2021. május 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mától folytatódik a tanítás 

A végzős diákok kivételével május 5-én, ma visszatértek tanintézeteikbe az iskolások. A nyolcadik, tizenkettedik és tizenharmadik osztályosok számára május 9-én, vasárnap ér véget az ortodox húsvét alkalmából kapott egyhetes vakáció, a tavaszi szünidő második része. A végzős évfolyamok számára az eredeti tanévszerkezet szerint ér véget az iskola, a középiskolások június 4-én, a nyolcadikot végzők június 11-én ballagnak. A többi diáknak június 25-én zárul az oktatás. 

Oltásmaraton az orvosi egyetem szervezésében

A marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Technológiai és Tudományegyetem oltásmaratont szervez május 14-e és 16-a között. Az új típusú koronavírus elleni oltásmaraton az eddig be nem oltott lakosságot célozza. Az oltáshoz használt vakcina a Pfizer BioNTech terméke, amelyet a maraton alatt előzetes bejelentkezés nélkül is bárki igényelhet 16. életév fölött, lakhelytől függetlenül. Az oltást a megyéből érkező orvosi személyzet és az egyetem diákjai végzik.

Köztisztasági cégekkel tárgyalnak

A múlt heti rendkívüli marosvásárhelyi tanácsülésen a képviselőtestület elfogadta mind a háztartási hulladék, mind az utcai takarításra vonatkozó feladatfüzetet. A polgármesteri hivatal már több köztisztasági céggel tárgyalt ez ügyben. A szerződéskötésre az ortodox húsvét után kerül sor, majd elkezdődik a tavaszi nagytakarítás – nyilatkozta Soós Zoltán polgármester. Erről információkat a városháza honlapján, illetve a közösségi oldalakon találhatnak – tette hozzá. 

Be lehet nevezni a Székely Vágtára 

Május 19-éig lehet a háromszéki 10. Székely Vágtára benevezni. A versenyre június 26-án kerül sor a háromszéki Maksa melletti Óriáspince-tetőn. A járványügyi helyzetre való tekintettel nem fogadnak nézőket, a futamokat online eseményként követhetik az érdeklődők. A verseny tétje a budapesti Nemzeti Vágtára való kijutás. Az érdekeltek további információkért Kiss Ildikóhoz fordulhatnak (telefon: 0733-084-200, e-mail: szekelyvagta2021@gmail.com). 

Véletlenül agyonlőtte testvérét

Május harmadikán 15 óra körül a 112-es számon arról értesítették a rendőrséget, hogy a Mezőpanit és Mezőmadaras közötti erdő szélén egy gyereket lelőttek. Amint azt a helyszínre érkező rendőrök megállapították, egy családból és több ismerősükből álló társaság piknikezett a két település közötti víkendháznál, ahol egy felügyelet nélkül hagyott 8 éves gyermek egy légpuskával véletlenül meglőtte az 5 éves testvérét. A helyszínre siető orvoscsapatnak sajnos nem sikerült megmentenie a kisfiút. A jogszerűen tartott fegyver egy 49 éves férfi tulajdona, akit előzetes letartóztatásba helyeztek. Az ügyben a nyomozás tovább folytatódik.

Szimfonikus hangverseny 

Május 6-án, csütörtökön 19 órától szimfonikus hangversenyre várják a klasszikus zene kedvelőit a Kultúrpalota nagytermébe. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarát Romeo Rîmbu vezényli, Francesco Ionaşcu hegedűművész szólót játszik. Műsoron: Prokofjev és Bizet művei. Jegyek a filharmónia jegypénztárában, online az Eventbook honlapon kaphatók. 

Csipike – közönséggel 

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház május 7-én, pénteken 18 órától közönség előtt játssza a Csipike című előadást a színház nagytermében. Fodor Sándor meseregényét Király István állította színpadra. A helyek száma korlátozott, ezért telefonos foglalás szükséges a 0740-566-454-es mobilszámon, naponta 9-13 óra között. A színház arra kéri a nézőket, hogy kezdés előtt 10-15 perccel érkezzenek meg. Belépni kizárólag maszkkal lehet, a bejáratnál történő érintésmentes testhőmérés és kézfertőtlenítés után. 6 év alatti gyerekeknek a maszk viselése nem kötelező.

Hírszerkesztő: Kaáli Nagy Botond