2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Helytörténeti konferencia az interneten

A magyar tudomány napja Erdélyben programsorozat keretében az Erdélyi Múzeum Egyesület marosvásárhelyi fiókszervezete és a Borsos Tamás Egyesület helytörténeti konferenciát szervez november 28-án, szombaton délelőtt 10 órától. Az eseményen öt előadó – Simon Zsolt, Tamási Zsolt, Kálmán Attila, Spielmann Mihály és Nagy Zsolt – ismerteti egy-egy aktuális kutatási témáját. A konferencia online követhető a http://meet.google.com/bfe-oazs-wet linken.


Online egyetemi nyílt napok

A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) szervezésében december 5-6-án kerül megrendezésre a XVII. egyetemi nyílt napok rendezvénysorozat, melynek célközönségét azon romániai magyar középiskolások alkotják, akik az elkövetkezendő években Marosvásárhelyen számítják folytatni tanulmányaikat, vagy egyszerűen csak érdeklődnek a vásárhelyi oktatás és diákélet iránt. A kétnapos program során négy egyetemet mutatnak be: a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet, a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemet (MOGYTTE), a Babeş–Bolyai Tudományegyetem kihelyezett Pedagógiai Karát, illetve a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemet. A program az online térben, a YouTube-on és a Google Meet platformon zajlik. A résztvevők egy videót tekinthetnek meg az adott egyetemről, majd csatlakozhatnak egy közös beszélgetéshez, ahol tanárok és hallgatók egészítik ki a videóban elhangzottakat, válaszolnak a középiskolások kérdéseire, és betekintést nyújtanak nemcsak az egyetemi felvételi rendszerbe és a képzésekbe, hanem a különböző pályázati, önkéntes és kutatási lehetőségekbe is.


Virtuális kiállítás pályamunkákból

A magyar kormány Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége januárban hirdetett pályázatot a XVII. Országos Népművészeti Kiállításon való részvételre. Az erdélyi régiós pályázatnak 21 díjazott alkotója van, a legfiatalabb 17 éves.  A győztes pályamunkákat virtuálisan tekintheti meg a nagyközönség a https://www.facebook.com/events/724775191579477 linken. 


Adventi koszorúk a Máltai Szeretetszolgálattól

A Marosvásárhelyi Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei adventi koszorúkat és karácsonyi dekorációkat készítettek eladásra, a bevételből a nehéz helyzetben lévő személyeket támogatnák. A kínálatot a Máltai Szeretetszolgálat Facebook-oldalán lehet megtekinteni, rendelni is innen lehet. 


Évszakok – az Ariel színház online előadása

November 29-én, vasárnap 10–20 óra között a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház Évszakok című előadása tekinthető meg az interneten. Jegyet az Ariel színház jegypénztáránál (Nyomda utca 4. szám) lehet váltani személyesen pénteken 10–13, illetve 17–19 óra között. Az előadás linkjét a néző által megadott e-mail-címre küldik el, a jegyvásárlást követően. További információk a 0740-566-454 mobilszámon kérhetők naponta 9–13 óra között. 


Adventi erkélykoncert

Népzenei koncertsorozattal készül a karácsonyra a Hagyományok Háza. Advent négy vasárnapján román idő szerint 18 órától a budapesti Budai Vigadó Corvin téri teraszán a Bazseva, a Fonó, a Babra zenekar és a Magos együttes dallamai csendülnek fel. A koncertek élőben követhetők a szervezők Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.  


Kamarazeneest a Kultúrpalota nagyterméből

November 26-án, csütörtökön (ma) 19 órától kamarazeneest élő közvetítése követhető a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagyterméből a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján. Fellép a filharmónia fúvósoktettje, műsoron: Mozart- és Beethoven-művek.