2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Helyi termékek vására 

A hét végén, június 19–21. között Marosvásárhelyen, a Vár sétány piacterén újra megtartják a helyi termelők vásárát, amelyre élelmiszer-ipari termelők, forgalmazók, kézművesek jönnek el Maros, Hargita, Szeben, Brassó, Fehér, Suceava, Beszterce és Kolozs megyéből. A szervezők az eseményen a járványügyi előírások betartására is hangsúlyt fektetnek, ezért arra kérik a résztvevőket, hogy viseljenek védőmaszkot, használják minél gyakrabban a fertőtlenítőszereket, és tartsák be a távolságtartásra vonatkozó törvényes előírásokat. Erre több plakát is felhívja majd a figyelmet. 

Lezárult a Meleg ételt a rászorulóknak! program

Június 12-én lezárult a több nemkormányzati szervezet együttműködésével a járvány alatt lezajlott Meleg ételt a rászorulóknak! elnevezésű program. A szervezők továbbra is ellátják élelemmel a rászorulókat, de jelenleg elfogytak az adományok. Április 3-a és június 12-e között összesen 4526 adag levest adtak át kenyérrel együtt 133 családnak a COVID-AID TgM és a Salvamont hat önkéntese segítségével. A program keretében eddig 273 gyerekhez, 33 időshöz, hat fogyatékkal élő személyhez, négy hajléktalanhoz és 19 munkanélkülihez jutottak el az önkéntesek Marosvásárhelyen, Marosszentgyörgyön, Marosszentkirályon és Csejden. 60 magánszemély 15.870 lejt, a St. Georgius Manager Club 3.000, a Marosszéki Közösségi Alapítvány és az ING Bank 18.000 lejt adományozott. Ezenkívül magáncégek, vendéglők zöldséget adományoztak. A meleg étel ingyen az Alpha Transilvană Alapítvány konyhájában készült. A további támogatásról és a programról a Divers Egyesület 0265-311-727-es telefonszámán tájékoztatnak. 

Megyei járatként közlekedik az 5-ös busz 

Megyei járatként közlekedteti a Siletina Impex Kft. a Marosvásárhely – Marosszentgyörgy – Ernye közötti autóbuszokat. A járművek nem mennek fel a Kövesdombra. A járaton nem érvényesek a korábban – a marosvásárhelyi önkormányzat által – biztosított kedvezmények. 

Virtuális randevú a Bajor-villában

Elsősorban színházkedvelőknek ajánlott virtuális eseményre kerül sor június 27-én 18 és 22 óra között a Múzeumok Éjszakáján, amikor a budapesti Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum virtuális sétára hívja az érdeklődőket a Bajor Gizi Színészmúzeumba. A múzeum állandó tárlatának virtuális ismertetése mellett az esemény egy felolvasószínházi produkcióval, egy szobaszínházi előadással bővül, valamint két új, a nyitás előtt álló időszaki kiállításról szóló bemutató is látható. A programok az említett időpontban a https://www.youtube.com/user/oszmi/featured linken lesznek elérhetők. 

Elmarad a GastroPan 

Az előző években Marosvásárhelyen is sikerrel megszervezett GastroPan élelmiszeripari és technikai kiállítást, a koronavírus-járvány miatt, tekintettel arra, hogy a részt vevő országokban még mindig korlátozzák a ki- és a beutazást, 2021-re halasztják. Az idén a kiállítás helyszíne Arad lett volna. Már több mint 15 kiállító jelentkezett be, azonban egészségvédelmi okok miatt ezúttal jövőre halasztják a kiállítást. Az esemény dátumát www.gastropan.ro honlapján és a sajtóban is közzéteszik majd. 

Hírszerkesztő: Vajda György