2021. november 27., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Parkolójegy-automaták Szászrégenben

Keddtől készpénzzel (fémpénzzel) és bankkártyával működő hat parkolójegy-kiadó automatát helyeztek el Szászrégen központjában. Emellett továbbra is lehet szöveges üzenetben, illetve okostelefonon futó applikáció (UPPARK) segítségével parkolójegyet váltani. Régenben az erre vonatkozó helyi tanácsi határozat alapján két parkolóövezetet alakítottak ki. Az I-es zóna a főtér, vagyis a Petru Maior tér, a II-es a város többi utcáiban kijelölt, összesen 800 parkolót jelenti. Az új parkolóórák napelemmel működnek. Az I-es zónában egyórai parkolás 3, egynapi 25 lejbe kerül, a II-es övezetben mindez 2, illetve 10 lej. A központi parkolókra nem lehet bérletet váltani, a többi parkolóhelyen 1 hónap 75, fél év 150, egy év 300 lejbe kerül, míg az ott lakóknak 150 lej. 


Konténereket helyeznek ki hulladéknak

A marosvásárhelyi általános nagytakarítás hatékonysága érdekében konténereket helyeznek el azokban az övezetekben, ahol az előre leszögezett ütemterv szerint szemetesautók gyűjtik össze a hulladékot. Két konténert a nagy méretű tárgyak, matracok, bútorok, szőnyegek, csillárok stb. számára, továbbá egyet a veszélyes hulladék – gumiabroncs, azbeszt, ipari festék, használt olaj, akkumulátorok – összegyűjtésére. Október 22-én a Kis utcában, a Kárpátok sétány 37. számnál, szombaton a Bartók Béla utcai parkolóban lesznek a konténerek. 


Felhívás részképességzavarral küzdő gyermekek fejlesztésére 

Szakemberek olyan 5–12 éves, beszédhibás és/vagy tanulási nehézséggel küzdő gyerekek szüleinek jelentkezését várják, akik szeretnék/szükségét érzik annak, hogy gyermekük fejlesztésben, terápiás foglalkozáson vegyen részt, amit felmérés, konzultáció, tanácsadás előz meg. Három nehezebb anyagi körülmények között élő, több területen elmaradó, súlyosabb részképesség-problémás gyerek terápiájának nyolc fejlesztési ülése ingyenes, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja. A fejlesztések helyszíne a Lurkó-kuckó Egyesület (Ştefan cel Mare u. 26. szám). Jelentkezni a 0745- 606-851-es telefonszámon lehet október 25-ig.


Brassóban a Maros Művészegyüttes 

Október 23-án, szombaton 19.30-tól, a brassói V. Magyar Színházfesztivál keretében a Maros Művészegyüttes és a Spectrum Színház bemutatja a Tündöklő Jeromos című színdarabot a Sică Alexandrescu Színház (Drámai Színház) nagytermében. További információk a Maros Művészegyüttes közösségi oldalán. 


Ügyes kezű nők – hétfőnként 

A Női Akadémia Ügyes kezű nők klubfoglalkozását hétfőn délutánonként tartja a Divers Egyesület marosvásárhelyi, Avram Iancu (Rákóczi) utca 29. szám alatti székházában. A tevékenységhez szükséges kellékeket a szervezők biztosítják. A foglalkozáson csak az oltási igazolás felmutatásával lehet részt venni, a helyek száma korlátozott, a részvételi szándék bejelentését várják a 0265-311-727-es telefonszámon, vagy a Facebook-oldalon, vagy az office@divers.org.ro e-mail-címen, ahol bővebb információk is igényelhetők. Minden alkalommal más-más témakörben rendeznek foglalkozást.


Interkulturális utazás

A Marosvásárhelyi Rádió Kotta műsora interkulturális utazásra hívja a hallgatókat a Balkan Silk Road zenekarral. A különleges hangzásvilág egyedien ötvözi a román, magyar, szerb, bolgár, macedón, török népdalokat, sajátos zenei harmóniákkal, rock és dzsessz ihlette elemekkel, tiszteletben tartva a néptáncok sajátos dinamikáját. A zenekar tagjai: Ciprian Dancu – klarinét, szaxofon, népi furulya, tilinkó, Ambrus László – trombita, flugelhorn, Apostolache Kiss Zénó zeneszerző, hangszerelés, harmonika, Fazakas Attila – basszusgitár, nagybőgő, Gombocz Avar – dob, ütőhangszerek. A koncertet élőben közvetítik, illetve online a Marosvásárhelyi Rádió Facebook-oldalán. A járványügyi szigorítások miatt a stúdióban nem fogadnak közönséget. Hallgatható október 31-én 18 órától.