2020. november 26., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hétfőtől kezdődik az on-line feliratkozás a kis- és középvállalkozások fejlesztési programjait kezelő ügynökség (AIPPIMM) révén a pályakezdő vállalkozók támogatására irányuló Start programra.

           Hétfőtől kezdődik az on-line feliratkozás a kis- és középvállalkozások fejlesztési programjait kezelő ügynökség (AIPPIMM) révén a pályakezdő vállalkozók támogatására irányuló Start programra. A már harmadik éve futó Start idei újdonsága, hogy a részt vevő személyek számára nincs felső korhatár szabva, ám a vissza nem térítendő támogatásra pályázó cégek nem lehetnek két évnél régebbiek – jelentette be tegnap sajtótájékoztató keretében Török Csaba, a hatóság marosvásárhelyi kirendeltségének vezetője.
           Mint elmondta, a program idei költségvetése 10 millió lej. Ebből az első szakaszban 800 ezer lejből a vállalkozói készségek fejlesztésére irányuló képzéseket szerveznek. A tavalyi négy helyszínnel szemben idén mind a 8 fejlesztési régióban, így egyet Marosvásárhelyen is. Az UNCTAD/EMPRETEC égisze alatt szervezett, kilencnapos képzéseken a részvétel ezer lejbe kerül, ám az oklevelet megszerző résztvevők – akik lehetnek még a vállalkozói közegen kívül álló, közép- vagy felsőfokú végzettségű magánszemélyek is – a program második szakaszában, ahol a legjobb üzleti terveket támogatják 9,2 millió lejből, előnyt élveznek pályázataik elbírálásakor.
           A Start második szakaszában legtöbb 100 ezer lejjel támogatják a legjobb üzleti terveket benyújtó pályakezdő kisvállalkozókat. Mindkét szakaszban csak olyanok jelentkezhetnek, akik a Start program előző éveiben ebből nem nyertek támogatást, az üzleti terveket benyújtó cégek az iratkozáskor legtöbb két éve bejegyzett kkv-k lehetnek, magántőkéjű, román jogi személyiségű, költségvetési tartozás nélküli működő társaságok. Lehet pályázni bankhitel igénybevételével vagy anélkül.
           A bankhitelt is igénybe vevő pályázókat legtöbb 100 ezer lejjel támogatják, a programban partnerséget vállaló banktól származó hitel legtöbb 50 ezer lej lehet, és a projekt elszámolható költségeiből legkevesebb 30%-ot kell kitennie a kölcsönnek. A bank a projekt el nem számolható kiadásait is meghitelezheti a programon kívül. A program keretében igényelt hitelre az állam 80%-ig garanciát vállal. A bankhitelt nem igénylő pályázókat szintén legtöbb 100 ezer lejjel támogathatják, az összeg a benyújtott üzleti terv legtöbb 70%-át teheti ki, a pályázó önrésze minimum 30%. Pályázhatnak termelő, szolgáltató és kereskedő cégek, a támogatási skála igen széles, a gépek és felszerelések beszerzésétől az on-line reklámig. A pénzügyi közvetítő, biztosító, ingatlankereskedő, szerencsejátékot, fogadást szervező, fegyvert, robbanóanyagot, lőszert, dohányt, alkoholt vagy állami monopólium alatt álló növényeket és egyéb szereket gyártó vagy forgalmazó vállalkozások nem pályázhatnak.
          Pályázni a www.aippimm.ro webcímen lehet, hétfőn 10 órától kezdődik a képzésekre való beiratkozás. Itt még a jelentkezési sorrendet veszik figyelembe, ám az üzleti tervek támogatásánál az eddigi gyakorlattól eltérően már nem a benyújtási időpont, hanem az adott terv elbíráláskor szerzett pontszáma lesz a döntő.