2020. január 25., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tanszerinvázió a boltokban

Pár nap maradt még hátra a becsengetésig, a papír- és írószerboltokban, a nagyáruházakban és az interneten azonban már hetek óta tanszerek széles választéka várja az óvoda- és iskolakezdésre készülőket. Egy marosvásárhelyi boltban arról érdeklődtünk, idén mennyibe kerül egy alapfelszerelés összeállítása, illetve melyek a legújabb trendek az iskolatáska kiválasztása és megtöltése terén.

– Vásárlóink a múlt héten kezdtek érdeklődni a tanszerek iránt, de legtöbben inkább csak az iskolatáskát és a tolltartót veszik meg, a többi beszereznivalóval megvárják a tanszerlistát, amit az oktatók rendszerint az első iskolai napon adnak át a szülőknek. Az igazi vásárlási hajrá így szeptember 9-én kezdődik – mondta Fazakas Emőke, az írószerbolt alkalmazottja, akit először az iskolatáskákról kérdeztünk.

Fotó: Nagy Tibor


„Simis” vagy gerincvédő?

– A szülők természetesen a minőséget, a gyermekek a trendi külsőt tartják szem előtt. A lányok körében továbbra is hódít az egyszarvús, jégvarázsos dekoráció, a fiúk az autós, focis, kosárlabdás iskolatáskákat kedvelik, a nagyobb diákok a nonfiguratív mintákat részesítik előnyben. Népszerűnek bizonyult és el is fogyott már a pikkelyes, érintésre színt váltó „simis” táska. Ami az árakat illeti, az előkészítősök kisebb méretű táskája 46–70 lej között kapható, az első osztálytól szükséges, nagyobb iskolatáskák 80 lejnél kezdődnek, a legdrágább 300 lejbe kerül – sorolta a kereskedő, akitől azt is megtudtuk, hogy az iskolatáskák árát a márkás dekoráció mellett olyan hasznos tartozékok is befolyásolják, mint a gerincet védő, merev háttámla vagy a keményebb alj. Egy hátmerevítős táska például 163 lejért szerezhető be, míg a tartozék nélküli 96 lejért kapható. 


Márkák, emeletek

A tolltartók kínálatában egy egyszerű, „bedobós” ára 8–17 lej között mozog, a nagyobb befogadóképességűek 25 lejtől kaphatók. A két-, illetve háromemeletes tolltartók természetesen többe kerülnek, az ár azonban itt is márkafüggő, egy egyszerű, virágmintás emeletes tolltartó például 32 lejbe, egy ugyanakkora, ismert márkajegyű árucikk 76 lejbe kerül. A felszerelt – grafit- és színes ceruzákkal, tollal, radírral, hegyezővel ellátott –, de szerényebb díszítésű tolltartó csaknem feleáron, 43,5 lejért vihető haza. 

Füzetekből is rendkívül gazdag a választék. Egy A5-ös (kis méretű) 48 lapos füzet 1,7 lejbe kerül, a 60 lapos 4,5, a 80 lapos 6 lejért kapható. Az A4-es (student) füzet ára 4,5 lej. Irkatéren új trend a csillogó neonfüzet, ami háromszor többe kerül, 14 lejért kapható. Fazakas Emőke az egy-két éve megjelent, beborított dupla füzetekre is felhívta a figyelmünket. A kettős szett egy kockás és egy vonalas füzetből áll, 12,5 lej az ára. 


Törésálló ceruza, kaméleonkarióka

Ami az írószereket illeti, a legkisebb diákoknak ajánlott, háromszögletű, könnyebben megfogható grafitceruza 1 lejbe, a csúszásgátlóval ellátott 4 lejbe kerül. Töltött ceruzát már 2 lejért találunk, a márkás nyomósironok (rotringok) ára 16 lej. A nagyobb diákok számára jó minőségű golyóstoll már 0,7 lejért kapható, a zselés, végükön radírral ellátott tollak 12,8 lejbe kerülnek. Csúszásgátlós, illetve kimondottan bal kezűeknek való toll 42,5 lejért vásárolható. 

Új trend a színes ceruzák kínálatában is van, az ABS-es (Anti-Break-System), azaz törésálló ceruzabéllel ellátott színezők, amelyekért 18 lejt kell fizetni, és a 16 lejért kapható, kétszínű ceruzák is a divatújdonságok közé sorolhatók. A filctollak terén új trend a színváltós karióka, amelynek kaméleontulajdonságát egy fehér marker váltja ki. A hagyományos filctollak árát a készlet nagysága határozza meg, a hatszínű csomag 4, a 12 színű 8, az 50 színű 43 lejbe kerül.

– Mennyit kell fizetni egy alaptanszercsomag összeállításáért? – kérdeztük látogatásunk végén a bolt alkalmazottját.

– 200–250, legtöbb 300 lejért már minden beszerezhető, az iskolatáskát és a tolltartót is beleértve. Annak viszont, aki az új trendeket szeretné követni, mélyebben a zsebébe kell nyúlni. A határ a csillagos ég – összegzett Fazakas Emőke.

Mint említettük, tanszereket a nagyáruházak is kínálnak, aki azonban hozzáértő segítséget venne igénybe, jobban jár, ha a papír- és írószerboltokban néz szét. Az iskolakezdés utáni sorok elkerülése végett internetről is megrendelhető a tanszercsomag, ez esetben viszont a szállítási díjjal is számolni kell, és az sem biztos, hogy a világhálón kinézett árucikk teljes mértékben megfelel az elvárásoknak. Akkor már talán egy végtelennek tűnő sorban állás is jobban megéri.