2021. október 24., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ember és állat harmóniája

A kiadós esőzések és felmelegedés a bolhák, kullancsok elszaporodása mellett kedvez a gyomnövények hirtelen fejlődésének. Akárcsak az embernél, az állatnál is jelentkezhetnek allergiás tünetek, amelyek azonosítását szakszerűen csak a szakemberek végezhetik el.  


Fotó: Tamás CsabaA bolhaallergia mellett az eleség-, a por- (poratka), egyes szintetikus anyagok (kontaktallergia), és a pollenallergia miatt kialakult szénanátha okozhat kellemetlenséget a házi kedvencnek. Az ételallergiának gyakorlatilag egész évben vannak tünetei (emésztési zavar, hasmenés, fogyás, bőrtünetek), a pollenallergia azonban időszakos, a virágzási periódusokhoz köthető; a legkínzóbb tüneteket a bőrelváltozás és a viszketegség okozza. Az ételallergia a táplálékban lévő különböző fehérjék miatt alakulhat ki. A legismertebb ételallergén a baromfihús, mivel gyakorlatilag minden, nem speciális tápban megtalálható, még akkor is, ha egyébként az a táp halas, disznóhúsos vagy marhahúsos a kereskedelmi elnevezése szerint.

– Milyen tünetek jelzik, hogy a házi kedvenc allergiás? – kérdeztük dr. Pálosi Csabát, a Noé Bárkája kisállatklinika vezetőjét.

– Az allergiás kutya tünetei nem annyira egyértelműek, mint más betegségek esetében, mivel a vakaródzás miatt ezeket könnyedén össze lehet téveszteni az élősködők jelenlétének a jeleivel, ugyanakkor gombás fertőzésre, illetve külső sérülésre lehet gyanakodni. A táplálékallergia esetében fontos mihamarabb észrevenni az állaton az esetleges allergiás reakciót. A legjellemzőbb allergiás tünetek, amivel állatorvoshoz fordulnak a gazdik: a gyakori fülfertőzés; piros vagy barna bevérzett körömágy, a kutya ezeket rendszeresen nyalja vagy vakarja; bebarnult, duzzadt bőr a szája körül, a nyakánál és a tappancsain; folyamatos vakaródzás, kiütések, ennek következtében pedig szőrhullás, kipirosodott has vagy csúnya, fakó szőrzet megjelenése; váladékozó szem; bűzmirigyproblémák. Krónikus fülgyulladás akkor alakul ki kutyánál vagy macskánál, ha gyakran ismétlődik. Gombás fülfertőzést élősködők, illetve a víz is okozhat. Ha azonban a fülgyulladás nem múlik el, ételallergiára is kell gyanakodni. Az elszíneződött körömágy utalhat sérülésre vagy pajzsmirigy-rendellenességre, gombás fertőzésre, de ételallergiára is. Amikor duzzadt, feldagadt egy bőrterület, viszket, és az állat sokat vakaródzik, ugyancsak jelzésértékű lehet. Kutyánál nehezebb észrevenni a bőrelváltozásokat, mivel a bundája alatt nem mindig látszanak a kiütések, sem a kipirosodott bőrfelület, az ekcéma.


Fotó: Szer Pálosy Piroska
Felső légúti tünetek, tüsszentés

– Mire utal a kutya tüsszögése, könnyezése?

– A kutya tüsszögésének hátterében felső légúti betegség is állhat. Amikor a kutya tüsszög, köhög, esetleg váladékozik az orra, náthára, megfázásra, idegen testre kell gondolni, ha néhány nap után elmúlnak a tünetek. Azonban ha folyamatosan tüsszög a kutya, valamilyen allergiára is lehet gyanakodni. Ez a reakció is szerepelhet az ételallergia tünetei között, de akár a levegőben lévő valamilyen allergén anyagra, a pollenre is reagálhat ekként. Akárcsak az embereknél, a kutyák esetében is az étel-intolerancia hányással, hasmenéssel járhat. Ha ez gyakran fordul elő, az állatorvossal egyeztetve változtatni kell a kutya étrendjén. 

– Milyen táplálék válthat ki allergiás reakciót?

– A leggyakrabban allergiát okozó tápanyagok a csirkehús, egyes fűszerek, tejtermékek, kukorica, keményítő. A kutya csirkehúsallergia-tünetei talán a legismertebbek.

– Miként kezelhető az allergia állatoknál?

– Az allergiás kutya kezelésében fontos a tüneti terápia, amely magába foglalja a gyulladáscsökkentést, a viszketéscsillapítást, a másodlagos fertőzések kezelését (antibiotikum, gombaellenes kezelés), a bolhairtást. A gyulladáscsökkentőként alkalmazott szteroid hatóanyagú gyógyszereknek tartósan tabletta vagy injekció formájában történő adagolása komoly mellékhatásokkal járhat. Helyileg a bőrfelület fertőtlenítése szükséges. Ha bakteriális, illetve gombás bőrfertőzés nem áll fenn, szteroid tartalmú krémek, illetve spray alkalmazásával csillapítható a gyulladás és a viszketés. Ezek előnye, hogy a szteroidok csak minimálisan jutnak a vérkeringésbe. A speciális diétás tápok etetése (fehérjeforrásuk általában hal, nyúl, kacsa- és vadhús, illetve madártoll), ezek zsírsavösszetevői csökkentik a gyulladásos anyagok bőrbeli koncentrációját és javítják a bőr és szőr minőségét. A gyógysamponok eltávolítják a bőrről az allergiát okozó anyagokat, visszapótolják a bőrt védő faggyúréteget, és csökkentik a bőr viszketegségét. Használhatók olyan, bőrre cseppenthető spot-on készítmények is, amelyek javítják a faggyúmirigyek működését, helyreállítják a bőr megfelelő védekezőképességét, csökkentik a szőrhullást és a viszketést. Összefoglalva: az allergének koncentrációjának csökkentése (pl. gyakori porszívózás, a gyomnövények irtása) mellett fontos a megfelelő diéta, a rendszeres bolhairtás, a gyógysamponnal történő rendszeres fürdetés.