2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nátha, influenza, Covid–19

A járvány harmadik szakaszába lépve, amikor már a koronavírus különböző mu- tánsai támadnak, a korábbi időszakoknál is fontosabb az óvatosság minden tekintetben. Ugyanis ebben a gyorsan változó hideg-meleg időben az influenza is könnyebben támad, és megtörténhet, hogy a napsütésnek megörvendve nem öltözünk fel a kinti hőmérsékletnek, széljárásnak megfelelően, és emiatt könnyen megnáthá- sodhatunk, de mivel a pollenek is aktiválódnak, az allergia sincsen kizárva. Mindenképpen fontos szakembertől tanácsot kérni, és ha rosszabbodik valakinek az állapota, és felmerül a koronavírus-fertőzés lehetősége, orvoshoz kell fordulni, a laboratóriumi teszt pedig megerősítheti vagy megcáfolhatja a feltételezett diagnózist. Addig is hasznos, ha az egyes elemeikben hasonló három kórkép közötti különbségekkel tisztában vagyunk. A hetek óta olvasott forrásanyagok alapján próbáltam összegyűjteni a három betegség jellegzetességeit.


Nátha (Illusztráció)Vírusfertőzések

A náthát megfázás nyomán száznál is több vírus idézheti elő, ezek közül a rhinovírus a legfürgébb. A náthavírusok változatosságát még nem érték utol az influenzavírus négy altípusának (A, B, C, D) különböző kombinációi, amelyek miatt évről évre új védőoltásra van szükség, és ki tudná megmondani, hogy milyen „házasságokat” kötnek, hogyan párosodnak egymással a jövőben. Sajnos meg kellett ismernünk (immár több mint egy éve) az influenzához egyes tüneteiben hasonló Covid–19 betegséget is, amelyet a koronavírusoknak (SARS-CoV, SARS-CoV-1 ) immár a harmadik típusa, a SARS-CoV-2, azaz a 2-es típusú új koronavírus okoz, ami az influenzánál sokkal súlyosabb akut légzőszervi szindrómát válthat ki. Mivel gyorsan változik, már három mutációja – brit, dél-afrikai, brazil – ismert, de ennél sokkal több is lehet már. 

Meghűlés, nátha

A többihez képest a legártalmatnabbnak tűnő megfázás jellegzetes tünete a gyakori tüsszentés, az erős orrfolyás. A nátha napok alatt alakul ki, előbb vízszerű, majd sűrűbb orrváladékkal. Lázzal általában nem társul, csak enyhe hőemelkedéssel, izomfájdalom, fejfájás ritkán fordul elő. Ahogy múlóban a nátha, néhány nap után kaparni kezd a torok, ami kellő számú torokfertőtlenítő tabletta hatására elmúlik, és a többi tünet is gyógyul, ha gyulladáscsökkentőt szedünk. Segítségünkre van az orrcsepp, amely a duzzadt orrnyálkahártyára hat. A pihenés, teázás is hozzájárul ahhoz, hogy tíz napon, két héten belül a tünetek elmúljanak.

Allergia okozta nátha

Ahogy mind jobban felderül az idő, ahogy virágozni kezdenek az allergén növények, és pollennel telik meg a levegő, az allergiásokat a gyakori tüsszentés és a szénanátha kínozza, ami hosszú hetekig is eltarthat, amíg csak allergén pollen kerül a levegőbe. Az allergia általában nem jár lázzal, sem ízületi és izomfájdalmakkal, de az asztmás betegeknél a köhögés és a nehéz levegővétel előfordulhat. Aki érintett, tudja, hogy milyen antiallergének segíthetnek, hogy ne súlyosbodjon az állapotuk. 


Influenzavírus-modellInfluenza 

A meghűlésnél, a náthánál súlyosabb tünetekkel jár. Hirtelen kezdődik, hidegrázással, magas lázzal, amely több napig is tarthat, erős ízületi fájdalommal, gyengeséggel, elesettséggel, annyira, hogy a betegnek nehezére esik felkelni az ágyból. Hamar kialakul az erős torokfájás, amely gyakori köhögéssel, majd légcső- és hörghuruttal társulhat. Kezdetben ellenjavallt az antibiotikum, de ha felülfertőzés alakul ki, és fennáll a tüdőgyulladás veszélye, akkor rá kell térni az orvos által javasolt antibiotikum-kúrára. Egyre többen védőoltással kerülik el, hogy az influenza kellemetlen tünetei és azok lehetséges következményei, például a tüdőgyulladás, kialakuljanak. 

Covid–19

Sokan tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel esnek át a fertőzésen. Másoknál az új koronavírus-fertőzés magas lázzal, nehézlégzéssel jár, a gyengeségérzet még kifejezettebb, mint az influenzánál, majd egyes személyeknél mozgás- és beszédképtelenségig súlyosbodhat. Erős fejfájás, fülzúgás is jelentkezhet. A nátha, a gyakori tüsszentés nem tartozik a jellegzetes tünetek közé, de ritkán előfordulhat. A beteg általában szárazon köhög, egy idő után nehezen veszi a levegőt, erős mellkasi vagy hátfájdalmat érez. Fokozatosan elveszíti az íz- és a szagérzékelését, az étvágyát, visszautasítja az ételt. Egyeseknek hányingerük van, hánynak, megy a hasuk. A tünetek a második hét végére javulhatnak vagy romlanak. Vannak, akik két hét alatt meggyógyulnak. Ha azonban a légzés mind nehezebbé válik, és a vér oxigénnel való telítettsége 92 alá csökken (az ujjra csíptethető kis készülékkel lehet mérni), a köhögés felerősödik, ez már a tüdő érintettségét jelzi, és a beteg kórházi ápolásra szorul. Állapotára nagyon kell ügyelni, mert a betegség súlyosbodása gyorsan, egyik percről a másikra bekövetkezhet, és olyan állapotba kerül a beteg, amikor intenzív terápiai ellátásra van szüksége. A Covid–19 akkor válhat veszélyessé, ha vérrögök kialakulását okozza, amelyek a tüdőben, szívben, agyban tüdőembóliát, szívinfarktust, agyérel- záródást idézhetnek elő. A betegek kezelése ebben az állapotban kötelező módon a szakorvosokra hárul. Nehéz, lassú a gyógyulás, szövődményekkel jár azoknál, akik túlélik az egész szervezetet megkínzó, úgynevezett citokin vihart. A betegség súlyos formájából felgyógyult személyek hat százalékánál különböző mentális betegségek, pszichés zavarok alakulhatnak ki. A szakemberek szerint mindezt ki lehet küszöbölni a védőoltással.


KoronavírusAz antibiotikumok a koronavírusra nem hatnak, sőt kedvezőtlen hatást váltanak ki. Amíg nem súlyosbodnak a tünetek, arra az állapotra japán szakemberek fejlesztették ki a favipiravir hatóanyagot tartalmazó gyógyszert, amelyet Kínában használnak, és Magyarországon például a háziorvosok ingyenesen felírhatják a bizonyíthatóan pozitív betegeknek. (Forrás: egeszsegkalauz.hu )