2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kristálytiszta elektronika 2.

Második alkalommal vesz részt elektronikai témájú sikeres európai uniós projektben a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum. A Kristálytiszta elektronika 2. című Erasmus+(2020-1-HU01-KA201-078779-001) projektben két partnere az ELTE szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskolája és Gimnáziuma, valamint a szlovákiai Pro Ratio Alapítvánnyal karöltve működő Madách Imre Gimnázium. A pályázat célja a koordinátor szerepét betöltő magyarországi Xtalin Mérnöki Tervező Kft. munkatársai által a közoktatás számára kidolgozott elektronikai tananyag próbája diákok részvételével.

A három országot átfogó közös munkával egy nemzetközi szinten is jól használható innovatív tananyag és programozás fejlesztése készül el, amelyet a közoktatásban tanuló, a felsőoktatásban részt vevő diákoknak és amatőröknek is ajánl a 26 fejezetet kidolgozó 26 mérnök. Az Innovatív, gyakorlatias elektronikai és programozási tananyag lépésről lépésre az egyszerű alapoktól kezdve a komplexebb szoftveres szabályzásokig és beágyazott operációs rendszerekig elnevezésű tananyag elméleti részét a kijelölt középiskolai diákcsoportok elektronikai szakkör keretében tanulmányozzák, majd a tanultakat a gyakorlatban is kipróbálják a 2.779 eurós támogatásból vásárolt modern elektronikai műszereken. A cél a hiányosságok feltárása, a javítási javaslatok egyeztetése. Az első két évben magyar nyelven folyik a képzés, a harmadikban pedig az angol változattal fognak megismerkedni a tanulók. A továbbiakban az oktatók és diákok véleményét figyelembe véve véglegesítik a tananyagot, ami elérhetővé válik az unió tanintézményei számára – ismertet meg az Erasmus+ projekt lényegével Mátéfi István projektfelelős, a Bolyai Farkas középiskola igazgatója és dr. Domokos József villamosmérnök, egyetemi docens, a Sapientia Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karának dékánja, aki a tanév során működő szakkörben a diákokkal foglalkozott. 

   Fotó: Domokos József 


A munka a nyári szünidőben is folytatódott. A balatoni táborozás során a képzésben részt vevő diákok közösen tanultak, kísérleteztek, szép időben pedig fürödtek a Balatonban, szórakoztak, túráztak, íjaztak, társas játékokat játszottak, augusztus 20-án megnézték a tűzijátékot, esténként teleszkóppal a csillagokat vizsgálták. 

A beszámolón jelen lévő Tóbiás Noémi, természettudomány szakon tanuló tizedikes diáklány elismeréssel szólt mind a szakkörről, mind pedig a táborbeli élményekről, továbbá arról, hogy természettudomány szakos diákként hogyan illeszkedett be a csoportba, hogyan sikerült legyőznie a kezdeti nehézségeket, és hogyan vált érdekessé a tevékenység, attól kezdve, amikor a fejlesztő lapokkal (programozható elektronikus áramkörökkel) kezdtek foglalkozni. 

– A hetente rendszeresen megszervezett elektronikai szakkör keretében a tananyag fejezeteit követtük végig, megindítottuk az áramköröket, és programoztunk a fejlesztő csomagok és laptopok segítségével, amelyeket minden részt vevő diáknak biztosít a projekt. A programba az augusztusi egyhetes elektronikai szaktábor is beletartozott, helyszíne a Balaton partjához közeli Kőröshegy volt. Kilenc diákkal a szakkört vezető tanárként vettem részt, továbbá egy-egy csoport Szombathelyről és Szomorjáról érkezett. Délelőttönként három új tananyagrésszel ismerkedtek meg a diákok, amelyeket a szerzők utólag fejlesztettek, és ebben hat mérnök segített a 24 diáknak. Végül egy projektet, egy nyomtatott áramkörök felhevítésére szolgáló kemence hőmérsékletének a szabályozását kellett megvalósítaniuk, amit sikeresen megoldottak. A szakmai program a tanultak véleményezésével zárul mind a tanárok, mind a diákok részéről, amit beépítenek a tananyagba. Ez olyan elektronikai ismereteket oktat, aminek elektronikai profilú szakközépiskolákban, illetve egyetemen tovább tanulva vehetik hasznát a résztvevők, ha informatikai vagy villamosmérnöki pályára készülnek.A projekt magasabb szintű programozási ismereteket nyújt – számolt be kísérő tanárként Domokos József.

– A Bolyai középiskolában közel 40 éves hagyománya van az elektronikakörnek, kezdetben az iskola fizikatanárai tartották, később a Sapientia egyetem is besegített, majd átvették az oktatást. A köri tevékenység megszervezése mindig problémát jelent, mert erre az országos kerettantervben nincsenek előírva a szabályok, és minden iskola próbálja órákon kívül beiktatni. 2017-ben adódott egy olyan lehetőség, ami magasabb szintű elismeréssel járt azáltal, hogy beindítottuk az első Erasmus projektet 2018–20 között, Elektronikai témájú innovatív tananyagfejlesztés a köznevelés számára témával. Szereplői a komáromi partner kivételével majdnem ugyanazok voltak, mint a jelenlegi projektnek. 2020-ban sikeresen lezártuk, a visszajelzések pozitívak voltak mind a diákok, mind a tanárok részéről – mondja Mátéfi István.

– Volt, ami nehezebb volt, de előbb-utóbb meg lehetett érteni. Nem vettem észre, hogy nagy különbség lenne a különböző országokból érkezett diákok tudása között. Volt egy kezdő és egy haladó csoport, attól függően, hogy meddig jutottunk el a tananyagban. Mi, bolyaisok a haladó csoportban voltunk. Úgy gondolom, hogy a részvétel segít a pályaválasztásban azoknak a társainknak, akik ebben az irányban készülnek tovább tanulni, én tizedik osztályosként még nem döntöttem – válaszolja Tóbiás Noémi, majd elhangzik, hogy a felsőbb osztályosok közül többen is műszaki pályára készülnek. 

– Azért volt hasznos, mert a diákok meggyőződhettek arról, hogy milyen valós alkalmazások fejlesztésére használható az informatika. A jövőben következik a tananyag angol nyelvű változatának kidolgozása, ami a magyar nyelvű mellett letölthető lesz a cég honlapjáról. Szándékunk, hogy az idéntől két csoportot, egy kezdőt és egy haladót indítsunk, abban reménykedve, hogy az elektronika oktatását sikerül tovább népszerűsíteni. 

A Bolyai középiskolában végeztem 1996-ban, és abban az időben Kolozsváry tanár úr vezetésével elektronikakör működött. Az egyetemünk villamosmérnöki tanszékén oktató kollégáim közül bolyais diákként többen is rész vettek az ő idejükben működő elektronikakör tevékenységében. Ennek hagyományát szeretnénk folytatni, és ezzel a magyar nyelvű műszaki oktatást erősíteni, mert Marosvásárhely olyan irányban fejlődik, hogy ha kétszer annyi végzettünk lenne, mint jelenleg, a műszaki szakmákban akkor is el tudna mindenki helyezkedni – hangsúlyozta dr. Domokos József, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának dékánja.

– Önmagában minden élmény volt, a tanulás, a gyakorlat, a szórakozás, az egész balatoni tábor egy nagy élményt jelentett – mondja Tóbiás Noémi, amikor a legekről érdeklődöm. Majd elhangzik, hogy várják a szakköri tevékenység megkezdését.