2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Legalább a szállás költségeitől mentesítenék a távolról érkező betegeket

Sms-kampánnyal próbál támogatókat szerezni a marosvásárhelyi, valamint a kolozsvári menedékszobák fenntartásához a marosvásárhelyi Solidaris Egyesület. Kétszáz jószándékú adományozóra van szükség, akik vállalják, hogy egy, a 8864-es számra küldött sms révén havi 4 euróval segítik az egyesületet abban, hogy ingyenes szállást tudjon biztosítani a fenti két városban kezelés vagy sebészeti beavatkozás végett érkező betegeknek és hozzátartozóiknak.

Talán a számok bizonyítják leginkább, hogy mennyire hiánypótlónak számít és mekkora szükség van a Solidaris Egyesület által néhány évvel ezelőtt létrehozott menedékszobákra, amelyek révén segítséget kívánnak nyújtani a más településről érkező betegeknek és hozzátartozóiknak, akik kórházi kezelés vagy orvosi beavatkozás miatt kénytelenek napokat, de akár heteket is eltölteni Kolozsváron vagy Marosvásárhelyen. Sajó Norbert, az egyesület elnöke lapunknak elmondta, a járvány előtti időszakban, 2019-ben 365 napból 300-ban volt szállóvendég a menedékszobában. A járványhelyzet közepette, amikor számos orvosi beavatkozás maradt vagy napolódott el, tavaly, a március–augusztus időszakban drasztikusan visszaesett ez a szám, az utóbbi időben azonban ismét egyre többen tartanak igényt a kedvezményes szállásra. Több mint egy hete hagyta el a marosvásárhelyi menedékszobát egy Szatmár megyei vendég, aki sugárkezelésre szorult, és emiatt hét hétig tartózkodott a szülészeti és szemészeti klinikák szomszédságában lévő szálláshelyen. 


– Egy társadalmi rést „tapogattunk ki”, ebbe tartoznak a betegek és hozzátartozóik, akik rendkívül nehéz helyzetben vannak. Például eljön valaki Szatmárról sugárkezelésre, maga a kezelés napi 5-7 perc, viszont ez legtöbbször komoly rosszulléttel jár, tehát ha valaki meg is engedhetné magának, hogy naponta elutazzon Szatmárról Vásárhelyre, majd a kezelés lejárta után hazamenjen, a rosszullétek miatt ez úgysem lehet járható út. Aki kezelésre érkezik a városba, többnyire rá van szorulva arra, hogy napokig, hetekig itt maradjon. Ha csak tíz napot is megszorzunk a panziókbeli szállások éjszakánkénti árával, olyan összeg jön ki, hogy felér a kisnyugdíjasoknak egyhavi nyugdíjával. Ezért szeretnénk szállást biztosítani ezeknek a nehéz helyzetben lévő embereknek, legalább ennek a költségétől mentesítsük őket, hiszen a kezelés, egészségügyi beavatkozás folytán amúgy is jelentős kiadásokkal kell számolniuk – vázolta fel a céljukat az egyesület vezetője. A szálláshelyet igénybe vevők az ország legkülönbözőbb részeiből érkeznek, fogadtak már vendéget Zilahról, Nagyváradról, Tordáról, de Sepsiszentgyörgyről, Udvarhelyről, Korondról is.

Mindkét városban négycsillagos szálláshelynek megfelelő körülmények fogadják az oda érkezőket, teljesen felszerelt konyha és igényes, mosógéppel ellátott fürdőszoba teszi otthonosabbá és kényelmesebbé a betegek, hozzátartozók ottlétét. Három éjszakát ingyenesen tölthetnek el a menedékszobában a betegek és hozzátartozóik, a negyedik éjszakától pedig szimbolikus összeget kérnek, éjszakánként harminc lej a négy férőhelyes szoba ára, tehát személyenként tíz lejnél kevesebbe kerül. Ugyanakkor vannak helyzetek, amikor ezt a szimbolikus összeget sem kérik el, mert látják, hogy a kezeléssel járó költségek igencsak megterhelőek a család, a beteg számára. 


– Ezek az emberek nem nyaralni érkeznek Vásárhelyre, hanem műtét előtt állnak, vagy sebészeti beavatkozáson éppen átestek, netán eredményekre várnak, kezelést kapnak. Azért jönnek, hogy gyógyuljanak, vagy megmentsék az életüket. Nem tudom elfogadni, hogy a betegségük mellett még azért is kelljen fájjon a fejük, hogy hol alszanak, vagy miből fizetik ki a szállásukat. De sajnos így sem tudunk minden terhet levenni a vállukról, hiszen az itt töltött idő alatt enni kell, illetve ott a kérdés, hogy miként jutnak el Vásárhelyre, majd haza – tette hozzá Sajó Norbert.

Mint mondta, az egyesületnek havi hatezer lejes költséggel jár a szobák fenntartása Kolozsváron és Vásárhelyen, hiszen a közköltség mellett fedezni kell a részletet, amit törlesztenek, hogy idővel az ingatlan a saját tulajdonukká váljon. Egész télen fűteni kell, mindig készen kell álljanak a vendégek fogadására, ugyanis olyan is előfordul, hogy este 8 órakor hívja fel őket az ápoló vagy a szakorvos a kórházból, hogy megérkezett hosszú útról a beteg, és még nem tudják beutalni, vagy esti órákban haza kellene menjen, viszont annyira rossz a csatlakozás Vásárhely és a lakhelye között, hogy erre nincs lehetőség. Nekünk este is úgy kell átadnunk a kulcsot, hogy az a szálláshely lakható, használható legyen – hangsúlyozta.

Sajó Norbert elmondta, szeretnének találni kétszáz olyan személyt, akik hajlandók havonta rendszeresen támogatni a Menedékszoba programot, és akik számára nem megterhelő erre szánni havi 4 eurót. A program indulásakor havi 10 lejjel támogatta őket 150-200 személy, akik közül azonban sokan lemorzsolódtak. A legnagyobb gondot az jelentette, hogy havonta kellett találkozni, és erre nehezen lehetett sort keríteni, vagy az érintettek túlzsúfolt programja miatt, vagy mert járványidőben nem volt tanácsos. Erre a kezdeményezésre épül rá az sms-kampány, azaz ha valaki elküld egy sms-t a Solidaris szóval a 8864-es számra, akkor mindaddig, amíg azt az illető vissza nem vonja, automatikusan havi 4 eurót, azaz kevesebb mint 20 lejt adományoz az egyesület Menedékszoba programja számára. Minden hónapban a rendszer küld egy emlékeztető és egyben köszönő üzenetet, hogy erre a célra levett négy eurót a támogató számlájáról.

Sajó Norbert hangsúlyozta: bíznak benne, hogy sokan szívügyüknek tekintik ezt a kérdést, és hajlandóak lesznek hozzájárulni ahhoz, hogy az elkövetkező öt évben is megmaradhasson ez a szoba mentsvárként azoknak a betegeknek és hozzátartozóiknak, akik nem tudnának megfizetni egy panziót vagy szállodát.