2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem volt fennakadás a megyei utakon

Az utóbbi napokban, a tél valódi beköszöntével nem volt fennakadás a megyei utakon. A Maros Megyei Tanács a megye hét övezetébe három céggel kötött szerződést hóeltakarításra. Mindhárom céggel négy évre szól a szerződés. Szászrégen és Gernyeszeg környékén a Sirara Salub Kft. végzi a hóeltakarítást, Segesvár környékén a Felix EM Kft., a többi övezetben (Marosszentkirály, Vámosgálfalva, Mezősályi és Nyárádszereda) a Maros Út- és Hídkarbantartó Kft. felelős a hóeltakarításért és a megyei utak téli karbantartásáért – tájékoztatott Bálint Erika, a megyei tanács sajtószóvivője.

Csúszásgátlót szórtak a lejtős utcákra

A havazás beálltakor Marosvásárhely területén minden hóeltakarító gépet bevetettek, hogy megtakarítsák a hótól az utakat. A lejtős utcákat – a Nyár, a Trébely, a Fenyő, a Papiu –, illetve a megyei kórháznál és a hidakon sózták az úttestet. A gépkocsivezetőknek a téli útviszonyokhoz igazodva ajánlatos vezetni, hiszen a túlzott sebesség is veszélyes, ahogy ezt a bekövetkezett balesetek is bizonyítják. Ha tovább havazik, a munkálatok folytatódnak. Felhívják a lakosok figyelmét, hogy autóikkal ne parkoljanak a szűk, lejtős utcákon, hogy a gépekkel akadálymentesen dolgozhassanak – tájékoztatott közösségi oldalán Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere.

Összefogás a csíksomlyói tűzvész károsultjaiért

Mint ismeretes, január 7-én este több mint 20 lakóház égett le Csíksomlyón, és megközelítőleg 250 személy vesztette el otthonát. Ezen családok megsegítésére szervez adománygyűjtést a Proactiv Transilvania Egyesület Marosvásárhelyen és környékén. Kelemen Áron elnök lapunknak elmondta, adományként elfogadnak pénzt, tartós élelmiszert, egyszer használatos evőeszközöket, tányérokat, poharakat, szalvétákat, pelenkát, tisztasági betétet, tisztálkodási szereket (szappan, fogkefe, fogkrém), toalettpapírt, törlőkendőt. Az adományozási szándékot a 0741-436-367-es telefonszámon jelezhetik, ezt követően az egyesület önkéntesei személyesen, az adományozók otthonában veszik át a felkínált javakat. Pénzadományt személyes átvétellel vagy Revolut applikáción keresztül fogadnak a 0741-436- 367-es telefonszámra. Adományozni január 18-ig lehet.

Megjelent a Mörfi naplója

A szerző kiadásában megjelent a Mörfi naplója című könyv. A 360 oldalas kötet első részében a Népújságban közölt cikksorozat olvasható. A második részbe a naplóból kimaradt újabb írásokat sorolta a szerző. A harmadik részben a Mörfi-kötetek kritikái és a szerzővel készült interjúk találhatók. A kötet nem kerül könyvkereskedésbe, kizárólag a szerzőnél kapható, ára 30 lej. Az érdeklődők vásárlási szándékukat telefonon közöljék a szerzővel, naponta 18–20 óra között (Kuszálik Péter, 0770-186-675).

E-mailben, postán is benyújtható a nyilatkozat

A zsúfoltság elkerülése érdekében a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Adó- és Illetékügyi Igazgatósága ajánlja, hogy a köztisztasági illeték pontos feltüntetése érdekében a háztartásokban élők számáról szóló nyilatkozatot online vagy postán küldjék be. E-mail-cím: declaratii.salubrizare@tirgumures.ro A nyilatkozatot személyesen is be lehet nyújtani a polgármesteri hivatalban – Győzelem tér 3. szám – , illetve a Cutezanţei utca 19. szám alatti irodában. Ehhez nincs szükség előjegyzésre. A nyilatkozat űrlapja letölthető a www.tirgumures.ro honlapról, megtalálható a polgármesteri hivatalban és a fenti munkapontnál.
Hírszerkesztő: Mezey Sarolta