2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Újabb járatokat indít a Wizz Air légitársaság a marosvásárhelyi reptérről

A Wizz Air légitársaság október 31-től bővíti a marosvásárhelyi Transilvania reptérről induló járatait. A budapesti járat heti kettőről ötre bővül, azaz hétfőn, szerdán, csütörtökön, pénteken és vasárnap is lesz Budapestre tartó repülőjárat. Rómába a jelenlegi heti két alkalom helyett heti háromszor lehet majd repülni. Eszerint az eddig keddenként és szombatonként induló római járat novembertől már csütörtökönként is felszáll a marosvásárhelyi repülőtérről.


Szeptember 30-ig igényelhető az oktatási-nevelési támogatás

Még néhány napig igényelhető a Szülőföldön magyarul program keretében nyújtott oktatási-nevelési támogatás. Legkésőbb szeptember 30-ig lehet még postán feladni a támogatási kérelmet, az igénylési űrlap és bővebb információk a szulofoldonmagyarul.ro honlapon érhetők el. Újdonság az előző évekhez képest, hogy a magyarul tanuló óvodás, iskolás és középiskolás korú gyerekekhez hasonlóan idéntől az egyetemi hallgatók is 22.400 forintnak megfelelő támogatásra jogosultak.


Forgalmi változások a Gecse utcában

Miután számos bejelentés érkezett a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalhoz, és a közlekedésrendészet több balesetet is jegyzett a Gecse (Ştefan cel Mare) utca és a Fenyő (Bradului) utca kereszteződésénél, a városháza közlekedési bizottsága a következőképpen módosította a forgalmi rendet az említett szakaszon: • A Fenyő utcából kötelező módon jobbra kell térni a Gecse utcába, azaz az eddigi gyakorlattal ellentétben tilos előre haladni. • A Bolyai utca felől érkezőknek tilos közvetlenül behajtaniuk a Gecse utcából a Fenyő utcába. • Felszámolták a parkolót kettészelő kétirányú forgalmi sávot, amelyen fel lehetett térni a Fenyő utcába, illetve onnan le lehetett térni, ezen a sávon parkolóhelyeket alakítottak ki.


Jelentkezőket várnak a Cseperedő programba

Újra lehet jelentkezni a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpont Cseperedő programjának csoportos foglalkozásaira Marosvásárhelyen. A 2-6 hónapos csöppségeket és szüleiket babamasszázsra, a 6 hónapos –1,5 éves korosztályt pedig énekekkel és mondókákkal tarkított mozgásos programokra várják. A foglalkozásokra október 1-ig lehet jelentkezni.


Megemlékezés és zarándoklat a Bekecs-tetőn

Szombaton, szeptember 25-én megemlékezéssel egybekötött zarándoklatra kerül sor a Bekecs-tetőn. Az esemény 10 órától koszorúzással és tábori istentisztelettel kezdődik a bekecsalji (Faluerdeje) sírkertben, ahol történelmi ismertetőt tart Benkő József történész. 11 órától köszöntőbeszédek hangzanak el a Bekecs-tetőn, majd zászlófelvonás, iskolások ünnepi programja, valamint lármafagyújtás színesíti az eseményt. 13 órától köszöntőbeszédek hangzanak el a Körtvélyes-mezőn, felvonulnak a huszárok és a katonai hagyományőrzők, majd az ökumenikus istentisztelet után Benkő József történelmi ismertetőjét hallgathatják meg a résztvevők. A koszorúzás után 14.30–18 óra között kulturális műsorra kerül sor, valamint Pászka Lehel, illetve a harasztkereki Varázspatkó lovarda lovas bemutatója zárja a programot.


Járványhelyzethez alkalmazkodó tökfesztivál Szovátán

A járványhelyzet idén sem teszi lehetővé a szovátai tökfesztivál hagyományos módon való megszervezését koncertekkel, ifjúsági játékokkal, vásárral és egyéb érdekes programokkal, azonban az őszi hangulatról nem mond le a város önkormányzata. Október 8-án, pénteken a szovátai tanintézményekkel együttműködve különleges „tökkreálmányokkal” díszítik fel a város központját. Az őszi pompát öltő fürdőtelepre minden érdeklődőt várnak.