2022. július 3., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Online emlékeznek március 15-re 

Az RMDSZ Maros megyei szervezete a világjárványra való tekintettel idén a virtuális térben szervezi meg március 15-i megemlékezését. A hétfőn 18.48-kor kezdődő ünnepi rendezvény programjában szimfonikus zene (FilHarMoni), versösszeállítás (Sebestyén Aba és Marosán Csaba színművészek szavalatai), illetve néptáncműsor (a Maros Művészegyüttes előadása) is szerepel, továbbá a Könyv és Gyertya díjat is átadják. A rendezvény élő közvetítésben követhető. Bővebb tájékoztatás a megyei RMDSZ Facebook-oldalán található. 


A Petőfi-szobornál elmarad a megemlékezés 

A jelenlegi járványhelyzet miatt idén is elmarad az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezetének március 15-i, az 1848/49-es szabadságharc előtt tisztelgő megemlékezése, amit hagyományosan Petőfi Sándor marosvásárhelyi szobránál szoktak megtartani. A megyei szervezet arra kéri mindazokat, akik a költő szobránál koszorút, illetve virágot szeretnének elhelyezni, hogy egyénileg tegyék meg. 


Világranglistán a MOGYTTE 

Első alkalommal került fel a felsőoktatási intézményeket rangsoló Times Higher Education – Emerging Economies University Rankig nevű nemzetközi listára a marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem. A ranglistán 13 romániai tanintézet szerepel, a MOGYTTE az 501. helyen található. A listát 13 teljesítménymutató alapján állították össze, a mutatók az alábbi öt területet érintik: oktatás (30%), kutatás (30%), tudományos munkák idézettsége (20%), a személyzet, a hallgatók, illetve a kutatók nemzetközi láthatósága (10%), ipari, műszaki transzfer (10%) – közölte dr. Leonard Azamfirei, a MOGYTTE rektora. 


Utcai zenészeket keresnek 

Március 26-a és 28-a között a Parapács Egyesület húsvéti vásárt szervez a marosvásárhelyi várban. A szervezők azt szeretnék, ha a hangulatot utcai zenészek szolgáltatnák. Ehhez várják a jelentkezőket, akiket arra kérnek, küldjenek egy rövid bemutatkozást és egy videóanyagot az info@husvetivasar.ro címre. Műfaji megkötés nincs, az utcazenéléshez való felszerelést (hangfal, mikrofon stb.) a zenészeknek kell vinniük. Amennyiben elnyeri a szervezők tetszését a produkció, a válogatás után az érintettek zenélhetnek a rendezvényen. 


Újra lehet színházjegyet vásárolni 

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata tájékoztatja nézőit, hogy újra lehet online jegyeket vásárolni a www.biletmaster.ro oldalon, személyesen pedig a színház nagytermi jegypénztáránál, hétfőtől péntekig 12–18 óra között, valamint előadások előtt egy órával a helyszínen. 


Próbafelvételi az orvosi egyetemen 

A marosvásárhelyi egyetemi hallgatók ligája a marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemmel közösen március 14-én, vasárnap megszervezi az idei év első próbafelvételijét. A próbafelvételire online kerül sor, és mindazok figyelmébe ajánlják, akik a nyáron ebbe az intézménybe szeretnének felvételizni. Beiratkozni a http://simulareadmitere.lstgm.ro/ honlapon lehet. A felvételi vizsgák július 25-én lesznek. További információk az idei felvételivel kapcsolatosan a https://adminfo.umfst.ro/ honlapon találhatók. 


Többsincs fotókiállítás a Bernády Házban 

A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének 2020. évi, Többsincs című fotókiállítása Marosvásárhelyre érkezett, március 11-én, csütörtökön (ma) 17 órakor nyitják meg a Bernády Házban. A Marx József Fotóklub által szervezett rendezvényt Nagy Miklós Kund művészeti író, műkritikus nyitja meg. A tárlaton Huszár Szilamér, Kátai Edit, Klárik Loránd, Szekeres Attila és Toró Attila fotográfiái tekinthetők meg. 


Szimfonikus hangverseny és orgonaest 

A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarának koncertjére várják a klasszikus zene kedvelőit március 11-én, csütörtökön (ma) 19 órától a Kultúrpalota nagytermébe. Vezényel és orgonán játszik Nicolae Moldoveanu svájci művész, csembalón játszik László Cristina. Műsoron: Corelli-, Händel-, Haydn-művek. 12-én, pénteken, szintén 19 órától rendkívüli orgonahangversenyre kerül sor a Kultúrpalota nagytermében. A Marosvásárhelyi Állami Filharmóniának a Román Televízió Marosvásárhelyi Stúdiójával közösen szervezett rendezvényén Nicolae Moldoveanu orgonajátékát lehet meghallgatni. Műsoron: J. S. Bach-, C. Ph. E. Bach-, W. Fr. Bach-, J. Rheinberger-, Schumann- és Liszt-művek. 


A téli tücsök meséi – online 

Március 14-én, vasárnap 10–22 óra között online nézhető meg a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház A téli tücsök meséi című előadása. A mesejátékra kizárólag online lehet jegyet vásárolni, elővételben is a következő linken: https://www.teatrulariel.ro//magyar-tarsulat/ online-eloadasok/a-teli-tuecsoek-mesei-jegyvasarlas.html. 

Az online előadás, illetve a jegyvásárlás linkje elérhető a színház honlapján is – a NAPTÁR-ban, a címre kattintva. Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/ 289819615823128.