2020. július 10., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Segesvár a top 10-ben 

A Világbanknak a romániai városokról készített felmérése alapján Segesvár bekerült az első tíz település közé. A tanulmány egyebek mellett azt vizsgálta, hogy milyen „csendesek és tiszták” a városok, ugyanakkor figyelembe vették a gazdasági helyzetet, az építészeti örökséget, a turisztikai, oktatási és egészségügyi szolgáltatásokat, a zöldövezetek felületét, illetve a helyiek vendégszeretetét, a civil elkötelezettséget stb. Az adatok feldolgozását követően az első lett Brassó, majd Kolozsvár, Nagyszeben, Bukarest, Nagyvárad, Temesvár, Jászvásár, Konstanca és Gyulafehérvár következik, a tizedik helyen van Segesvár. Ovidiu Dumitru Mălăncrăvean polgármester szerint ez annak is köszönhető, hogy a város nemzetközileg is elismert turisztikai márkajegy lett. 

Fertőtlenítőszerek és védőfelszerelés marosvásárhelyi iskoláknak 

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal az iskolák igazgatóságán keresztül május 27-én és 28-án a 8-as számú katonai rendeletnek megfelelően 6824 liter fertőtlenítőszert és 2682 adagolót, valamint 30.000 maszkot vásárolt, amelyeket a soron következő vizsgákra bocsátanak az oktatási intézmények rendelkezésére. Ugyancsak az igazgatóság hatáskörébe tartozó, iskolai rendelőkkel foglalkozó osztály jóvoltából 70 db arcvédőt, 9900 védőkesztyűt, 60 liter kézfertőtlenítőt, 55 db 5 literes padlófertőtlenítő szert vásároltak, és május 28-án és 29-én eljuttatták az iskolákban levő orvosi rendelőkbe, amelyeket a képességvizsgák, illetve az érettségi alatt járványmegelőző vizsgálatokra használhatnak. 

Razzia a minivakációban 

A rendőrök május 29-e és június 1-je között ellenőrző akcióban vettek részt. Hat személyt tetten értek bűncselekmény elkövetése közepette, egyet letartóztattak, két körözött személyt azonosítottak. 706 esetben összesen 324.355 lejre bírságoltak és 585 lej értékben koboztak el javakat. A közlekedési rendőrök 68 jogosítványt és 23 forgalmi engedélyt függesztettek fel ideiglenesen.

A közúton történt 

Május 30-án délelőtt Görgényszentimrén a rendőrök megállítottak egy 27 éves helybéli lakost, aki egy ATV típusú járművet vezetett. Kiderült, hogy a járművet nem jegyeztette be, jogosítványa sem volt. Május 31-én éjjel a marosvásárhelyi Dózsa György utcában ellenőrizék a járműveket. Egy 66 éves marosludasi férfi ittasan vezetett, ezért jogosítvány nélkül maradt. Ugyanaznap este Mezőbándon egy mezősármási fiatalról is kiderült, hogy jogosítvány nélkül vezette a bejegyzetlen ATV-t. Június 1-jén Mezősályi közelében egy 24 éves fiatalember motorkerékpárjával hídfőnek ütközött. A motorost súlyos testi sérülésekkel szállították kórházba. Ugyanaznap, szintén a községben, egy 44 éves gépkocsivezető esetében derült ki, hogy szeszes italt fogyasztott. Az eseteket tovább vizsgálják a közlekedési rendőrök. 

Betörés Marosszentgyörgyön 

Május 31-én éjjel betörtek egy marosszentgyörgyi üzletbe, ahonnan mintegy 700 lej értékben tulajdonítottak el javakat. A kivizsgálás nyomán június 1-jén letartóztattak egy 33 éves helyi férfit, aki ellen minősített lopás alapos gyanújával bűnvádi eljárást kezdeményeztek. 

Online beszélgetés Trianonról 

Június 3-án, szerdán 16 órától online beszélgetés lesz a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója kapcsán. Előadó Ablonczy Balázs történész, az MTA BTK Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, akinek fő kutatási területe Magyarország története a 20. században. A Lendület Trianon 100 Kutatócsoport tagjának frissen megjelent, témába vágó kötete címe: Ismeretlen Trianon. Az összeomlás és a békeszerződés történetei, 1918–1921. A könyvről és az eseményről a szerző, illetve a virtuális rendezvény házigazdája, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere beszélget. Moderátor Csinta Samu újságíró. Az online beszélgetés Tamás Sándor Facebook-oldalán (www.facebook.com/tamassandor1966) követhető.

Együtt a fenntartható fejlődésért – videókonferencia 

A fenntartható fejlődési célkitűzések megvalósításának szükségessége és fontossága a romániai gyermekek jövője szempontjából, különös tekintettel a COVID–19-világjárvány által felvetett kihívásokra lesz a témája az Együtt a fenntartható fejlődésért – mi vagyunk a következő generáció című videókonferenciának, amelyet a Fenntartható Fejlődés Főosztály szervez, partnerségben az UNICEF romániai szervezetével. A rendezvény június 3-án, szerdán 11 órától lesz Borbély László államtanácsos, Monica Anisie oktatási miniszter és az UNICEF romániai képviselője, Pieter BULT részvételével. „A világjárvány okozta nehéz időszak rámutatott, mennyire fontos a körülöttünk lévők gondozása. A gazdasági újjáépítésnek figyelembe kell vennie a következő generációk igényeit, ha tiszta környezetet és igazságos társadalmat akarunk hagyni gyermekeinkre és unokáinkra” – nyilatkozta Borbély László az esemény kapcsán. 

Hírszerkesztő: Vajda György