2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szünetel a gázszolgáltatás Koronkán

Az új vezetékeknek a gázhálózathoz való bekötése érdekében a Delgaz Grid gázszolgáltató szünetelteti a szolgáltatást május 11-én, kedden (ma) 10 és 18 óra között Koronkán, az alábbi utcákban: Toldalaghi Mihály, Takács László, Kastély, Orgona (Liliacului), Dombköz (Între Dealuri), Sas (Vulturilor), Templom (Bisericii), Szűk (Îngustă), Fűzfa (Salcâmilor), Szőlődomb (Dealul Viilor), Nyár (Verii), Felső (De Sus), Alsó (De Jos), Ifjúság (Tineretului), Szép (Frumoasă), Legelő (Păşunii), Csillag (Stelelor), Hajnal (Zorilor), Bőség (Belşug), Sajtó (Presei), Hamu (Frasinului), Liliom (Crinului), Nyírfa (Mestecănişului), Bogáncs (Ciulinilor), Kert (Grădinilor) és Fenyő (Bradului). A munkálat egy egymillió lejes beruházás részét képezi, melynek keretében 1,2 kilométeren cserélték ki Koronkán a gázvezetékeket és a bekötéseket.


A végzősök is folytatják a tanulást

Május 10-én, hétfőn a nyolcadik, tizenkettedik és tizenharmadik osztályos diákok is visszatértek a tanintézetbe. Az általános iskolák utolsó évfolyamai számára egy hónapot tart még, június 11-én zárul a tanév, a középiskolás végzősök június 4-én ballagnak. A többi osztály számára június 25-éig tart az oktatás. A nyolcadikot végzettek országos képességvizsgái június 22-én kezdődnek, a középiskolás végzősök június 28-tól érettségiznek.


Védőoltás időpontkérés nélkül

Május 8-ától, szombattól országszerte megkönnyítik az oltópontokon az oltáshoz való hozzáférést előzetes időpontkérés nélkül, a helyszínen kiadott sorszámok alapján. A védőoltásra jelentkező 60 év fölötti személyek a nap bármely szakában jelentkezhetnek személyazonossági igazolványukkal. A 60 év alattiakat 14 óra után várják az oltópontokon.


Közúti baleset Mezőbándon

Május 9-én, vasárnap Mezőbándon egy 76 éves marosvásárhelyi gépkocsivezető elütött egy 5 éves gyereket. A kiskorú megsérült, mentőhelikopterrel szállították a marosvásárhelyi kórházba. Médiaforrások szerint a felháborodott helyiek megfenyegették az autó sofőrjét, körbevették a járművét, a konfliktus megfékezésére a rendőrségnek kellett közbelépni. A Maros Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a baleset körülményeit vizsgálják, de az már a helyszínen kiderült, hogy a gépkocsi sofőrje nem fogyasztott szeszes italt a vezetést megelőzően. 


Nyílik a Barabás Miklós Céh marosvásárhelyi kiállítása

Folytatódik a hagyomány, megrendezi májusi kiállítását a Barabás Miklós Céh Maros megyei csoportja. A tárlatot ezúttal is a Bernády Ház látja vendégül. A BMC-tagok tavaszi seregszemléjére hetedik alkalommal kerül sor. A tárlaton a vizuális művészetek szinte minden ága jelentkezik, 35 festő, szobrász, grafikus, textil- és keramikusművész, formatervező és fotográfus állít ki egy vagy több munkát. A céhtagok és meghívottjaik műveit a május 13-án, csütörtökön 17 órakor kezdődő megnyitón Nagy Miklós Kund művészeti író ajánlja a közönség figyelmébe. A járványügyi szabályok erre a rendezvényre is érvényesek.


Orgonahangverseny

Május 11-én, kedden 19 órától Különleges zenei hangzások az orgonairodalomban címmel Molnár Tünde orgonahangversenyt tart a Kultúrpalota nagytermében. Műsoron: Scheidt-, Sweelinck-, Bach-, Liszt-, Benedek Kálmán-, Ciortea- és Vierne-művek.


Marosvásárhelyi Zenei Napok

Május 13-án, csütörtökön 19 órától rendkívüli szimfonikus hangversennyel kezdődik az ötvenedik Marosvásárhelyi Zenei Napok koncertsorozata a Kultúrpalota nagytermében. A Marosvásárhelyi TVR-vel közösen szervezett hangversenyen a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarát Cosmin Morariu vezényli, szólót játszik Viniciu Moroianu zongoraművész. Műsoron: Bach- és Beethoven-művek. 16-án, vasárnap szintén 19 órakor Marosvásárhely fiatal tehetségei címmel tartanak szimfonikus hangversenyt a Kultúrpalota nagytermében. Szólisták a Marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum diákjai: Modiga David, Bârlean George, Magyari Annamária, Fábián Anna, Ciula Raluca, Todoran Teodora Iulia, Nemes Barbara, Bittai Attila. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarát Remus Grama vezényli. Műsoron: M. Bruch-, J. S. Bach-, Apostolache Zeno-, B. H. Crusell-, H. Vieuxtemps-, A. Dvořak-, F. David-művek.


Mesejátékok az Ariel színházban

Május 12-én, szerdán 18 órától a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház nagytermében a Vándor Miskát játsszák Bonczidai Dezső rendezésében. 14-én, pénteken szintén 18 órától a nagyteremben A brémai muzsikusok látható, rendező Vidovszky György. 16-án, vasárnap délelőtt 11 órától a János vitéz című mesejátékot lehet megtekinteni a színház nagytermében, Demeter Zsuzsa rendezésében. Az előadásokra a helyek száma korlátozott, ezért telefonos foglalás szükséges a 0740-566-454-es mobilszámon, naponta 9–13 óra között. A színház arra kéri a nézőket, hogy kezdés előtt 10–15 perccel érkezzenek. Belépni maszkkal lehet, a bejáratnál történő érintésmentes testhőmérés és kézfertőtlenítés után. Hat év alatti gyerekeknek a maszk viselése nem kötelező.


Mátyás király álruhái 

A Mátyás király álruhái című táncjátékra várják a Maros Művészegyüttes közönségét május 12-én, szerdán 19 órától a kövesdombi székházba. Az előadást Varga János rendezte, zene: Bonczó István, jelmezek: Bandi Kati. Jegyek a helyszínen kaphatók, de előzetes helyfoglalás szükséges a 0757-059-594-es telefonszámon 9–13, valamint 17–19 óra között. Helyfoglalás az érkezés sorrendjében, az előadást a járványügyi szabályok betartásával lehet megtekinteni.


Be lehet nevezni a Székely Vágtára

Május 19-éig lehet a háromszéki 10. Székely Vágtára benevezni. A versenyre június 26-án kerül sor a háromszéki Maksa melletti Óriáspince-tetőn. A járványügyi helyzetre való tekintettel nem fogadnak nézőket, a futamokat online eseményként követhetik az érdeklődők. A verseny tétje a budapesti Nemzeti Vágtára való kijutás. Az érdekeltek további információkért Kiss Ildikóhoz fordulhatnak (telefon: 0733-084-200, e-mail: szekelyvagta2021@gmail.com). 


Elindult a nosztalgiagőzös

Április 30-án elindult a nosztalgiagőzös Szováta és Vármező között. A turisztikai látványosságnak számító, több mint százéves gőzmozdony fával és szénnel működik. A vonat Szováta kisállomásáról napi három alkalommal – délelőtt 11-kor, délután 2-kor és 5-kor – indul, és körülbelül 35-40 kilométeres óránkénti sebességgel halad. A szerelvény legkevesebb 20 felnőttel indul el, a maszkviselés kötelező. Jegyet a helyszínen lehet váltani. További részletek a mocanitasovata.ro honlapon.