2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Darázsirtás a Somostetőn 

A darazsak miatt végeznek rovarirtást augusztus 13-án, csütörtökön Marosvásárhelyen a Somostetőn. Emiatt reggel 7.30-tól tilos a Somostetőn tartózkodni, az állatkert sem nyit ki. Mint ismeretes, az utóbbi években rendkívül agresszív darazsak költöztek a Somostetőre, idén pedig azért súlyosabb a helyzet, mert két fészket olyan helyen raktak, ahol rendszerint sok ember megfordul: a szaladópálya mellett, illetve a Marosszentgyörgy felőli dombon. 

Főszerepben a barnamedvék 

A marosvásárhelyi állatkert Ismerkedjünk az állatokkal című vakációs programja augusztus 15-én, szombaton délelőtt 11 órakor a barnamedvék kifutójánál folytatódik. A gyermekeknek és felnőtt kísérőiknek egyaránt ajánlott tevékenység az oktatósorozat nyolcadik állomása. 

Könyvbemutató Marosszentgyörgyön 

Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én, szombaton, a 19 órakor kezdődő szentmise után a marosszentgyörgyi római katolikus plébánia kertjében Moldovan Bencze Irén bemutatja Baricz Lajos Lakoma (3x52 szonett) és Az élet szekerén (134 szonett) című kötetét. Közreműködik az egyházközség Szent György énekkara. A versekből felolvas Pataki Ágnes. 

Fotópályázat 

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület marosvásárhelyi szervezete fotópályázatot hirdet Épített örökségünk Maros megyében címmel, a Székelyföld Napok keretében. A pályázaton bárki részt vehet. A részvétel ingyenes, a fotókat elektronikusan kell beküldeni szeptember 15-ig az atixzs@yahoo.com e-mail-címre. Bővebb tájékoztatás az esemény Facebook-oldalán. 

Új rövid terápiás program a Bonus Pastornál 

A Bonus Pastor Alapítvány a júliusi programjára való túljelentkezés miatt az augusztus 31. – szeptember 11. közötti időszakra újabb rövid terápiás programot hirdet szabadulni vágyó szenvedélybetegek és hozzátartozók számára. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, játék- vagy társfüggőséggel terhelt életmódjukon. Az alkalom jó lehetőség az egyéni és a kapcsolati gyógyulásra. Jelentkezni, további részletek felől érdeklődni marosvásárhelyiek és környékbeliek számára Adorján Évánál lehet a 0743-039-255-ös telefonszámon. 

Egylejes könyvek vására 

Augusztus 15-én, szombaton 10-től 13 óráig újra megtartják az egylejes könyvek vásárát a marosvásárhelyi, Arató utca 6. szám alatti Góbé Antikváriumban. 

Zsebre szabott könyvvásár 

Augusztus 13-án, csütörtökön (ma) a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány és a Mentor Könyvek Kiadó egynapos vásárt szervez a marosvásárhelyi Bernády Ház udvarán (Horea utca 6. szám). 11 és 20 óra között várják az érdeklődőket, könyvbarátokat és olvasni vágyókat, akik 20–70%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg a Líra Könyv-, a Libri csoport és erdélyi kiadók könyveit (szépirodalom, ismeretterjesztés, gyermek- és ifjúsági irodalom). 

Túlélő természet – fotókiállítás 

Emeleti galériáiban is újrakezdi kiállításai sorát a marosvásárhelyi Bernády Ház. A járványügyi előírásokhoz igazodó rendezvény két kiállító vendége székelyudvarhelyi fotós, apa és fia. Dr. Szabó József a Küküllő menti város fotóművészeti mozgalmának egyik meghatározó egyénisége, Szabó Apor az ifjú fotósnemzedék máris sikeres képviselője. Mindketten szenvedélyes természetfotósok, az augusztus 13-án, csütörtökön 18 órakor nyíló tárlatuk is ezt tükrözi. A Túlélő természet című válogatást és a fotósokat a megnyitón Nagy Miklós Kund művészeti író ajánlja az érdeklődők figyelmébe. 

Simon Judit Gyöngyi verseskötetei

Simon Judit Gyöngyi három verseskötetét mutatják be augusztus 16-án, vasárnap déli 12 órától (a 11 órás szentmise után) a búzásbesenyői római katolikus templom udvarán.

Kiállítás alkotótábori munkákból

A Maros Mezőségi Művésztelep képzőművészeti kiállítást szervez a marosvásárhelyi Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János termében. A kiállított anyag a csittszentiváni, a mezőbergenyei, a mezőmadarasi és a mezőpaniti alkotótáborokban készült. A megnyitóra augusztus 16-án, vasárnap 12 órakor kerül sor, tiszteletben tartva a járványmegelőző rendelkezéseket. A kiállítás része az idei Forgatag rendezvényeinek. Támogató: Bethlen Gábor Alap, Communitas Alapítvány. 

Hírszerkesztő: Nagy Székely Ildikó