2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Jóváhagyták költségvetésének kiigazítását

Keddi soros ülésén a közgyűlési képviselők jóváhagyták Marosvásárhely költségvetésének kiigazítását, így a város büdzséje 565,8 millió lejre módosult. A működési költségeket 362,7 millió lejre igazították ki, a fejlesztésekre 203,1 millió lej jut, a javításokra 28,6 millió lej, amiből 13,2 millió lej többéves kötelezettségvállalást jelent. A kulturális és sporttevékenységek költségvetését 15,7 millió lejben állapították meg, ugyanakkor jóváhagyták a vissza nem térítendő uniós támogatásokból készülő projekteket, amelyeket helyi költségvetésből is finanszíroznak 2021-ben 150,8 millió lej értékben, 431,89 millió lej kifizetése pedig többéves kötelezettségvállalással történik.

A tanácsülésen elhangzott, hogy a kedden elfogadott költségvetés-kiigazítás tervezetét a szakosztályok által beadott igények alapján dolgozták ki. 

A költségvetés-kiigazítás vitája során volt, aki 150.000 lejjel a gazdasági líceum informatikalaboratóriumának felszerelését támogatta volna, e célból a pénzt elvonta volna a protokoll- és reklámköltségektől, amit húszezer lejjel növeltek meg. Többen nem értettek egyet azzal, hogy a polgármesteri hivatal nemrég néhány festményt vásárolt. Radu Bălaş szerint a hivatalnak nincsen alárendeltségében kulturális intézmény, nem aukciósház, éppen úgy, mint ahogy nem vendéglátó egység. Felvetette viszont az Egyesülés negyedbeli tanintézet manzárdosításának lehetőségét. Kelemen Márton ülésvezető elmondta, hogy ezt senki nem kérte, a tanintézet sem, a költségvetési bizottságban nem tárgyaltak róla. Radu Bălaş hangsúlyozta: megvalósíthatósági tanulmányt kellene rendelni, amely megállapíthatná, hogy építhető-e manzárd a szóban forgó iskola esetében. Soós Zoltán polgármester szerint a Ioan Cuza iskolát 2016–2017-ben modernizálták, miközben más iskolákban még csempekályhával fűtenek, vagy például a Művészeti Líceum folyosóján nincsen fűtés. 

„Azt kell figyelembe venni, hogy az Egyesülés negyedben megnőtt a gyerekek létszáma, lehet, hogy a manzárdosítás helyett egy új iskola építése lenne indokolt és időszerű. Ezt elemezni kell, mint ahogy azt is, hogy hogyan lehetne a gépjárműforgalmat csökkenteni az Egyesülés negyedben, ahonnan gyakorlatilag egy sávon lehet gépkocsival bejutni a városközpontba”. Ami a nemrég vásárolt értékes festményt illeti, a polgármester szerint ez a város vagyonát gazdagítja. 

„2016-ban befejezték a marosvásárhelyi vár renoválását, ahol időszerű lenne egy képtár berendezése, ez a turisták számára vonzó lehet. Marosvásárhely kultúrváros, a kulturális tradíciókat tovább kell fejleszteni” – tette hozzá. Szégyennek nevezte, hogy a városnak egyetlen kulturális intézmény sincs az alárendeltségében.

Jó néhány további hozzászólás a tanácsülés élő közvetítésének műszaki problémái miatt nem volt hallható. A helyi tanács Portik Vilmos alpolgármester javaslatára elhalasztotta azt a tervezetet, amely a helyi rendőrség jogi személyiséggel rendelkező helyi érdekeltségű közintézménnyé való átszervezésének jóváhagyására, illetve a szervezeti felépítés módosítására, a személyzetszám és az állásjegyzék elfogadására vonatkozott. Az alpolgármester arra hivatkozott, hogy számos tisztázatlan kérdés van még a szervezeti felépítés kapcsán, ugyanakkor ezekre választ kért az országos köztisztviselői ügynökségtől. 

Ami a városközpont hétvégi lezárását illeti, az erre vonatkozó tanácsi határozatot a Frunda Csenge által javasolt módosító indítványokkal fogadták el. A határozat lényege, hogy a főteret szombaton 14 órától vasárnap éjfélig lezárják, ugyanakkor szombatonként 14 órától éjfélig az Enescu és a Bolyai utcát is. A hivatalos munkaszüneti napokon 14–22 óráig lesz lezárva a főtér. 

A tanács egy másik döntése értelmében megnövelik a bölcsődés gyerekekre vonatkozó havi átlagköltséget. 

A tanácsülés végén, a különféle problémák felvetésekor Pápai László Zsolt ismét szóvá tette a szinkrontolmácsolás hiányát, valamint azt, hogy a Hadsereg téren egy közlekedési sávot három hete aszfaltoznak, ami szerinte elfogadhatatlan, mint ahogy az is, hogy a Városligetben nem takarítanak, illetve, hogy a Somostetőre közlekedő autóbuszjáratokat még nem indították el. 

Fotó: archív