2021. március 7., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Sajtófotó-pályázat középiskolásoknak 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem sajtófotó-pályázatot hirdet XI. és XII. osztályos tanulók számára. Az érdeklődők egy 3-6 képből álló, sajtófotó jellegű sorozattal nevezhetnek be, amelynek egy történetet kell elmesélnie, eseményt rögzítenie vagy illusztrálnia (példáu hír- vagy eseményfotó, képriport, társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia). Nevezési határidő: március 27. A pályaműveket a jakabtibor@hotmail.com és kos.anna@yahoo.com e-mail-címre kell elküldeni. A beküldött pályaműveket a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem szakbizottsága fogja elbírálni. Az első három helyezett díjban részesül. A legjobb pályázó könnyített felvételt nyer az egyetem audiovizuális kommunikáció: forgatókönyv és reklámírás, média szakára. A pályamunkákból április 16-án, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem minden évben megrendezett médiatudományi konferenciájának keretében kiállítás nyílik. A pályázás módjáról, valamint a pályamunkák formai és technikai követelményeiről a www.szini.ro honlapon lehet tájékozódni. 


Helyreállítási tábor a bonchidai kastélynál 

A Transylvania Trust Alapítvány idén két ízben szervezi meg az egyetemi hallgatóknak, a műemlék épületek restaurálásában szakosodni kívánó építőipari munkásoknak és más érdeklődőknek szánt interdiszciplináris oktatási programot, amelyen eddig 32 ország több mint 3000 képviselője vett részt. A bonchidai Bánffy-kastélyban zajló program résztvevői külföldi és romániai szakemberektől sajátítják el a helyreállítás alapelveit és módszereit, a gyakorlati műhelyek során pedig aktívan kapcsolódhatnak be a kastély restaurálásába. A kőművesműhelyben boltozat-helyreállítást, falazatmegerősítést és faldíszítő technikákat, az asztalosműhelyben hagyományos régi bútorok helyreállítását, az ácsműhelyben a faszerkezetek, illetve gerendák előkészítésének módját lehet megtanulni. Az első táborban kőfaragás is elsajátítható. A tábor kirándulással egybekötött tanulmányúttal egészül ki. A helyreállítási táborokra augusztus 1–14., illetve augusztus 15–28. között kerül sor. Jelentkezési határidő: március 31. Jelentkezni online vagy a bhct@transylvaniatrust.ro e-mail-címen lehet. A részletes felhívásról az alapítvány honlapján, a tábor munkálatairól és az alapítvány egyéb nyári rendezvényeiről a kastély Facebook-oldalán lehet tájékozódni. 


Versíró rendőrnő sikere 

Lorincz Simona Maros megyei rendőrnő nyerte az első helyezést a Rendőrök Nemzetközi Egyesületének a Belügyminisztérium Kulturális Központjával közösen szervezett országos irodalmi versenyén, vers kategóriában. A díjazott három lírai alkotással nevezett be a román nyelvű megmérettetésre. 


Előadás közönséggel és online az Arielben 

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház nagytermében január 29-én, pénteken 18 órától A brémai muzsikusok című mesejátékot adják elő közönség előtt. Mivel a helyek száma korlátozott, előzetes helyfogalás szükséges a 0740-566-454-es telefonszámon (naponta 9–13 óra között hívható). A bábszínházba maszkkal, a bejáratnál történő érintésmentes testhőmérés és kézfertőtlenítés után lehet belépni. A szervezők arra kérik a nézőket, hogy legalább 10-15 perccel kezdés előtt érkezzenek a bejárathoz, és az előadás végén fokozatosan, az esetleges torlódást megelőzve hagyják el a termet. A 6 év alatti gyermekeknek a maszk viselése nem kötelező. Január 31-én, vasárnap 10–22 óra között a Tejkút című mesejáték nézhető meg az interneten (legfeljebb két alkalommal). Az előadásra az Ariel színház honlapján, a műsornaptárban, az előadás címére kattintva lehet jegyet vásárolni. A vásárlási link az előadás Facebook-eseményében is megtalálható, az Ariel Facebook-oldalán. 29-én, pénteken 15 órától az Ariel Facebook-oldalán ingyenesen elérhető a Matyi és barátai című online videósorozat fényképezésről szóló epizódja. A teljes sorozat elérhető a következő linken: https://www.facebook.com/watch/836710049751952/836848053802197. A korábban meghirdetett, január 31-i János vitéz című előadás elmarad. 


Zsögödi Nagy Imre képei a Kultúrpalotában 

Január 31-ig még látogatható a Maros Megyei Múzeum – Művészeti Múzeum által szervezett kiállítás, ahol megtekinthetők Zsögödi Nagy Imre képei. Helyszín: Kultúrpalota, jobb szárny, II. emelet. Belépőjegy a palota jegypénztáránál váltható legkésőbb fél órával zárás előtt. A Kultúrpalotában keddtől péntekig 9–16 óra között, szombaton és vasárnap 9 órától 14.30-ig fogadják az érdeklődőket. A jelenleg látogatható terek az előcsarnok, a lépcsőházak, a Tükörterem, a szecessziós kiállítás, a Bernády-emlékszoba, a Dandea-emlékszoba és a nagy hangversenyterem.