2019. december 12., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

2019-ben hat nagy teljesítményű laparoszkóppal bővül a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórház orvosi eszközparkja. Beszerzésükre a 4,9 millió lejes összeget az Egészségügyi Minisztérium biztosította. Három készüléket a II-es Számú Általános Sebészeti Klinika, ugyancsak hármat a Szülészeti-Nőgyógyászati Klinika műtője kapott.

A sebészeti klinikán az elmúlt hónapban működésbe helyezett három készülék lehetővé teszi, hogy három műtőben dolgozzanak, ami több beavatkozást jelent. A minimális bemetszéssel történő alapműtétek mellett (epekő-eltávolítás, vakbélműtét, lágyéksérv) a korszerű készülékekkel lépeltávolítást, vastagbél- és végbéldaganatok, a mellékvesemirigy operációját, mintavételt, hasnyálmirigyciszták eltávolítását lehet elvégezni. Mivel a klinikán a sebészrezidensek oktatása folyik, a három új készülék megkönnyíti a laparoszkópos műtéti technika alaposabb elsajátítását  – nyilatkozta dr. Bara Tibor professzor, a II-es Számú Sebészeti Klinika vezetője.  

A Szülészeti-Nőgyógyászati Klinika a laparoszkópos műtéti technika országos képzési központja, ahol évente 350 hastükrözéses beavatkozást végeznek. A klinikán több mint tíz éve használt két laparoszkóp állapota megnehezítette az endoszkópos műtétek elvégzését, ami a képzésre is rányomta a bélyegét. Az új, korszerű készülékek minőségi változást hoznak a klinika működésében, és megnövelik a beavatkozások lehetőségét – mondta dr. Szabó Béla professzor, a klinika vezetője. 

A korszerű készülékekkel javul a betegek sebészeti ellátása  a 2018-as eredményekhez képest, amikor a II-es sebészet műtőjében 512, a nőgyógyászati klinika műtőjében 372 laparoszkópos beavatkozást végeztek. A 2019-es eszközbővítéssel a kórházi ellátás minőségének a javítására, a páciensek elégedettségének és a beavatkozások biztonságának a növelésére törekszünk – nyilatkozta Claudiu Puiac, a megyei sürgősségi kórház menedzsere.