2021. március 7., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vasárnapig ökumenikus imahét az ETV-ben 

Az idei ökumenikus imahét vasárnap zárul. A járványra való tekintettel a gyülekezetek tagjai nem lehetnek jelen a templomokban, ezért az istentiszteleteket az Erdélyi Magyar Televízió közvetíti, hétköznaponként 16.30 órától, vasárnap 11 órától. Igehirdetés után az istentiszteleteket feltöltik az ETV YouTube-csatornájára is. A következőkben január 22-én, pénteken Csenteri Levente, a meggyesfalvi református egyházközség lelkésze, 23-án, szombaton Mihalkov Ferenc jezsuita szerzetes, 24-én Lakatos Péter, a Kistemplom református lelkésze hirdeti Isten igéjét. Az imahét alapigéje: „Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek” (Jn 15,5–9).


Online és a pénztáraknál is lehet adót fizetni

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Adó- és Illetékügyi Igazgatósága felhívta az adófizetők figyelmét, hogy a járványra való tekintettel inkább online, a ghiseul.ro platformon fizessék be az idénre esedékes illetékeket és adókat. Azon személyek, akik személyesen szeretnék törleszteni a kötelezettségeiket, személyesen is elmehetnek a pénztárakhoz. Ezek a polgármesteri hivatalban, a Tudor negyedi Cutezanţei utca 19. szám, a Bolyai utca 3. szám, a Kós Károly utca 1B szám alatt (volt Energomur), illetve a Kossuth utca 26–28. szám alatt (személynyilvántartó hivatal) találhatók. A pénztárak naponta 8–12 óra között, délután hétfőn, szerdán és pénteken 12.30 órától 14 óráig, illetve kedden és csütörtökön 12.30 és 16 óra között tartanak nyitva.


A sípályák készen állnak

A hét közepén a Marosvásárhelyhez közeli sípályákon nagyon jó hóviszonyok voltak, hiszen 40-50 cm-es hó hullott. A sípálya-üzemeltetők Szovátán, a Havas Bucsinon, a Bucsin-tetőn, a Bogdánon arra készültek, hogy hét végén teljes gőzzel üzemelnek. A meteorológiai előrejelzés szerint azonban enyhe idő várható, ami befolyásolhatja a pályák minőségét. Jövő héten éjszakánként ismét nulla fok alatti hőmérsékletekre lehet számítani, s ha el nem olvad a hó, akkor a vakációs szabadidőt sízéssel, szánkózással lehet tölteni. 


Minden hónap utolsó szombatján is fogadják a véradókat

A Marosvásárhelyi Regionális Vértranszfúziós Központ hétvégén is lehetőséget ad a véradásra azoknak is, akik hétköznapokon munkájuk miatt nem tudnak elmenni a vérközpontba. Az intézmény közösségi oldalán közzétett felhívás szerint minden hónap utolsó szombatján, azaz január 30-án, február 27-én, valamint március 27-én 9–12 óra között várják a donorokat.


Az Önök véleménye számít! – szociológiai kérdőív

Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatala felkéri a lakosságot, vegyen részt a város védett épített övezetei problémáinak beazonosításában, valamint a szükséges beavatkozások meghatározásában. Mindezt megtehetik a 16. életévüket betöltött megyeszékhelyi lakosok, ha kitöltik a Marosvásárhely védett épített övezeteire vonatkozó kérdőívet (https://www.surveymonkey.com/r/PUZZCPTargu-Mures), amely február 3-ig online lesz elérhető. Marosvásárhely védett épített övezetét a parcellázás, az utcahálózat, az épületek építészeti-urbanisztikai értéke, az övezet közterületeinek, valamint a meglévő rendeltetések szempontjából nagyfokú komplexitás jellemzi. Az övezeti terv révén biztosítják az integrált fejlesztés koordinálását.


Üdvözlet a jövőből – rajzverseny

A Trasylvania Trust rajzversenyt hirdet a jó rajzkészséggel és fantáziával rendelkezők számára s azoknak, akik kíváncsiak a bonchidai Bánffy-kastély történetére. A résztvevőknek egy olyan rajzzal kell benevezniük, amely a kastély 2042-es évi képzeletbeli arculatát ábrázolja. Beküldési határidő: január 31. A verseny részletei: https://tinyurl.com/yy23x9av.