2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A magyar labdarúgó-válogatott bravúros teljesítménnyel szombaton 1-0-ra legyőzte az Eb-ezüstérmes angol csapatot a Nemzetek Ligája A divíziójának nyitófordulójában. A magyarok ezt megelőzően az 1962-es világbajnokságon múlták felül az angolokat, azóta három döntetlen mellett 12-szer vereséget szenvedtek a szigetországiaktól.

A Puskás Arénában 30 ezer, 14 éven aluli gyerek előtt megrendezett találkozón (a magyar csapatot zárt kapus mérkőzésre ítélte az UEFA rasszistának talált megnyilvánulások miatt, a kiskorúakat azonban ilyen körülmények között is beengedik) Szoboszlai Dominik szerezte a győztes találatot büntetőből a 66. percben. Az angol válogatott az előző 22 mérkőzésén – tizenegyespárbajt leszámítva – nem kapott ki.

A gyerekek vastapsa közepette a mérkőzés előtt rövid megemlékezést tartottak a szerdán elhunyt válogatott labdarúgó, Szőke István emlékére. A Puskás Aréna lelátóin helyet foglaló harmincezer gyerek állandó dudálással a 2010-es, dél-afrikai világbajnokságot idéző vuvuzelás hangulatot teremtett, s bár szervezett szurkolás nem alakult ki, az első perctől az utolsóig zsibongás jellemezte a stadiont.

A találkozó első kaput eltaláló lövésénél jelentősen megemelkedett a hangerő, tekintve, hogy Sallai próbálkozott. Ezt leszámítva viszont az első negyedórában a magyarok ritkán tudták megtartani a labdát, ugyanakkor a védekezésük szervezett volt, így a riválisnak sem akadt komoly lehetősége. Az első igazi ziccer is a magyaroké volt, Nego tökéletes centerezése után Szoboszlai el tudta gurítani a labdát a kifutó Pickford lábai között, de a visszaérő Coady tisztázott a gólvonal előtt.

Ez a helyzet megadta a kellő magabiztosságot Marco Rossi együttesének, amely, bár ezután is kevesebbet birtokolta a labdát, de bátran megindult előre, ha megszerezte azt. Gulácsinak is voltak kisebb védései, komoly dolga mégis Pickfordnak akadt, akinek látványos vetődéssel kellett hárítania Nagy Zsolt életerős, jól helyezett lövését egy gyors magyar ellenakció végén. Az egyre bátrabb magyar csapat egyre veszélyesebb is lett: Szalai Ádám például félpályáról megpróbálta átemelni Pickfordot, ami sikerült is, azonban a labda nem sokkal a kaput is elkerülte. Az első félidő tulajdonképpen angol ziccer nélkül telt el, miközben a magyarok a szünet előtt már teljesen átvették az irányítást, ráadásul Nego sokadik nagyszerű jobb oldali beadása után Szoboszlai is kihagyott egy nagy helyzetet, azaz a lehetőségeket tekintve a hazai csapat akár több góllal is vezethetett volna.

 Szoboszlai Dominik (b) büntetőből megszerzi a győzelmet jelentő gólt

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


A második félidő ott folytatódott, ahol az első abbamaradt, azaz a magyarok futballoztak jobban és gólra törően. Nagy Zsolt újabb próbálkozása nem sokkal kerülte el a bal alsó sarkot. Gulácsi első nagy védésére az 51. percig kellett várni, de az sem egy kidolgozott akció után volt, hanem a csereként beállt Saka bal oldali szólója végén hárított a magyar kapus lábbal. A szigetországiak kifejezetten óvatos játékra váltottak, mert amíg a meccs elején – többnyire sikertelenül – letámadással próbálkoztak, addig a második játékrészben teljesen visszahúzódtak a saját térfelükre, így a magyarok egyértelmű fölényben futballoztak, sőt, állandó nyomást gyakoroltak az angol kapura, a rivális volt, hogy percekig nem szabadult a szorításból. A vendégeken a hármas csere sem segített, sőt, a frissen beállt James 64. percben elkövetett szabálytalansága miatt megítélt büntetőből a magyarok teljesen megérdemelten vezetést szereztek: a 16-osra bal oldalon betörő Nagy Zsoltot ellökte a néhány perccel korábban beállt angol játékos, a játékvezető 11-est ítélt, Szoboszlai pedig higgadtan a jobb alsó sarokba lőtt (66. perc, 1-0).

Hátrányban magasabb sebességi fokozatba kapcsolt a háromoroszlános gárda, innentől kezdve sokkal kezdeményezőbb volt, ennek nyomán inkább a magyar kapu előtt folyt a játék, Gulácsinak többször is védenie kellett, de a védők is önfeláldozóan játszottak, hogy hatástalanítsák az angol támadásokat. Bár hiába záporoztak a labdák a magyar kapu előterébe, a legnagyobb helyzet mégis a hazaiak előtt adódott, ugyanis Kleinheisler lövését bravúrral hárította Pickford, a kipattanó Schäferé lett, aki ordító helyzetben a kapu fölé lőtt. Marco Rossi tanítványai az utolsó percekben is küzdöttek, felvállalták az ütközéseket, és ha tehették, már a félpálya előtt megtámadták a rivális labdás játékosát. Ez a küzdőszellem kifizetődőnek bizonyult, mert kibírták kapott gól nélkül a találkozót, és ezzel hatalmas bravúrt végrehajtva legyőzték az Eb-ezüstérmest.

