2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A macskák és a kutyák szembetegségei közül a leggyakoribb a kötőhártya-gyulladás, melyet számos kórokozó előidézhet. Macskáknál leggyakrabban a herpesz- és a calicivírus, de a betegség hátterében többféle ok állhat, ezért állatorvosi kivizsgálás szükséges. A szemészeti kezelés fontos, mert anélkül a szem mélyebb rétegei is károsodhatnak, és élethosszig tartó látászavar jöhet létre – hangsúlyozza a szakember.


 Fotók: Antalfi Imola
– Milyen tünetek jelzik, hogy az állatnak kötőhártya-gyulladása lehet? – kérdeztük dr. Pálosi Csabát, a marosvásárhelyi Noé Bárkája kisállatklinika vezetőjét.

– A kötőhártya-gyulladás lehet traumatikus (különböző sérülések), fertőző (vírus, bacilus vagy gomba), de parazitás eredetű is. Az első figyelmeztető jel, hogy a szem kötőhártyája vöröses, duzzadt, felületét szürkésfehér vagy sárgás váladék borítja. Az állat hunyorog, a szeme könnyezik, vakarja vagy tárgyakhoz dörzsöli azt. Az esetek többségében a gyulladás mindkét szemet érinti, de az is előfordul, hogy kezdetben csak az egyik szem érintett, majd napok elteltével jelenik meg a másik szemen is. Calicivírus- vagy Chlamydophila-fertőzésnél a szemészeti elváltozásokhoz felső légúti tünetek is társulhatnak, ilyenkor orrfolyás, tüsszögés, láz, nehezített légzés tapasztalható. Az újszülött cicáknál is előfordulhat szemfertőzés, amikor a szemük kinyílása előtt a szemhéjak mögött gennyes váladék halmozódik fel, és amennyiben nem kezelik, látáskárosodáshoz vezethet. 

– Hogyan kezelhető a szem gyulladása?

– Fertőző eredetű betegségnél a kórok meghatározása nem egyszerű. Enyhébb esetekben a tüneti kezelést kell választani: gyulladáscsökkentő szemcseppek, a másodlagos bakteriális fertőzések elkerülése érdekében antibiotikum-tartalmú készítmények használata javasolt. Ha a kezelés nem vagy lassan mutat eredményt, egyéb kiegészítő vizsgálatok szükségesek, hogy kizárhassák a háttérben meghúzódó, esetleges súlyos fertőző betegségeket, mint például a macska immunhiányos betegsége vagy a macskaleukózis (mindkettő vírusos megbetegedés). A herpeszvírusok szaporodásának visszaszorítására többféle humán antivirális szemcsepp vagy tabletta vehető igénybe. Emellett táplálékkiegészítők, vitaminok, immunerősítő készítmények javallottak. A sűrűbb állagú szemgélekkel (pl. dexpantenol vagy hialuronsav tartalmú) nyugtatni lehet a szemet, illetve nedvesíteni azt szárazszem-betegség esetében. Amennyiben a szaruhártya is érintett, komplexebb kezelést kell alkalmazni, és gyakori vizsgálatok során ellenőrizni a szem állapotát. Ha fennáll a szaruhártyafekély is, a fekély kiterjedtségétől függően számos gyógyszeres hatóanyag, esetleg sebészi eljárás alkalmazható a terjedés megakadályozása és a hám visszaépülése érdekében.

– Megelőzhető-e a macskák kötőhártya-gyulladása?

– Egyes vírusos eredetű kötőhártya-gyulladások kialakulása védőoltással megelőzhető, ugyanakkor a nagyobb macskaállomány tömeges megfertőződése is elkerülhető az átoltottsággal. 

Kutyák kötőhártya-gyulladása 

– Van-e hasonlóság a macskák és kutyák kötőhártya-gyulladása között? 

– A kutyák kötőhártya-gyulladását is vírusos vagy bakteriális, esetleg gombás vagy parazitás (thelaziózis) fertőzés válthatja ki, de akár sérülés is okozhatja (például egy macska karmolása, cherry eyes betegség – a harmadik szemhéj mirigyének előesése –, idegen test, például toklász, erős szél, por stb). Az allergiás betegségek esetében kialakuló kötőhártya-gyulladást, éppúgy, mint az alapbetegséget, kezelni kell. Az emberektől eltérően azonban az állatok allergiás betegségeinél ritkábban tapasztalhatók szemészeti tünetek (inkább a bőrtünet a meghatározó).

Amennyiben egy kutyánál a betegségre utaló tünetek jelentkeznek, a macskákhoz hasonlóan, kiegészítő vizsgálattal lehet megállapítani, hogy „csak” kötőhártya- gyulladásról van-e szó vagy egyéb betegségnek a résztünetei mutatkoznak, például szopornyicafertőzés, allergia, trauma vagy akár méhgyulladás stb. Az önállóan jelentkező conjunctivitis esetén a kötőhártya kipirult, duzzadt, felületét különböző minőségű és mennyiségű váladék fedi. Ez a váladék lehet fehéres vagy sárgás, esetleg zöldes, ami már bakteriális felülfertőződést jelez. Az esetek többségében az állat hunyorog, vakarja, dörzsöli a szemét, amellyel további súlyos szaruhártya-sérüléseket okozhat magának.

Önálló kötőhártya-gyulladásnál a szemfelszínt bevonó szemcseppet vagy gélt, antibiotikumos, illetve gyulladáscsökkentő készítményeket kell használni. Ha szükséges, kiegészítő gyógyszeres kezelés, illetve védőgallér alkalmazható. Másodlagos kötőhártya-gyulladás esetében az alapbetegség kezelése a meghatározó.