2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Futballkedvelő gyermekeket toboroznak 

A Marosvásárhelyi ASA futballklub 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben született gyermekeket toboroz, akik futballozni szeretnének. Az edzésekre keddi és pénteki napokon 17 órától kerül sor a Hartman műfüves pályán, az Imperial Inn szálloda szomszédságában. Érdeklődni Ştian Dorin edzőnél lehet a 0745-754-750-es telefonszámon.


Szimfonikus hangverseny 

Szeptember 23-án, csütörtökön 19 órától szimfonikus hangversenyre kerül sor a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarát Walter Hilgers németországi karmester vezényli, vadászkürtön szólót játszik Gabriel Cupsinar, Ausztriából érkező művész. Műsoron: Mozart-, Richard Strauss-, Mendelssohn-Barthody-művek. 


Kóruskoncert a Vártemplomban

A Musica Humana női kamarakórus szeretettel várja közönségét a Vártemplomba. Szeptember 25-én, szombaton délután a 18 órakor kezdődő istentiszteletet követően körülbelül 18.30 órától hosszabb hallgatás után újra jelentkezik a kórus. Műsoron: Birtalan József, Kodály Zoltán, Csíky Boldizsár, Ligeti György és Karai József művei. Szólót énekel Keresztesi Tekla, zongorán kísér Antal Andrea, vezényel Sikó Szidónia. A belépés díjtalan. Perselyadományokat köszönettel fogadnak a templom javára.


Felvételi a Kamaszoknál

A Kamaszok Ifjúsági Színtársulat bővítené csapatát, ezért szeptember 28-án, kedden délután 5 órától színészi adottsággal rendelkező, 12 és 17 év közötti lányok és fiúk jelentkezését várják a társulat székhelyén, a marosvásárhelyi vár Kapubástyájában tartandó felvételire. Oktatás: mozgástechnika, beszédtechnika, önismeret, személyiségfejlesztés, improvizáció, drámai gyakorlat. Cél: kamaszszínházi előadások készítése és bemutatása. A felvételihez szükséges egy rövid, bármilyen stílusú vers és egy dal. Érdeklődni lehet a 0726-221-504-es telefonszámon. 


Négynapos terápiás program 

A Bonus Pastor Alapítvány szeptember 30-a és október 3-a között négynapos terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak Szentkatolnán. A program célja az absztinencia elérése, információszerzés a függőséggel kapcsolatban, terápiás terv készítése, önismeret. A felvétel előzetes interjú alapján történik. Jelentkezni szeptember 24-ig lehet a következő telefonszámokon: Marosvásárhely: Bartha Éva – 0740-056-691, McAlister Magdolna – 0742-653-331.


120 éves a Nagy Zsinagóga 

A marosvásárhelyi Nagy Zsinagóga megnyitásának 120. évfordulója alkalmából szervez megemlékezést a helyi zsidó hitközség szeptember 23-án, csütörtökön. A vendégeket délelőtt 9–10 óra között fogadják, 10–12 óra között ünnepi találkozó zajlik, déli 12 órától megtekintik a közösségi múzeumot, 15–17 óra között a gettó emlékművéhez és a temetőbe látogatnak el a jelenlevők. A rendezvényt a 18 órakor kezdődő ünnepi koncert zárja. 


Szép György-emlékkiállítás 

Az idén márciusban elhunyt marosvásárhelyi festőművész emlékére rendez kiállítást a Bernády Ház és a 77. évében eltávozott művész családja. Szép György szülővárosához ragaszkodó, főként a táj és a falu világából ihletődő alkotó volt, akinek sajátos stílusú festészete hamar népszerűvé vált. Öt és fél évtizeden át csoportos kiállításokon és egyéni tárlatokon láthattuk absztraktba hajló, expresszív képeit, amelyek hűen tükrözték életszakaszainak lelki rezdüléseit. Az emlékkiállítás szeptember 23-án, csütörtökön 18 órakor nyílik a Bernády Ház földszinti galériájában. A családi hagyatékból válogatott régebbi és újabb keletű alkotásokat, a művész életművét Nagy Miklós Kund művészeti író méltatja. A Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány egy kis katalógust is megjelentet erre az alkalomra. 


Idősek napi ünnepség 

Október 1., az idősek nemzetközi napja alkalmából szeptember 30-án ünnepséget szervez a Romániai Nyugdíjasok Szövetségének Maros megyei fiókja. Akik részt szeretnének venni az ünnepi ebéden, naponta 10-13 óra között iratkozhatnak fel a szövetség Bolyai utca 36. szám alatti székhelyén. 


Filmtettfeszt Marosvásárhelyen is

Október 6-án indul a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle 21. kiadása. A fesztivált szokás szerint Kolozsvár központtal, összesen 15 városban szervezik meg, új helyszín idén Marosvásárhely. A program gerincét a legváltozatosabb műfajú új magyar filmek alkotják – több hazai premier is van közöttük (pl. Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története) –, ezek nagy része fesztiválon kívül nem lenne megtekinthető a romániai mozikban. A fesztivált továbbra is igyekeznek megtartani ingyenesnek és biztonságosnak: a szervezők szigorúan ragaszkodnak a maszkviseléshez és a fertőtlenítéshez, ahol pedig a járványadatok megkövetelik, csak védettségi igazolással engedik be a nézőket a vetítőtermekbe. Filmek, program és további információk megtalálhatók a Filmtettfeszt honlapján, a filmtettfeszt.ro-n vagy az esemény Facebook-oldalán.