2020. augusztus 10., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A napokban Nyárádszeredában tartózkodott egy mezőkovácsházi szakközépiskola küldöttsége, amely hamarosan otthon fogadja erdélyi vendéglátóit. Mindenkinek rendkívüli lehetőség részt venni a Határtalanul programban.

Múlt héten ismét Nyárádszeredába érkezett a mezőkovácsházi Hunyadi János Középiskolának egy negyvenfős diákcsapata. Egyhetes ittlétük alatt elsősorban a helyi Bocskai István Középiskola diákjaival ismerkedtek. Mivel a vendégek művészeti profilú intézményben tanulnak, nagy érdeklődéssel látogatták meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházat, a próbákra is betekintettek, és a Kultúrpalotát sem hagyták ki. Vendéglátóiknál a Bekecs együttes munkájába is bepillantottak, néptáncot tanított nekik Lovász Zsuzsánna tanárnő. Nem maradtak el a focimeccsek és az esti néptánc sem, Szováta és Parajd természeti látványosságait is megtekintették. A mezőkovácsháziakkal többéves a kapcsolat, immár harmadszorra utaztak Erdélybe a Határtalanul program keretében, két hét múlva egy negyvenfős nyárádmenti diákcsapat viszontlátogatását fogadják. 

Nem ez az egyetlen iskola, amellyel a szeredaiak kapcsolatban állnak: a tavaly szeptemberben a nagykanizsai Cserháti Sándor Szakközépiskola és Kollégium diákjai egy hetet töltöttek itt – tudtuk meg Fülöp László igazgatótól.


Sokuknak az első külföldi útja volt

Április végén egy harmadik iskolával közösen volt részük hasonló tapasztalatban a szeredai szakiskolás diákoknak, akik a Harsányi János Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola vendégeiként utaz-tak Budapestre. Májai Evódia diák lapunknak adott beszámolójában részletesen kitér arra, milyen érzés volt a Hősök terén dicső uralkodóink sorában az iskolájuk névadója, Bocskai szobrát látni, majd megcsodálni Vajdahunyad várának mását, sétálni a világörökség részét képező Andrássy úton, megtekinteni az Országházat és a Szent Koronát, majd tömegközlekedési eszközökkel bejárni a fővárost, a Gellért-hegyet, a Margit-szigetet, meglátogatni a Zwack család Unikum-gyárát és hajóval utazni a Dunán. Természetesen emellett a vendéglátó iskolában órákat látogattak, előadást tartottak, kiállítást újrahasznosítható tárgyakból készült játékokból, és sokat tanultak a környezetvédelem és az újrahasznosítás fontosságáról is. Magyari István Barna kísérő tanár azt tette hozzá, hogy a nyárádmenti diákok túlnyomó részének ez volt élete első magyarországi kirándulása, hiszen szerényebb körülmények között élő családok gyermekei.


Jelentős eredmény

Ebben a tanévben a mintegy 350 fős szeredai diáksereg egyharmada, 120-an lehetnek részesei a Határtalanul programnak, ami egy ilyen kisebb középiskola esetében jelentős eredménynek számít – mondta el a Népújságnak az igazgató. Többet megtapasztalnak a világból, tanórákon vesznek részt, megismerik a magyarországi iskolai körülményeket és megtapasztalják, hogy miben erősebbek vagy kevesebbek, mint az ottani gyerekek, miben kell fejlődniük. Ugyanakkor a tanárok számára is fontosak ezek a kapcsolatok, a hosszú beszélgetések során megosztják egymással tapasztalataikat, s ez mindkét felet segíti abban, hogy nyissanak az új irányában, mivel az oktatás folyamatosan fejlődik és állandó rugalmasságot feltételez – fogalmazott Fülöp László.

Sok diák a Határtalanul program révén jutott el először Magyarországra