2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szünetel a gázszolgáltatás Kibéden

A Transgaz vállalat által a hálózaton elvégzendő munkálatok miatt augusztus 11-én, kedden (ma) a Delgaz Grid délelőtt 10 órától szünetelteti a gázszolgáltatást Kibéden. A szolgáltatást 15 órától, a munkálatok befejezése után fokozatosan indítják újra. 

Szovátán is kötelező a maszkviselés

A megyei, illetve a helyi katasztrófavédelmi bizottság szombati ülését követően Szováta város vezetősége kötelezővé tette a védőmaszk viselését a fürdőtelep központi utcáin és parkjaiban. 18-22 óra között csak maszkban lehet sétálni a Rózsák útján, a rendőrségi útkereszteződéstől a Medve-tóig, a két központi parkban (Petőfi – és Bălcescu park), valamint a Fenyő útján, a Medve-tótól az autóbusz-állomásig. A fürdőtelepen közlekedő kicsi vonaton, illetve a Szováta–Vármező útvonalon közlekedő gőzösön (mocăniţán) is egész nap kötelező a maszkviselés. A fennálló helyzetre való tekintettel a város vezetősége úgy döntött, hogy az augusztusra meghirdetett nyári rendezvények elmaradnak.

Két hét múlva pótérettségi

Két hét múlva, augusztus 24-én, hétfőn a románvizsgával kezdődik az őszi pótérettségi. 25-én, kedden a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, szerdán a választott tantárgyból, csütörtökön anyanyelvből vizsgáznak a pótérettségizők. A nyelvi és digitális kompetenciák elismertetésére augusztus 28-án, 31-én és szeptember 1-jén lesz lehetőség. Az óvások előtti, ideiglenes eredményeket szeptember 2-án, a végső eredményeket 5-én hozzák nyilvánosságra, az első szesszióhoz hasonlóan névtelenül, a vizsgázók kódszámának feltüntetésével. 

Fotópályázat

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület marosvásárhelyi szervezete fotópályázatot hirdet Épített örökségünk Maros megyében címmel, a Székelyföld Napok keretében. A pályázaton bárki részt vehet. A részvétel ingyenes, a fotókat elektronikusan kell beküldeni szeptember 15-ig az atixzs@yahoo.com e-mail-címre. Bővebb tájékoztatás az esemény Facebook-oldalán. 

Új rövid terápiás program a Bonus Pastornál

A Bonus Pastor Alapítvány a júliusi programjára való túljelentkezés miatt az augusztus 31. – szeptember 11. közötti időszakra újabb rövid terápiás programot hirdet szabadulni vágyó szenvedélybetegek és hozzátartozók számára. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, játék- vagy társfüggőséggel terhelt életmódjukon. Az alkalom jó lehetőséget nyújt az egyéni és a kapcsolati gyógyulásra. Jelentkezni, további részletek felől érdeklődni marosvásárhelyiek és környékbeliek számára Adorján Évánál lehet a 0743-039-255-ös telefonszámon.

Folkest a Teleki Téka udvarán

Augusztus 12-én, szerdán 20 órától újabb folkestre várja közönségét a Maros Művészegyüttes a marosvásárhelyi Teleki Téka udvarára. Műsorukkal nagy táncos elődeik és népünk virtuóz férfitáncai előtt hódolnak. Az előadást indító bihari muzsika Bartók Béla gyűjtése nyomán maradt fenn. Emellett a nagyérdemű eleki táncokat, mezőségi férfitáncokat, széki és cigánytáncokat láthat, válaszúti, vízmelléki, széki népdalokat és cigány keservest hallgathat. Énekel Kásler Magda, kíséri a Maros Művészegyüttes zenekara. A rendezvényen a járványügyi protokoll betartásával lehet részt venni, helyfoglalás az érkezés sorrendjében. A kötelező távolságtartás miatt a helyek száma korlátozott. Jegyek a helyszínen kaphatók, előzetes helyfoglalás szükséges a 0757-059-594-es telefonszámon. 

Zsebre szabott könyvvásár

Augusztus 13-án, csütörtökön a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány és a Mentor Könyvek Kiadó egynapos vásárt szervez a marosvásárhelyi Bernády Ház udvarán (Horea utca 6. szám). 11 és 20 óra között várják az érdeklődőket, könyvbarátokat és olvasni vágyókat, akik 20–70%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg a Líra Könyv-, a Libri csoport és erdélyi kiadók könyveit (szépirodalom, ismeretterjesztés, gyermek- és ifjúsági irodalom).

Mezőségi és bonchidai online táncoktatás

 A vírusjárvány miatt a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány a hagyományos néptánctáborát online kénytelen megtartani. A virtuális mezőségi tánctábor augusztus 10-én, hétfőn kezdődött, és 14-éig, péntekig tart. A tevékenységekbe minden nap 9 és 19 óra között lehet bekapcsolódni az alapítvány honlapján vagy Facebook-oldalán. Az érdeklődők mezőségi és bonchidai táncokat tanulhatnak élőzene-kísérettel. 

Egylejes könyvek vására

Augusztus 15-én, szombaton 10-től 13 óráig újra megtartják az egylejes könyvek vásárát a marosvásárhelyi, Arató utca 6. szám alatti Góbé Antikváriumban. 

Hírszerkesztő: Nagy Székely Ildikó