2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

824-en találtak munkát 

A Maros Megyei Munkaerő-elosztó Ügynökség adatai szerint az idei év első három hónapjában 824 álláskeresőnek – közöttük 390 nőnek – sikerült munkát találni a megyei ügynökség közbenjárásával. A legtöbb – 388 – újonnan alkalmazott 45 év fölötti, 113-an 35 és 45 év közöttiek, 111-en a 25–35 év közötti korosztályhoz tartoznak, 212-en pedig 25 év alattiak. 407 személy városi, 417 vidéki lakos. A munkába állt emberek közül 87-en egyetemi, 34-en posztliceális, 298-an középiskolai, 198-an szakiskolai, 163-an általános iskolai végzettséggel rendelkeznek, 44 személy az elemi iskolát végezte el. A megyei ügynökség közvetítésével munkához jutott személyek közül 297-en a nehezen vagy nagyon nehezen foglalkoztathatók kategóriájába tartoznak. Az év első három hónapjában összesen 3147 álláskereső került be az ügynökség nyilvántartásába. 


Füstölőpálcika is okozhat tüzet

Az utóbbi 24 órában a Maros megyei tűzoltók 36 beavatkozáson vettek részt, többek között éjjel 2 órakor a marosvásárhelyi Mihai Viteazul utcában egy lakóházból kiáramló nagy mennyiségű füst miatt riasztották őket. A helyszínre érkező tűzoltók, behatolva a füsttől elárasztott szobába, egy virágcserépben találták meg a füstforrást, amely már pattogva égett. A tűz feltételezett oka a meggyújtott és felügyelet nélkül hagyott illatosított füstölőpálcikák – tájékoztatott Dan Petru Daniel sajtószóvivő.


Üzletet nyit a Kaufland Dicsőszentmártonban

Csütörtökön nyílik meg Dicsőszentmártonban a Kaufland áruháza, a multinacionális cég ezzel immár országosan 142 hipermarketet üzemeltet. A dicsői üzlet megnyitásával, amely a Győzelem utca 15A szám alatt található, 75 új munkahelyet teremtett a cég. A vásárlókat a megnyitó napján kedvezményes ajánlatokkal várják. Az áruház hétfőtől vasárnapig 7–21 óra között tart nyitva. 


XXIX. nemzetközi gépészeti konferencia

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) április 23-án, pénteken délelőtt 10 órai kezdettel a virtuális térben tartja meg a XXIX. Nemzetközi Gépészeti Konferenciát (OGÉT 2021). A plenáris előadások az ünnepélyes megnyitó után, 10.20-kor kezdődnek, 11.20-kor átadják a Főgépész-díjakat. A szekcióelőadások 11.50-től, 15 órától és 16.45-től kezdődnek. Az ülésszak 18.30-kor zárul. A rendezvény részletes programja, illetve a bejelentkezéshez szükséges információk megtalálhatók a konferencia honlapján: http://oget.emt.ro. Az érdeklődők ingyenesen csatlakozhatnak, hogy meghallgassák az előadásokat.


Elektronikaihulladék-gyűjtés 

A polgármesteri hivatal szervezésében április 24-én, szombaton folytatódik a megyeszékhelyen az elektronikai hulladék gyűjtése. 8–12 óra között a városlakók az alábbi gyűjtőpontokra vihetik el a feleslegessé vált elektronikai eszközöket: Gecse utcai parkoló, Ifjúsági Ház előtti parkoló, Béke és Coşbuc utca kereszteződése, illetve a Bükk és Székely Vértanúk utca kereszteződése. A nagyobb és nehezebb elektronikai eszközöket áprilisban a városháza által megbízott cég szállítja el háztól, ezt kérni lehet a 0748-196-767-es telefonszámon. 


Terápiás program Szentkatolnán 

A Bonus Pastor Alapítvány május 3–14. között kéthetes rövid terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak Szentkatolnán. Azok jelentkezését várják, akik változtatnának alkohol-, játék- vagy társfüggőséggel terhelt életmódjukon. Jelentkezési határidő: április 26. A Maros megyeiek Deé Lukács Évánál érdeklődhetnek és jelentkezhetnek a 0265/254-460 telefonszámon. 


Szent György-búcsú Marosszentgyörgyön 

Szent György napján, április 24-én, szombaton délelőtt 11 órakor tartják a marosszentgyörgyi egyházközség búcsúünnepét. Az ünnepi szentmisét Oláh Dénes főesperes és a jelen lévő papok celebrálják. A szentbeszédet Albert István-Csaba szászrégeni segédlelkész mondja. 


Hit és Fény-találkozó 

24-én, szombaton 17 órától tartja áprilisi találkozóját a marosszentgyörgyi plébánia tanácstermében a marosvásárhelyi, a nagyernyei és a marosszentgyörgyi Hit és Fény közösség. A járványügyi előírások betartása kötelező. 


Az Ariel színház mesejátékai

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház társulata a járványhelyzet miatt áprilisban nem játszik közönség előtt. A betervezett mesejátékok élő közvetítésben (live stream), illetve rögzített online előadásként követhetők. Április 23-án, pénteken 18 órától élő közvetítésben a Volt egyszer egy… tekinthető meg. 25-én, vasárnap délelőtt 10 órától a Tűzmadár című online rögzített előadás van műsoron, 30-án, pénteken 18 órától A brémai muzsikusok című mesejáték látható élő közvetítésben. Emellett június 30-áig nézhető meg A kisfiú és az oroszlánok című új nyolcrészes sorozat. Az előadásra online lehet jegyet váltani az alábbi linken: https://bit.ly/A_kisfiú. A 15 lejes jegy, illetve a belépési kód mind a nyolc részre érvényes. 


Bogdán Zsolt a KZST meghívottja 

A Kemény Zsigmond Társaság legközelebbi (online) összejövetelének időpontja április 24., szombat 17:30 óra. Vendégükkel, Bogdán Zsolt színművésszel Csíky Boldizsár beszélget (művész és közönsége, színház és korszellem, szolgálat vagy nevelés, szerző és rendező, hangsúly és áthallások, tehetség és műveltség témakörökben). A színművészt versmondásra is felkérik. Az eseményt az Erdélyi Magyar Televízió a fenti időpontban közvetíti. 


Rendkívüli szimfonikus hangverseny 

Április 22-én, csütörtökön (ma) 19 órától rendkívüli szimfonikus hangverseny élő közvetítésére kerül sor a Kultúrpalota nagyterméből. A Marosvásárhelyi TVR-vel és a lengyel nagykövetség Bukaresti Lengyel Intézetének együttműködésével szervezett koncerten a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarát Gheorghe Costin vezényli, szólisták: Petru Pane – klarinét, Oxana Corjos – zongora. Műsoron: Lutoslawski-, R. Strauss-, Mozart-művek. Az élő közvetítés a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján követhető.