2021. október 25., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Használatukhoz bankszámla és mobiltelefon szükséges

Szeptember 30-án Marosvásárhelyen is zöld utat kapott az elektromos hajtány kísérleti projekt, amelynek ötletgazdája Szabó Péter városi tanácsos volt. A Lime cég 39 helyszínen 340 elektromos rollert helyezett el megyeszékhelyünk területén, amelyeket tegnaptól használatba vehetnek a 14 éves kor felettiek. Hogy meg is tették, azt a várost ellepő zöld rollerek a kora délutáni órákban már bizonyították. 

A diákház előtti avatáson Soós Zoltán polgármester és Frunda Csenge városi tanácsos, valamint a céget képviselő Coman Alexandru számolt be az új járművek használatának előnyeiről és módjáról, majd a jelen levő újságírók ki is próbálhatták a rollereket, amelyekkel a kerékpársávokon és az úttesten lehet közlekedni. 

Amint Soós Zoltán elmondta, a város önkormányzata a Lime Technology Network Kft.-vel kötött partnerséget ennek az alternatív és környezetbarát közlekedési eszköznek a népszerűsítésére. Véleménye szerint az elektromos hajtányokkal csökkenteni lehet s légszennyezés mértékét, és használatuk hozzájárulhat az autós forgalom visszaszorításához. Bevezetésével Marosvásárhely felzárkózhat az ország és Európa városaihoz, ahol már sikeresen működik ez a rendszer. Akik szeretnék használni, letölthetik az internetről a Lime alkalmazást, amelyből megtudhatják azt is, hogy hol vannak a parkolási pontok a városban. Fontosnak tartották a partnerség megkötését, hiszen a hajtányok lehetővé teszik a munkahelyre, iskolába való gyors elérést a város egyik pontjától a másikig. A polgármester arra biztatta a lakosokat, diákokat, turistákat, hogy használják ezeket az eszközöket, természetesen a közlekedési szabályok betartásával. 

Nagy lépés ez a városnak, ami ettől kezdve zöldebb és átjárhatóbb lesz – tette hozzá Frunda Csenge, aki elmondta, hogy ő maga is szívesen jár elektromos rollerrel. Ugyanakkor arra kérte a gépkocsivezetőket, hogy legyenek figyelmesebbek a balesetek elkerülése érdekében. A céget képviselő Coman Alexandru elmagyarázta az elektromos rollerek használatának módját: először is le kell tölteni az internetről a mobiltelefonra a Lime alkalmazást (applikációt). Miután ez megtörtént, és a felhasználó egy fiókot nyitott, a QR-kód szkennelése nyomán meg lehet indítani a hajtányt. Ha elért a célba az utazó, akkor a megállás gomb segítségével állíthatja meg a hajtányt. Fizetni bankszámlán lehet, aminek a kódját indulás előtt be kell vezetni a hajtányon levő kijelzőbe. Az indítás három lejbe kerül, és percenként 60 baniba az utazás, ami tíz perc esetén kilenc lejt tesz ki. Csak a járdán lehet parkolni a rollereket, figyelve arra, hogy ne akadályozza a gyalogosközlekedést. A kijelzőn levő térképen megjelölt vörös övezeten belül nem lehet leparkolni a rollert, aki azon kívül használta, parkolni vissza kell térnie, egyébként büntetést fizet. A hajtányokat nem lehet ellopni, mert olyan irányjelző rendszer van beléjük építve, ami pontosan jelzi, hogy merre vannak, ezenkívül a nem szabályszerű indítás esetén éles hangon sípol. Ha baleset történik, a cégnek biztosítása van. A járműveket rendszeresen fertőtlenítik. A polgármesteri hivatalnak nem kerül semmibe a projekt, minden költséget a cég fedez. A nagyobb biztonság érdekében a helyi rendőrséggel közösen felvilágosító kampányokat szerveznek a diákoknak a közlekedési szabályokról – mondta többek között a cég képviselője. 

A hajtányokkal kellemes közlekedni, különösen ilyen szép őszi napon, de kell egy kis idő, amíg irányítását megszokja az ember – volt a benyomásom néhány kör után. 

Fotó: Nagy Tibor