2021. augusztus 3., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szülőföldön magyarul 

Meghirdették a 2020/2021-es tanév Szülőföldön magyarul pályázati programját. A támogatás összege az egyetemi hallgatók számára megváltozott, ezentúl ők is 22.400 forintot kapnak, ugyanannyit, mint az oktatás-nevelési támogatást igénylők. Tekintettel a tanév végének közelségére, mindenkit arra ösztönöznek, hogy mihamarabb vegye át az igazolást a tanintézményektől. Az adatlap letölthető a www.szulofoldonmagyarul.ro honlapról, az igazolást és mellékleteket csatolva máris beküldhető az igénylés. Határidő: szeptember 30. (a postai bélyegző dátuma).


Újraindul a klubtevékenység 

Hosszú kényszerszünet után kedd délutánonként 4 órától újraindult a marosvásárhelyi Magányosok Klubjának tevékenysége a Deus Providebit Tanulmányi Ház Szent Mihály termében, a Rózsák tere 61. szám alatt. Várják a klubtagokat, és a régi tagok mellett újak jelentkezését is.


Frissen végzetteket várnak

A Maros Megyei Munkaerő-elosztó Ügynökség idén is várja a 2021-ben végzett fiatalok jelentkezését, hogy nyilvántartásba vegye őket, és ezáltal részesüljenek az ügynökség által nyújtott szolgáltatásokból, annak érdekében, hogy elhelyezkedhessenek a munkaerőpiacon. A Maros megyei végzősök az ügynökség marosvásárhelyi, marosludasi, szászrégeni, segesvári, szovátai és dicsőszentmártoni irodáiban nyújthatják be iratcsomójukat, attól függően, hogy hova szól a személyazonossági igazolványuk. A szükséges iratok listája megtalálható az ügynökség honlapján. A nyilvántartásba vett fiatalok ingyenes tanácsadásban, szakmai tájékoztatásban és továbbképzésekben, valamint segélyben részesülhetnek, munkaerő-közvetítésre is számíthatnak. 


Ingyenes tanfolyamok hátrányos helyzetűeknek 

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal szociális osztálya a Maros Megyei Munkaügyi Hivatallal (AJOFM) június végén több ingyenes szakképző tanfolyamot indít Marosvásárhelyen élő hátrányos helyzetűeknek. Az érdeklődőknek a szociális igazgatóság munkatársai segítenek a beiratkozásban és a dokumentáció összeállításában. A résztvevőknek legalább 4 osztályos végzettséggel kell rendelkezniük. A tanfolyamra a beiratkozáshoz szükséges a személyazonossági kártya, a születési bizonyítvány, a házasságlevél/válási dokumentum (esetenként), a végzettséget igazoló iratok vagy oklevél (eredeti és fénymásolat). Részletek a 0365-430-859-es telefonszámon, 125-ös mellék, illetve a szociális igazgatóság székhelyén – Dózsa György utca 9. szám, 3. emelet, 91-es iroda.


Az Ariel színház műsora 

Az Ariel színház június 23-ig egy előadásra várja nézőit a Nyomda utcai nagyterembe, illetve a belső udvarra. A helyek száma korlátozott. Telefonos foglalás szükséges a 0740-566-454-es számon naponta 9–13 óra között. Belépés maszkkal. Június 23., szerda, 10 óra: Csihi-puhi történetek (közönséggel, a belső udvaron). Június 30-ig interneten érhető el az Ariel színház jelenleg műsoron levő egyetlen online előadása: Lázár Ervin: A kisfiú meg az oroszlánok, Puskás Győző előadásában. Részletek, online jegyvásárlás, videó: https://bit.ly/A_kisfiú .


Könyvbemutató a Teleki Téka udvarán

Június 24-én, csütörtökön délután 6 órától a Teleki Téka udvarán mutatják be a Mentor Könyvek Kiadó gondozásában megjelent A Maros megyei magyarság történetéből 5. című, történelmi, kultúrtörténeti, egyház- és vallástörténeti tanulmányokat, valamint heraldikával és sigillográfiával foglalkozó írásokat tartalmazó kötetet. A szerzőkkel László Lóránt történész beszélget.


Hármas könyvbemutató a Bernády Házban

Június 23-án du. 6 órakor mutatják be a marosvásárhelyi Bernády Házban Székely Ferenc: Távolban egy fehér torony és Aranypénz című, jeles erdélyi személyiségekkel készült interjúköteteit, valamint A pusztakamarási családkönyvet, amely a Pusztakamaráson élő magyarok 300 éves családtörténetét tartalmazza. A köteteket ismertetik: Gáspár Sándor és Barabás László. Meghívottak: Kuti Márta, Kákonyi Csilla, Tomcsányi Mária, Kilyén Ilka, Bandi Árpád, Jakab Sámuel, Tóth Béla. Közreműködik: Simon Vanda Paula, a Művészeti Líceum diákja. Szervező: EMKE – Maros megye.


Kamaszok voltunk (vagyunk) – kamaszszínházi produkció

A Kamaszok Ifjúsági Színtársulat újra színpadra viszi a márciusban bemutatott, de a járvány miatt elmaradt Kamaszok voltunk (vagyunk) című kamaszszínházi produkcióját. A produkció Találkozás címmel négy emlékezésjelenetet tartalmaz: Boszorkány, Kalapkúra, Magyaróra és Szent Péter, a jegyszedő címekkel. Fellépnek: Kovács D. Nóra, Tóth Árpád, Nagy Evelyn, Kovásznai Noémi, Fekete Ákos, Máthé Zsófi, Dénes Hannah, Neagoi Évi. Az előadásokat a vár Kapubástyájának stúdiótermében lehet megtekinteni, a következő program szerint: június 24-én, csütörtökön este fél 7-től, pénteken este fél 8-tól és vasárnap este fél 8-tól. Helyeket a 0726-221-504-es telefonszámon lehet foglalni.