlátozott számú férőhellyel és a járványügyi intézkedések szigorú betartásával jöhetnek létre.


Újabb zsebre szabott könyvvásár 

Szeptember 10-én, csütörtökön a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány és a Mentor Könyvek Kiadó egynapos vásárt szervez a Bernády Ház udvarán (Horea utca 6. szám). 11 és 20 óra között várják az érdeklődőket, könyvbarátokat és olvasni vágyókat, akik 10–70%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg a Líra Könyv-, a Libri Csoport és erdélyi kiadók könyveit (szépirodalom, ismeretterjesztés, gyermek- és ifjúsági irodalom).


Tekerj egy jó célért! – kissé másképp 

Bár a járványhelyzet miatt idén a tömegrendezvény elmarad, a Marosszéki Közösségi Alapítvány megszervezi a Tekerj egy jó célért! akciót, amelyen minden jelentkező külön-külön vagy családosan vehet részt. A Tekerj egy jó célért! egy biciklis adománygyűjtő rendezvény, amely a helyi közösséget szolgáló projektek megvalósításában nyújt segítséget. Az adománygyűjtő esemény három fontos szakaszból áll: projektek beíratása, a biciklis résztvevők benevezése (tekerők) és a támogatók toborzása. Magát az eseményt szeptember 19-én és 20-án szervezik meg, és minden kerékpározó maga dönti el, hogy melyik nap és hány órakor szeretne tekerni egy jó célért. Részletek a www.pedaleaza.org honlapon.