2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Könyvünnep a virtuálisban

Negyedszázadon át minden november közepén könyvek és könyvszeretők meghitt, varázslatos szigetévé változott a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnoka. Idén a koronavírus-járvány miatt nem költözhettek be négynapos birodalmukba a legújabb kiadványok, otthon maradtak a könyvkiadók,  szerzők és olvasók, néma maradt a színház épülete és környéke. A virtuális térben azonban a rangos rendezvény elkötelezett szervezői és résztvevői mégis megülték a könyv ünnepét.

– Meg lehetett-e teremteni az interneten keresztül az igazi könyvvásárélményt, illetve volt-e valamilyen többlethozadéka az online zajló rendezvénynek? – kérdeztük az illetékeseket, Makkai Kingát, a gyermek- és ifjúsági programok szervezőjét és Káli Király István főszervezőt, a Romániai Magyar Könyves Céh vezetőjét. 

Több száz fiatal olvasó és lapbookjaik

A 26. évéhez érkezett szemle egyedisége vitathatatlanul a gyermektömegek zsongásában, a legfiatalabb  olvasók lelkes jelenlétében rejlik. A könyvvásár szervezői ezúttal sem feledkeztek meg egyik legfontosabb célcsoportjukról, a  kis- és nagyobb iskolásokról, akik ezúttal a számítógép képernyője előtt követhették a kortárs ifjúsági művek szerzőivel kifejezetten a számukra készült beszélgetéseket. A hetedik alkalommal megszervezett olvasásnépszerűsítő játék résztvevői ebben a formában találkozhattak a vetélkedőre kiolvasott regények alkotóival, Berg Judittal, Maksai Kingával, Wéber Anikóval és Kertész Erzsivel. 

– Az olvasójáték iránt évről évre nagy az érdeklődés. Ez az idei megmérettetésről is elmondható? – kérdeztük Makkai Kingát.

– Több mint kétszáz háromfős csapat, tehát 600-nál több gyermek nevezett be a vetélkedőre. A korábbi évekhez hasonlóan nemcsak Marosvásárhelyről, illetve Maros megye számos más településéről, hanem Hargita és Kovászna megyéből, valamint Brassóból is voltak jelentkezők. Több csapat sokadik alkalommal kívánt részt venni a játékban, amit ezúttal is négy korosztálynak – harmadikosok-negyedikesek, ötödikesek-hatodikosok, hetedikesek-nyolcadikosok, illetve középiskolások számára – hirdettünk meg. Mind a négy kategóriában nyolc díjat ítéltünk oda, az első, második és harmadik helyezettek mellett öt-öt csapat dicséretben részesült.

Mivel az ,,élő” döntőre nem kerülhetett sor, a győzteseket az elődöntők feladatlapjainak megoldása, illetve egy minden korábbinál nagyobb kihívás teljesítése, az elolvasott regény világához kapcsolódó lapbook (kinyitható könyvecske, album) – és az azt bemutató videó – készítése alapján választották ki a szervezők. 

– Ez egy újszerű és nehéz feladat volt, amit a diákok nagy lelkesedéssel végeztek el. Kicsit sem lehetett egyszerű a járvány kellős közepén telefonon egyeztetni a részletekről, megszervezni a találkozókat, a videó elkészítéséhez pedig felnőtt segítségét is igénybe kellett venniük. A pedagógusok visszajelzései szerint azonban nagyon élvezték a csapatmunkát, nem a verseny feszültségét, hanem a közös alkotás örömét élték meg általa, és erről tanúskodnak a rendkívül kreatív lapbookok is. A legjobbakat az ifjúsági regények szerzőivel készült videók végén be is mutattuk a könyvvásár Facebook-oldalán – mondta Makkai Kinga, aki a lapbookot mint olvasmányfeldolgozó módszert ez alkalommal az oktatókkal is megismertette.

,,A gyermekközönség ad erőt”

A gyermekprogramok szervezőjét arról is megkérdeztük, hogy az elmúlt könyvvásárok megannyi ,,igazi” térben zajló beszélgetése után milyen volt a virtuálisban kérdezgetni a versenyre meghirdetett könyvek szerzőit. Makkai Kinga elárulta, hogy számára ez főleg kezdetben komoly kihívást jelentett.

– Nekem a gyermekközönség ad erőt, az, hogy bármerre nézek a teremben, csupa érdeklődő szempárral találkozom. Ez az élmény most elmaradt, bár a szerzőknek többnyire a vetélkedőben részt vevő csapatok kérdéseit tettem fel. Az viszont a virtuális tér pozitívumának tekinthető, hogy a beszélgetéseket most egyetlen gombnyomással azok is követhették, akik a korábbi években nem tudtak eljönni a rendezvényre, illetve nem fértek be a színház Kistermébe. Az elmúlt években szinte még a csilláron is lógtak az érdeklődők, és ez valóban csodaszámba megy. Berg Judit két évvel ezelőtt is az olvasótalálkozók meghívottai között volt, és a találkozó végén órákon át dedikált. Ő mondta, hogy az, hogy 300 gyermek elolvasson egy könyvet egy vetélkedő kedvéért, sehol máshol nincs, csak itt, Marosvásárhelyen.

Így is megszületett az ,,élő” kapcsolat

Az idei könyvünnep napjaiban szó szerint házhoz ment az irodalom – egyebek mellett erre utalt a vásár mottója, az Otthon vagy is –, a rendezvény Facebook-oldalán ugyanis egymást váltották a bármikor visszanézhető irodalmi beszélgetések, könyvbemutatók, versajándékok. 

– Milyen tapasztalatokkal, következtetésekkel zárja a 26. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt? – kérdeztük Káli Király István főszervezőt, a Romániai Magyar Könyves Céh vezetőjét.

– Annak ellenére, hogy a virtuális térben zajló szemle újdonságnak számít, és én nem is voltam híve ennek a rendszernek, nagyon pozitív benyomásokkal maradtam. Akik a Facebookon megtalálható videókban megszólaltak, mind fontos személyiségei az irodalmi életnek, és természetesen a mondanivalójuk is fontos. Átlagban 40–170 fős volt a rendezvények nézettsége, és remélem, az érdeklődés tovább növekszik, amikor a teljes anyag felkerül a YouTube-csatornára. Magának az online könyvvásárnak az eredményességét az elkövetkező napokban tudom majd felmérni, azt viszont már most elárulhatom, hogy volt olyan programpont, aminek a hatására egy kiadó egyszerre két megrendelést is kapott. Az erőfeszítésünk elérte a célját, a korlátolt lehetőségeink mellett is élő kapcsolatot tudtunk teremteni az erdélyi irodalommal, és akik ez iránt igazán elkötelezettek, rá tudtak hangolódni az online térben zajló eseményekre. Bízom benne, hogy az elkövetkezőkben a kiadók is érzékelni fogják az olvasóközönség empátiájának felkeltését a könyvkiadás jelenlegi, válságos helyzete iránt – összegzett a főszervező. Káli Király Istvántól azt is megtudtuk, hogy a virtuális könyvünnep népszerűségét tapasztalva megfogalmazódott benne az a gondolat, hogy a jövőben remélhetőleg élőben zajló vásár hátterében érdemes lenne fenntartani az online kapcsolatot is a könyvek szerelmeseivel.