2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Be lehet nevezni a 10. Székely Vágtára

Május 19-éig lehet a háromszéki 10. Székely Vágtára benevezni. A versenyre június 26-án kerül sor a háromszéki Maksa melletti Óriáspince-tetőn. A járványügyi helyzetre való tekintettel nem fogadnak nézőket, a futamokat online eseményként követhetik az érdeklődők. A verseny tétje a budapesti Nemzeti Vágtára való kijutás. Az érdekeltek bővebb információkért Kiss Ildikóhoz fordulhatnak (telefon: 0733-084-200, e-mail: szekelyvagta2021@gmail.com).


Új székhelyen a jogi személyek adóügyi osztálya 

Marosvásárhelyen a városházával szemben felújított épületbe költözött a jogi személyek adóügyi osztálya. A Győzelem téri volt Igiena szövetkezet egykori fodrászüzletét alakították át a jogi személyek adó- és illetékügyi osztá-lyává. Két pénztárablaknál fogadják az adófizető jogi személyeket, ugyanott található a pénzügyi adóbevallások számára fenntartott ügyfélablak is.


Rövid terápiás program Szentkatolnán

A Bonus Pastor Alapítvány május 3–14. között kéthetes rövid terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak Szentkatolnán. Azok jelentkezését várják, akik változtatnának alkohol-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezési határidő: április 26. A Maros megyeiek Deé Lukács Évánál érdeklődhetnek és jelentkezhetnek a 0265/254-460 telefonszámon. 


A marosvásárhelyi piacok nyitvatartása

A marosvásárhelyi piacigazgatóság tájékoztatása szerint a Hadsereg téri piac naponta 8–18 óra között tart nyitva, az élelmiszertermékeket forgalmazó piacok az alábbi program szerint működnek: hétfő–csütörtök 7–21, péntek, szombat és vasárnap 7–18 óra között. A piacok területén működő kereskedelmi helyiségek hasonló program szerint lesznek nyitva. Április 30-án az élelmiszertermékeket forgalmazó piacok 7–20 óra között tartanak nyitva. A veszélyhelyzet alatt – a 2021.04.08-i 432-es számú kormányhatározat 3-as mellékletének 12. cikkelye (1) bekezdésének előírásai értelmében – továbbra is zárva marad az ócskapiac – tájékoztatott Ujică Valer ügyvezető.


Katalizátortolvajok buktak le

A marosludasi rendőrök minősített lopás gyanújával előállítottak három férfit. A 20–24 év közötti marosvásárhelyi, nyárádtői és szentpáli illetőségű tetteseket járműkatalizátorok leszerelésével és eltulajdonításával gyanúsítják. Kettejük ellen a marosludasi ügyészség bűnügyi felügyeletet rendelt el. A rendelkezésre álló adatok szerint januárban két járműről szerelték le a katalizátorokat, tettükkel a tulajdonosoknak 3.000 lejes kárt okoztak. Az ügy kivizsgálása folyamatban van.


Halászati és horgászati tilalom

Április 9-étől horgászási és halászati tilalom vette kezdetét, ami június 8-áig tart. A Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Minisztérium rendelete értelmében az ívási időszakban hatvan napig tilos mind a kereskedelmi jellegű halászat, mind a sporthorgászat, bármilyen halfajok vagy puhatestűek, vízi élőlények kifogása természetes élőhelyükről. Ebben az időszakban a megyében a csendőrség járőrcsapatai ellenőrzik a folyóvizek és természetes tavak környékét és bírságolnak – áll a Maros Megyei Csendőrség közleményében. A hobbihorgászat a magántulajdonban lévő halastavakon gyakorolható.


Ideiglenes forgalomelterelés Dicsőszentmártonban

A Nyárádtő – Mikefalva – Dicsőszentmárton útszakaszon végzett korszerűsítési munkálatok keretében Dicsőszentmártonban, a vasúti átkelő felújítása miatt április 19-től, hétfőtől ideiglenesen elterelik a forgalmat a Victor Babeş utcában, a CFR utca és a December 1. út között. Az intézkedés a vasúti átjáró elkészítéséig, előreláthatólag két hétig érvényes. A korlátozást és a kerülőutat forgalmi táblák jelzik.