2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megújul Segesvár központja

A Segesvári Polgármesteri Hivatal uniós támogatásra nyújtott be egy átfogó projektet a város történelmi központjának megújítása érdekében. A projekt a Sigma tér rendbetételét, illetve szabadtéri rendezvények szervezésére alkalmas, parkosított sétálóövezetté való átalakítását foglalja magába. Első lépésként elkészült az új városrendezési és -szabályozási terv (PUZ), a július–augusztusra meghirdetett pályázási időszakban pedig az önkormányzat benyújtotta a központi régiófejlesztési ügynökséghez a pályázatot. A beruházás megvalósításához szükség lesz az érintett övezet egyes, magántulajdonban, illetve állami tulajdonban lévő területeinek a város köztulajdonába való átvételére – tájékoztatott közleményben a Segesvári Polgármesteri Hivatal. 


Takarítás és kenuzás a Bözödi-tónál

Az önkéntesség nemzeti hete alkalmából az Outward Bound Románia Szedünk & evezünk címmel kenuzással egybekötött takarítóakciót szervez a bözödújfalusi tó környékén. Az idei év tematikája a fenntartható városok és közösségek, ehhez csatlakozva szeretnék felkelteni az érdeklődést a környezet védelme és tisztán tartása iránt. A családbarát eseményre szeptember 12-én, szombaton kerül sor, találkozó délelőtt 9:30-kor a Bözödi-tó mellett, a gátnál. Bővebb tájékoztatás az Outward Bound Romania, illetve az esemény Facebook-oldalán.


Újabb zsebre szabott könyvvásár

Szeptember 10-én, csütörtökön a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány és a Mentor Könyvek Kiadó újabb egynapos vásárt szervez a Bernády Ház udvarán (Horea utca 6. szám). 11 és 20 óra között várják az érdeklődőket, könyvbarátokat és olvasni vágyókat, akik 10–70%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg a Líra Könyv-, a Libri csoport és erdélyi kiadók könyveit (szépirodalom, ismeretterjesztés, gyermek- és ifjúsági irodalom). 


Fotópályázat

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület marosvásárhelyi szervezete fotópályázatot hirdet Épített örökségünk Maros megyében címmel, a Székelyföld Napok keretében. A pályázaton bárki részt vehet. A részvétel ingyenes, a fotókat elektronikusan kell beküldeni szeptember 15-ig az atixzs@yahoo.com e-mail-címre. Bővebb tájékoztatás az esemény Facebook-oldalán. 


Tekerj egy jó célért! – kissé másképp

Bár a járványhelyzet miatt idén a tömegrendezvény elmarad, a Marosszéki Közösségi Alapítvány megszervezi a Tekerj egy jó célért! akciót, amelyen minden jelentkező külön-külön vagy családosan vehet részt. A Tekerj egy jó célért! egy biciklis adománygyűjtő rendezvény, amely a helyi közösséget szolgáló projektek megvalósításában nyújt segítséget. Az adománygyűjtő esemény három fontos szakaszból áll: a projektek beíratása, a biciklis résztvevők benevezése (tekerők) és a támogatók toborzása. Maga az esemény szeptember 19-én és 20-án lesz, és minden kerékpározó maga dönti el, hogy melyik nap és hány órakor szeretne tekerni egy jó célért. Részletek a www.pedaleaza.org honlapon.


Szimfonikus rockshow a Maros-parton

Az Iskola Alapítvány szervezésében szeptember 12-én, szombaton 20 órától a Kolozsvári Magyar Opera és meghívottai a legnagyobb nemzetközi rockslágerek feldolgozásait adják elő Marosvásárhelyen, a Maros-parton (a Víkendtelep szomszédságában). Az esten AC/DC-, Deep Purple-, Guns N’ Roses-, Led Zeppelin-, Lenny Kravitz-, Metallica-, Nirvana-, Pink Floyd-, Queen- és The Doors-slágerek hangzanak el nagyzenekari előadásban. A járványügyi szabályozások értelmében a rendezvényen legtöbb 500 személy vehet részt. A koncertre a belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, ezzel kapcsolatos információkért az Iskola Alapítvány Facebook-oldalát kell követni. A marosvásárhelyi koncert egy nagyobb rendezvénysorozat része, amelyre az Iskola Alapítvány szervezésében, a nemzeti összetartozás évének rendezvényeként, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával kerül sor. 


Joannes Kájoni 390 a Teleki Tékában 

Szeptember 1. és 24. között a Teleki Téka udvarán megtekinthető a Hargita Megyei Kulturális Központ Kájoni Jánosról készült szabadtéri vándorkiállítása a könyvtár nyitvatartási ideje alatt, keddtől péntekig 10 és 17.30 óra között. Joannes Kájoni ferences szerzetes sokoldalú személyiség volt: zeneszerző és zenegyűjtő, nyomdaalapító, orgonaépítő, és az ő nevéhez fűződik a Kájoni-kódex, az erdélyi zenetörténet egyik legértékesebb dokumentuma. A kiállítás záróakkordjaként szeptember 22-én, kedden 18 órától ünnepélyes eseményre kerül sor, ahol a tárlat szakszerű ismertetése után Györfi Erzsébet szólaltat meg dallamokat Kájoni énekgyűjteményeiből.