2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Harmincéves a középkori fesztivál

Harminc éve szervezték meg Segesváron Románia első középkori fesztiválját. Ez alkalomból május 22–31. között ünnepi rendezvénysorozatra kerül sor a segesvári várban és környékén. A programban fényképkiállítás, a fesztivál kezdeteit felidéző konferencia, középkori zene- és versműsor, katonai bemutató, színházi jelenet is szerepel, és középkori játékokra is sor kerül. 


Safe4Cycle – a biztonságos kerékpározásért

A Marosszéki Közösségi Alapítvány a magyarországi Vuelta Sportegyesülettel, az angliai Bikeability Trust és a szlovéniai Mariborska Kolesarska Mreža szervezetekkel közösen részt vesz a Safe4Cycle nevű, 2019 novemberében indított és idén június 30-án záruló projekt megvalósításában. A projekt célja nevelő jellegű internetes tájékoztató anyag (videók, interaktív munkafüzetek) létrehozása a szabályszerű biciklis közlekedésről. A tananyagot több intézmény, illetve szervezet képviselőinek osztják ki, egyúttal a Safe4Cycle internetes platform használatát is bemutatják az érintetteknek. A projekt eredményeit május 18-án, szerdán délelőtt 10 órakor a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal protokolltermében értékelik ki.


Általános állásbörze

Május 20-án, pénteken délelőtt 9 órától általános állásbörzét tart a Maros Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség. Marosvásárhelyen a Művész mozi előcsarnokában, Segesváron, Marosludason, Szászrégenben és Szovátán az ügynökség munkapontján, Dicsőszentmártonban a Mihai Eminescu Művelődési Házban kerül sor az állásbörzére.


Marton Erzsébet préseltvirág-kiállítása

Május 25-én, szerdán 16 órakor Marton Erzsébet préseltvirág-képeiből nyílik kiállítás a marosvásárhelyi Deus Providebit Ház földszinti termében. A kiállítást ft. Oláh Dénes főesperes nyitja meg, az alkotásokat Hunyadi Mária textilművész méltatja. 


Kult alternatív kulturális fesztivál Marosvásárhelyen

A hét végén, május 20–22. között tartják meg az első Kult alternatív kulturális fesztivált a marosvásárhelyi várban. A színvonalas, formabontó fesztivál kínálatában irodalmi és képzőművészeti programok, rendhagyó kiállítások, work-shopok, gyermekkoncert, sanzonest, mesekocsma, divatbemutató, vásári bábjáték és humorest is helyet kapott. A részletes program a kultfeszt.ro honlapon található, itt jegyet is lehet foglalni. Jegyek, bérletek a Kobak és a Kulcslyuk könyvesboltban, valamint a bilete.ro honlapon is kaphatók. Gyermekeknek a napijegy 10, felnőtteknek 15 lejbe kerül. A felnőttbérlet ára 35, a szülő-gyerek bérleté 45 lej. 


Nagy Miklós Kund könyvbemutatója Szászrégenben

Nagy Miklós Kund művészeti író, publicista Szemben ülünk, beszélgetünk című interjúkötetét mutatják be május 17-én, kedden (ma) 18 órakor a szászrégeni DIO Házban. A Lector Kiadó és a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány közös gondozásában 2021-ben megjelent kötetről Gálfalvi Ágnes kiadóvezető beszélget a szerzővel. 


Nyolcadszor is BMC

Nyolc évvel ezelőtt májust választotta első bemutatkozása időpontjául a Barabás Miklós Céh Maros megyei csoportja. Azóta hagyománnyá nőtte ki magát a kezdeményezés, az itt élő képző- és díszítő művészek minden év májusában a Bernády Házban mutatják be új termésüket a marosvásárhelyi közönségnek. Idén május 18-án, szerdán 17 órakor nyílik meg a kiállítás. Minden eddiginél népesebbnek ígérkezik a tárlat, amelyen a jól ismert idősebb mesterek, BMC-tagok mellett jelentős számban jelentkeznek a vizuális művészetek fiatalabb képviselői is. Meghívottként több olyan festő, szobrász, grafikus csatlakozik a helyiekhez, akik távolabb dolgoznak, alkotnak, de szívesen gazdagítják az itteni alkotócsoport látványkínálatát ezen a vásárhelyi eseményen. A megnyitón Nagy Miklós Kund művészeti író méltatja a tárlat anyagát. 


Káli István könyvbemutatója

A dicsőszentmártoni Sipos Domokos Művelődési Egyesület és a Mentor Könyvek Kiadó könyvvásárral egybekötött könyvbemutatót tart május 20-án, pénteken 18 órától a dicsőszentmártoni Magyar Házban (Republicii u. 78 sz.). Káli István Klastrom utca kettő című regényét bemutatja és a szerzővel beszélget Gálfalvi Ágnes.


Előadás a modern szamócatermesztésről

Május 17-én, kedden (ma) 17 órakor a Sapientia egyetem koronkai épületében Modern szamóca-szaporítóanyagok és -fajták, merisztéma szaporítású bogyósok (málna, szeder, áfonya) címmel tart előadást Palesits Zsolt, a Magyar Gyümölcsfaiskolák Országos Egyesületének elnöke. Május 18-án, szerdán szintén 17 órától Hargita megyében, Csíkmadarason (Garden Proiect, Fő út 11. szám) hangzik el az előadás. A rendezvény támogatói: Partium Vidékfejlesztésért és Mezőgazdaságért Egyesület, Garden Proiect, Ribon Natúr Szövetkezet, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara.