2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Védőoltás időpontkérés nélkül 

Május 8-ától, szombattól országszerte az oltópontokon megkönnyítik az oltáshoz való hozzáférést előzetes időpontkérés nélkül, a helyszínen kiadott sorszámok alapján. A védőoltásra jelentkező 60 év fölötti személyek a nap bármelyik szakában jelentkezhetnek személyazonossági igazolványukkal. A 60 év alattiakat 14 óra után várják az oltópontokon.

 Oltásmaraton a marosvásárhelyi orvosi egyetemen

A marosvásárhelyi orvosi egyetem a közegészségügyi igazgatósággal, valamint a prefektúrával közösen Marosvásárhelyen is megszervezi az oltásmaratont. Május 14–16. között, előzetes bejelentkezés nélkül, bárki igényelheti a koronavírus elleni vakcinát. 
Az orvosi egyetem udvarán kialakított oltópontokban a Pfizer-Biontech vakcinájával immunizálják a 16 évnél idősebb, oltásban még nem részesült személyeket, lakóhelytől függetlenül. 
Az oltásmaratonon marosvásárhelyi és Maros megyei orvosok, asszisztensek, illetve az orvosi egyetem hallgatói is oltanak.

Összetartozunk – könyvbemutató

Május 11-én, kedden 17 órától a Bolyai téri unitárius templomban mutatják be az Összetartozunk című kötetet, a Marosvásárhely–Zalaegerszeg Baráti Kör Egyesület megalakulásának 20. évfordulója tiszteletére összeállított emlékkönyvet. A kötetet Szucher Ervin, a Juventus Kiadó vezetője és Cseh Gábor ismertetik. Közreműködnek: Szabó Előd dalénekes, Baricz Lajos költő-plébános, valamint a Psalmus kamarakórus. A rendezvényen érvényesek a járványtani intézkedések.

Benevezés a 10. Székely Vágtára

Május 19-éig lehet a háromszéki 10. Székely Vágtára benevezni. A versenyre június 26-án kerül sor a háromszéki Maksa melletti Óriáspince-tetőn. A járványügyi helyzetre való tekintettel nem fogadnak nézőket, a futamokat online eseményként követhetik az érdeklődők. A verseny tétje a budapesti Nemzeti Vágtára való kijutás. Az érdekeltek bővebb információkért Kiss Ildikóhoz fordulhatnak (telefon: 0733-084-200, e-mail: szekelyvagta2021@gmail.com).

Elindult a nosztalgiagőzös

Április 30-án elindult a nosztalgiagőzös Szováta és Vármező között. A turisztikai látványosságnak számító, több mint százéves gőzmozdony fával és szénnel működik. A vonat Szováta kisállomásáról napi három alkalommal – délelőtt 11-kor, délután 2-kor és 5-kor – indul, és körülbelül 35-40 kilométeres óránkénti sebességgel halad. A szerelvény legkevesebb 20 felnőttel indul el, a maszkviselés kötelező. Jegyeket a helyszínen lehet váltani. További részletek a mocanitasovata.ro honlapon.

Mesejátékok az Ariel színházban

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház nagytermében május 12-én, szerdán 18 órától a Vándor Miskát játsszák Bonczidai Dezső rendezésében. 14-én, pénteken szintén 18 órától a nagyteremben A brémai muzsikusok látható, rendező: Vidovszky György. 16-án, vasárnap délelőtt 11 órától a János vitéz című mesejátékot lehet megtekinteni a színház nagytermében, Demeter Zsuzsa rendezésében. Az előadásokra a helyek száma korlátozott, telefonos foglalás szükséges a 0740-566-454-es mobilszámon, naponta 9–13 óra között. A színház arra kéri a nézőket, hogy kezdés előtt 10–15 perccel érkezzenek meg. Belépni kizárólag maszkkal lehet, a bejáratnál történő érintésmentes testhőmérés és kézfertőtlenítés után. 6 év alatti gyerekeknek a maszk viselése nem kötelező.

 Érvényesek a tavalyi évad szabadbérletei

A hatályban lévő járványügyi rendelet értelmében a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előadásait szünet nélkül játsszák. A járvány terjedésének megfékezése érdekében a nézők az előadások teljes ideje alatt kötelesek maszkot viselni, illetve csak a kijelölt székeket foglalhatják el, betartva az előírt távolságot. Az előadásokra érvényesek a tavalyi évad szabadbérletei, előzetes helyfoglalással, valamint a tavaly márciusból elmaradt előadások jegyei – a jegyeket a színházi jegypénztárban lehet beváltani (nyitvatartás hétfőtől péntekig 11–18 óra között, tel. 0365-806-865), vásárolni a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint online, a https://teatrunational.biletmaster.ro/?lang=hun honlapon. A színház Kultúrpalotában működő jegyirodája zárva tart. A jegyértékesítést a továbbiakban a Maros Megyei Prefektúra döntésének függvényében bővítik. Az érdeklődők kövessék figyelemmel a színház honlapját (https://nemzetiszinhaz.ro), Facebook-, valamint Instagram-oldalát (https://www.facebook.com/tompamiklos/; https://instagram.com/tompamiklostarsulat?igshid=1p07z938varlz)

Bölcsődékbe való beíratás

Május 17-étől megkezdődik a marosvásárhelyi bölcsődékbe való beiratkozás a 2021/2022-es tanévre. A kérvényeket első szakaszban online május 17–31. között lehet benyújtani. A szükséges információkat kifüggesztik a megyeszékhelyi bölcsődéknél és a Bölcsődeigazgatóságnál, valamint közzéteszik az önkormányzat honlapján és a közösségi hálókon, sajtóközleményekben. A beiratkozás I. szakaszában mindössze két kitöltött dokumentumot kell beküldeni/benyújtani: a kérvényt és a beleegyezést. A beiratkozási kérvény, illetve a mindkét szülő által kitöltendő, a személyes jellegű adatok feldolgozására vonatkozó beleegyezés letölthető Marosvásárhely önkormányzatának honlapjáról, az „Online szolgáltatások – Szükséges iratok és típusnyomtatványok – Bölcsődeigazgatóság Közszolgálat” menüpontnál, illetve megtalálható a Bölcsődeigazgatóság székhelyén.

Hírszerkesztő: Szer Pálosy Piroska