2021. szeptember 22., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Új állatorvosi rendelő Marosvásárhelyen

Korszerű gépekkel, felszereltséggel ellátott modern állatorvosi rendelő és gyógyszertár nyílt Marosvásárhelyen, a Dózsa György utca 83. szám alatt. A VetHub néven bejegyzett állatorvosi rendelőben a sürgősségi és belgyógyászati ellátás mellett ultrahang, laborvizsgálatok, röntgen, endoszkóp használata szavatolja a gyors, szakszerű beavatkozásokat. A szakmai elhivatottságot fiatalos lendület, egy új korosztály tenniakarása kíséri, melynek jeleit a látogató már első alkalommal megtapasztalhatja.

A marosvásárhelyi kisállatklinika vezetője olyan felszerelt állatorvosi rendelőt álmodott meg, amilyen Kolozsvárra, Marosludasra, Szebenbe vagy az életmentés reményében a fővárosba csalogatja a házi kedvencek tulajdonosait. Reményei szerint a tanultakat és az eddig megszerzett gyakorlati tudását hosszú távon szülővárosában kamatoztathatja.

A Dózsa György és Bodoni utca kereszteződésében lévő körforgalomtól néhány méterre, az Állomás térrel szemben található az egykori elhanyagolt szövetkezeti épületből két fiatal állatorvos tervei szerint újjávarázsolt vadonatúj állatorvosi rendelő. 

A kisállatklinika vezetője, Ballai Szidónia Kolozsváron végezte az állatorvosi egyetemet, ezt követően Nagybányán, majd Bukarestben, az ország első sürgősségi klinikáján, a SpidVet állatklinikán szerzett gyakorlati ismereteket. Mint hangsúlyozta, párjával közösen az ott megszerzett tudást, munkamódszert szeretnék kamatoztatni Marosvásárhelyen, bár elképzelhető, hogy kezdetben egyesektől távol fog majd állni az általuk alkalmazott munkastílus. Mindenekelőtt sürgősségi és belgyógyászati beavatkozásokra szakosodtak, természetesen az ortopédiai eseteket sem utasítják el, stabilizálják a töréseket, röntgenfelvételt készítenek, és a megyében, valamint az országban tevékenykedő szakemberekkel való együttműködésben reménykednek. Kérdésünkre kifejtette, hogy szülői támogatás nélkül nem tudták volna ezt a rendkívüli beruházást megvalósítani. Ennek ellenére tervük nem a mindenáron való gyors anyagi haszon, hanem a hatékony beavatkozás és a minőségi szolgáltatás nyújtása.

Fotó: Nagy Tibor


Laborvizsgálat, sebészet, röntgen, ultrahang…

Rutin szűrővizsgálatokat, oltásokat, gyorsteszteket, külső-belső féregtelenítést végeznek, állatgyógyszereket és hiperprémium eledeleket forgalmaznak allergiás állatoknak. A teljes körű állatorvosi ellátást – vérkép, biokémiai vizsgálatok, vizeletvizsgálat, hematokrit, pajzsmirigyhormonok mérése, vércukorszintmérés stb. – korszerű orvosi felszereléseikkel helyben és azonnal elvégzik, nem kell elküldeni és napokig várakozni a mintavétel eredményére. A képalkotó diagnosztika révén digitális röntgen, sürgősségi Doppler, hasi és mellkasi ultrahang, fül-, orr-, hörgőtükrözés, gyomor-, vastagbél-, húgyhólyagtükrözés, ugyanakkor vérátömlesztés is végezhető a rendelőben, akárcsak endoszkópos szövettani mintavétel vagy idegen test endoszkópos eltávolítása, amely a műtéti beavatkozást helyettesítheti.

Sebészeti beavatkozások során inhalációs anesztézia és lélegeztetőkészülék áll rendelkezésre, az altatás alatt folyamatos monitoros megfigyelést végeznek, természetesen sürgősségi műtéteket is vállalnak. A beavatkozások után, illetve parvovirózis esetén vagy epilepsziás rohamoknál, de sürgősségi esetekben is lehetőség van a felügyelet alatti lábadozásra, intenzív terápiára, a kölyökinkubátor és az oxigénterápia is az életmentést szolgáló felszerelés sorát bővítik.

A három állatorvosból és egy asszisztensből álló lelkes csapat tagjai munkanapokon 9–19 óra között várják a kisállatokat és gazdáikat, ettől eltérő időpontban is rendelkezésre állnak, azt sürgősségi díjszabással számlázzák. Egy vizsgálat ára 50–100 lej közötti, a vizsgálat függvényében, ebbe az ultrahangvizsgálat ára is benne foglaltatik, a részletes ultrahangvizsgálatról kiértékelést kap a gazdi. Mivel a digitális röntgenfelvétel révén lehetővé válik a felvételek e-mailben történő továbbítása, azok az állatorvosi rendelők is élhetnek a lehetőséggel, ahol nincs röntgengép. A VetHub állatorvosi rendelőbe a vizsgálatokra időpontot foglalni a 0365-405-123-as telefonszámon lehet, sürgősségi vizsgálatra pedig a 0723-532-283-as telefonszámon kell bejelentkezni.