2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szeretettel fogadják a menekülőket

Hosszú sor várakozik Máramarosszigeten az ukrán–román határon, nehézkes a menekülők bejutása Romániába. Nem megerősített források szerint, akik „fizetnek” az ukrán határőröknek, azok kiemelt bánásmódban részesülnek. Ezzel szemben a román oldalon hihetetlen vendégszeretettel fogadják az átkelőket. A civil és az egyházi szervezetek mellett a román határrendészet, a máramarosszigeti polgármesteri hivatal, a rendőrség képviselői is jelen vannak, és azonnal a belépők segítségére sietnek. 

A máramarosszigeti határrendészet szóvivője szerint naponta mintegy 2000-en lépik át a határt, közülük kb. 1700-an ukrajnai állampolgárok, a többiek kettős állampolgárok vagy más országból valók. Ottjártunkkor a nigériai nagykövetség stábja kelt át a határon. Sokan utazótáskákkal, nejlonzacskókkal, bőröndökkel hagyták el az országot. Anyák, nagymamák kisgyerekekkel, többen kedvenc háziállataikat is magukkal hozzák. A gyalogosok között márkás gépkocsikkal átlépő családokat is lencsevégre kaptunk. Kedden hajnalban, a háború kirobbanása óta először, négy férfi jutott át Máromarosszigetre a „zöldhatáron”, a Tiszán keresztül. Őket a határőrök az átkelőhelyhez vitték. Miután egészségügyi ellenőrzésen estek át, a máramarosszigeti bevándorlóközponthoz szállították őket, ahol menedékjogot kértek, és nyilvántartásba kerültek. A Máramarosszigetnél átkelők csupán néhány napot töltenek az ideiglenes szálláshelyen, majd továbbutaznak, többnyire Németországba, Olaszországba, Angliába, volt, aki Törökországba ment. Sokan az ideiglenes szálláson valamelyik nyugati országban dolgozó rokonukat, ismerősüket várják, akik segítenek a továbbiakban. 

Fotók: Nagy Tibor


A határátkelőnél a civil szervezetek alapélelmiszerekkel látják el a menekülteket, azonban sokan ezeket nem is fogadják el, mert igyekeznek tovább. A legnagyobb segítség számukra a romániai SIM-kártya. Azok, akik gyalog hagyták el az országot, leginkább az utazással kapcsolatban érdeklődnek. Az önkéntes szállítók sorban állnak, hogy továbbvigyék a menekülteket. A Vöröskereszt és más hivatalos szervezetek autóbuszokat bocsátanak a rendelkezésükre. Többen a magyarországi határátkelőkhöz igyekeznek. A máramarosszigeti polgármesteri hivatal a hatóságokkal az átlépés után nyilvántartásba veszi a szállást és a szállítást igénylőket, és azonnal segítséget nyújt nekik. A Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei a helyi görögkatolikus kolostorban fogadták az átutazókat, jelenleg negyven személyt látnak el ott. Készen van a stadion udvarán a Máramaros megyei katasztrófavédelmi felügyelőség által felállított menekülttábor, ahol sátrakban közel 300 személyt fogadhatnak. Eddig még senki nem vette igénybe a tábort. A környékbeli egyházak képviselői, magánszemélyek is több száz szálláshelyet ajánlottak fel. Ezeket nyilvántartásba veszik, és igény szerint irányítják oda a menekülteket. 

Az országból érkező segélyeket a máramarosszigeti sportcsarnokban fogadják, ahol több méter magas halmokban állnak a különböző tárgyak, eszközök, gyógyszerek, romlandó és tartós élelmiszerek stb. Innen egy ukrajnai orvosnő irányításával válogatják össze a szállítmányokat, amelyeket kis- és nagy teherautókkal eljuttatnak Ukrajnába. A logisztikát a máramarosszigeti polgármesteri hivatal biztosítja. Több száz, nagyrészt városbeli középiskolásokból és a hivatal alkalmazottaiból álló önkéntes éjjel-nappal válogatja az ide érkező adományt, majd rakja fel a teherautókra. 

Mind a civil szervezetek, mind a hatóságok készen állnak nagyobb menekülthullámok befogadására, ennek a logisztikai háttere letisztult a kezdeti nehézségek után. Ehhez társul az emberség és a szeretet, mindenki vállvetve azon dolgozik, hogy a háború miatt bajba jutottakon segítsen. A részletekre visszatérünk.