2021. november 30., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Újabb félezer fertőzött a megyében

A prefektúra szerda déli jelentése szerint az utóbbi 24 órában ötszáz új koronavírusos fertőzést igazoltak a megyében. A szerda déli adatok szerint a Maros megyei kórházakban 453 igazoltan koronavírusos pácienst ápoltak, és 23 személy volt beutalva fertőzés gyanújával. Az utóbbi 24 órában 513 PCR-tesztet és 2283 antigéngyorstesztet végeztek megyeszerte, és több mint 3600 fertőzött személy tartózkodott otthoni elkülönítésben.


Mobil oltóközpont a város lakónegyedeiben

A Maros Megyei Prefektúra, a Maros Megyei Mentőszolgálat, valamint a Közegészségügyi Igazgatóság közös kezdeményezéseként a héten, valamint jövő héten mobil oltóközpontot állítanak fel Marosvásárhely lakótelepein: ma, csütörtökön 12–16 óra között a Pandúrok úton a Kék park melletti parkolóban, az E.ON gázvállalat épülete mellett várják az oltakozókat. Pénteken, október 29-én az Egyesülés negyedben, a Palas üzlet parkolójában 12–16 óra között, 31-én, vasárnap 10.30–13 óra között pedig a Tudor negyedben, a Fortunánál lévő katedrális előtt lehet igényelni a vakcinát. A mobil oltóközpontban a Johnson&Johnson egydózisos oltóanyagot kaphatják meg az oltakozni vágyók, és nem szükséges előjegyzés, csupán a személyazonossági igazolvány. A jövő héten a többi lakótelepen folytatódik az oltás, a pontos helyszíneket, időpontokat a napokban közlik majd a hatóságok.


A marosszentgyörgyi oltóközpont forgalma is megnőtt

Szombaton 198, hétfőn, október 25-én pedig 200 személyt oltottak be a marosszentgyörgyi oltóközpontban, ami több mint kétszerese az idén tavasszal naponta beadott oltásoknak – közölte közösségi oldalán Sófalvi Szabolcs, a község polgármestere. A marosszentgyörgyi Malomrét utca 27. szám alatti oltóközpontban előjegyzés nélkül is fogadják azokat, akik igénylik a koronavírus elleni védőoltást hétfőn, kedden, szerdán, csütörtökön és szombaton 8–20 óra között. A központ telefonszáma: 0754-083-258.


December 5-ig tekinthető meg a vándorkiállítás

December 5-ig, keddtől péntekig, naponta 9–16 óra között, hétvégén 9–13 óra között tekinthető meg a Maros Megyei Múzeum várbeli épületében a nemrég megnyílt Ideje az építésnek című vándorkiállítás. A Teleki László Alapítvány tárlata erdélyi műemlékek restaurálási folyamatait mutatja be, az épületekről készült művészi fotók és ismeretterjesztő leírások mellett több eredeti tárgy, kordokumentum, műtárgymásolat, hang- és filmfelvétel is segíti, hogy a látottak az érdeklődők és a hozzáértők számára egyaránt emlékezetesek legyenek. A bemutató mindezeken túl számos interaktív elemet is tartalmaz, így a látogatók maguk is megtapasztalhatják a restaurátori munka nehézségeit és szépségeit. A tárlat a kolozsvári és marosvásárhelyi helyszín után továbbindul erdélyi körútján.


Új intézkedések a Mircea Birău fedett uszodában

A járványhelyzet miatt új szabályok vannak érvényben a marosvásárhelyi Mircea Birău uszodában – közölte szerdán a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal. Ezek értelmében a következő programmal fogadják az úszni vágyókat: keddtől péntekig reggel 6 és 8, délután pedig 18 és 19.30 órától lehet belépni az uszodába, szombat – vasárnap pedig 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18 és 19.30 órától lehet belépőt váltani. Egy turnus 1 óra és 15 percet tart, 15 perc alatt kell elhagyni a medencéket, 30 perc pedig a fertőtlenítésre fenntartott idő. A fedett uszoda mindennap 21 órakor bezár, továbbá egy turnusban egyidejűleg legfeljebb 24-en tartózkodhatnak bent, ami a maximális befogadóképesség 30 százalékát jelenti. Azok léphetnek be a létesítménybe, akik be vannak oltva koronavírus ellen, és akik esetében eltelt tíz nap a teljes oltás felvétele után, továbbá azok is, akik bizonyítottan átestek a fertőzésen legalább 15, de nem több mint 180 napja. Az uszoda területén, egészen a medencékig a védőmaszk viselése kötelező.