Marco Rossi együttese ma 21.45 órai kezdettel (TV: DigiSport 2) az Európa-bajnok olaszok vendége lesz Cesenában a Nemzetek Ligája második fordulójában.

A csoport másik mérkőzésén: Olaszország – Németország 1-1.


Mestermérleg

* Marco Rossi (Olaszország): „Kiegyensúlyozott találkozó. Anglia többet birtokolta a labdát, előrébb támadott le, de igazán csak az utolsó húsz percben tudott fölényben futballozni, amikor már hátrányban volt. Nekünk sikerült majdnem tökéletes meccset játszani, csupán az utolsó periódusban érződött már a fáradtság. Gulácsi nagyon jó volt, bizonyos helyzetekben szerencsénk is volt, de az eredmények nem véletlenül hullanak az ölünkbe, megdolgoztunk azért, hogy olykor a szerencse is mellénk álljon. Ez a siker az áldozatvállalás érdeme, egy újabb gyöngyszem, amelyet felfűzhetünk arra a láncra, amelyre az elmúlt években összegyűjtöttünk már néhányat. Ez egy olyan csapat, amely már nem fél megküzdeni erősebb ellenfelekkel. Én ugyan nem mérhetem magam az ellenfél edzőihez, ahogy a mi játékosainkat sem az ellenfél játékosaihoz, ennek ellenére nem félünk megmérni magunkat velük szemben. Ez a válogatott most már egy csapat, lehet, nem a legjobb, de nagybetűs csapat.”

* Gareth Southgate (Anglia): „A döntetlen igazságosabb lett volna, a büntető vitatható volt, de nem volt elég helyzetünk ahhoz, hogy nyerjünk, és a magyarok nagyon jól állták a sarat a letámadással szemben is. Tudtuk, hogy nehéz meccs lesz, a tavalyi két vb-selejtező is nehéz volt. A magyar csapat nincs a hét-nyolc legjobb válogatott között, de nagyon nehéz futballozni ellene, ezért ha nem játszunk nagyon jól, nem tudjuk megverni. Más is megszenvedett a magyarok kemény védekezésével. A hosszú szezon és hőség sem segített, de sokat tanulhatunk ebből a vereségből. El kell fogadni, hogy nem lehet minden meccset megnyerni.”

 Iskolások a lelátón. A mérkőzést az UEFA-szankciók miatt zárt kapuk mögött játszották, de 14 éven aluli gyerekek lehettek a helyszínen

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt


Jegyzőkönyv

Labdarúgó Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 1. forduló: Magyarország – Anglia 1-0 (0-0)

Budapest, Puskás Aréna, zárt kapus (30 ezer gyerek), vezette: Artur Dias (portugál).

Gólszerző: Szoboszlai (66., 11-esből).

Sárga lap: Schäfer (21.), Gulácsi (90.), illetve Coady (51.), Maguire (90+4.), James (90+4.).

Magyarország: Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A. – Nego, Nagy Á. (83. Styles), Schäfer, Nagy Zs. (87. Vécsei) – Sallai (71. Kleinheisler), Szoboszlai (83. Fiola) – Szalai Á. (87. Ádám).

Anglia: Pickford – Walker (62. Stones), Coady (79. Phillips), Maguire – Alexander-Arnold (62. James), Bellingham, Rice, Justin (46. Saka) – Bowen, Kane, Mount (62. Grealish).


Kleinheisler megsérült, visszatért klubcsapatához

Kleinheisler László térdsérülést szenvedett, így elhagyta a magyar labdarúgó-válogatott edzőtáborát, és visszatért klubjához, a horvát NK Eszékhez. Kleinheisler húsz percet játszott csereként az angolok ellen, és a Nemzetek Ligájában ebben a hónapban már várhatóan nem számíthat rá Marco Rossi szövetségi kapitány.


Románia vereséggel kezdett

A román labdarúgó-válogatott 2-0-ra kikapott szombaton Montenegrótól a Nemzetek Ligája B divíziójának 3. csoportjában. Mugosa (66.) és Vukcevic (87.) egyaránt Chiricheș hibája nyomán szerzett gólt, a román csapat kapitánya felvállalta tévedéseit. A hazai sportsajtóban szégyenletesnek nevezték a vereséget, amelyet a ma este 21.45 órakor kezdődő Bosznia-Hercegovina elleni találkozón tehet jóvá az Edward Iordănescu irányította alakulat. A mérkőzést az Antena 1 közvetíti a televízióban.

Játszottak:

Montenegró: Mijatović – Vešović, Vujačić, Tomašević, Vukčević – Marušić (79. M. Vukčević), Raičković (79. Šćekić), Janković (84. Savićević), Jovović (56. D. Božović) – Hakšabanović (84. Radunović) – Mugoša.

Románia: Niţă – Raţiu, Chiricheş, Rus, Bancu – Marin (78. Cicâldău), Cristea (13. Creţu), Olaru (46. Maxim) – Ivan, Tănase (65. Alibec), Mihăilă (65. Mitriţă). 

Sárga lap: Jovovic (43.), illetve Bancu (27.).

Vezette: Andreas Ekberg (svéd).

A csoport másik mérkőzésén: Finnország – Bosznia-Hercegovina 1-1 (1-0).